Σενάρια συνωμοσίας για τον θάνατο του αφεντικού της Total -Η φιλία του με τον Πούτιν και τον Ολάντ, η αντιπάθεια για τον Σαρκοζί [εικόνες] - iefimerida.gr

Σενάρια συνωμοσίας για τον θάνατο του αφεντικού της Total -Η φιλία του με τον Πούτιν και τον Ολάντ, η αντιπάθεια για τον Σαρκοζί [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη Γαλλία είχε την προσωνυμία «Big Moustache» (μεγάλο μουστάκι), λόγω του πάχους που είχε το χαρακτηριστικό λευκό μουστάκι του. Έφτασε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Total το 2010, μετά από μια σημαντική καριέρα στον γαλλικό γίγαντα του πετρελαίου.

Ανέβηκε ένα-ένα επί σαράντα χρόνια τα σκαλιά της ιεραρχίας. Ξεκίνησε στην εταιρεία το 1974, ως απλός μαθητευόμενος, για να καταλήξει να είναι το αφεντικό της Total.

Ο Κριστόφ ντε Μαρζερί βρήκε τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Η γαλλική εταιρεία αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες για τις συνθήκες του δυστυχήματος, αλλά, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πιθανότατα αυτό να προκλήθηκε λόγω της ομίχλης που επικρατούσε τη στιγμή της απογείωσης του ιδιωτικού αεροσκάφους τύπου Falcon Jet-50, το οποίο λίγο πριν απογειωθεί συγκρούστηκε με εκχιονιστικό μηχάνημα στον διάδρομο απογείωσης.

Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο οδηγός του εκχιονιστικού ήταν μεθυσμένος, ωστόσο υπάρχει μια λεπτομέρεια που προκαλεί σενάρια συνωμοσιολογίας για τον θάνατό του, αφού η στενή προσωπική σχέση που διατηρούσε ο Ντε Μαρζερί με τον Πούτιν ενδέχεται να ενοχλούσε...

Απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Εμπορικών Επιστημών στο Παρίσι, ο Ντε Μαρζερί έγινε διευθύνων σύμβουλος της Total Group τον Μάιο του 2010, αναλαμβάνοντας τον επιπλέον ρόλο του προέδρου, αφότου προηγουμένως ηγήθηκε με επιτυχία του τμήματος ερευνών και παραγωγήςΔεινός υπερασπιστής της Ρωσίας και της ενεργειακής πολιτικής της εν μέσω της διαμάχης με την Ουκρανία, ο Ντε Μαρζερί είχε δηλώσει στο Reuters τον Ιούλιο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να σκέφτεται τη διακοπή της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο και να εστιάσει στους τρόπους που αυτή η μεταφορά θα γινόταν ασφαλέστερη.

Σενάρια συνωμοσίας για τον θάνατο του αφεντικού της Total -Η φιλία του με τον Πούτιν και τον Ολάντ, η αντιπάθεια για τον Σαρκοζί [εικόνες]   | iefimerida.gr 0

Είχε τονίσει ακόμη ότι οι εντάσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας έφερναν τη Μόσχα πιο κοντά στην Κίνα, όπως φάνηκε και από τη συμφωνία των 400 δισ. δολαρίων τον Μάιο για τον εφοδιασμό του Πεκίνου με αέριο.
«Θα φτιάξουμε ένα νέο τείχος του Βερολίνου; Η Ρωσία είναι σύμμαχος και δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο προστατεύοντας τον εαυτό μας από έναν γείτονα... Αυτό που επιδιώκουμε είναι να μην είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από οποιαδήποτε χώρα, όποια κι αν είναι. Όχι από τη Ρωσία, η οποία μας έχει σώσει πολλάκις», είχε πει.

Σενάρια συνωμοσίας για τον θάνατο του αφεντικού της Total -Η φιλία του με τον Πούτιν και τον Ολάντ, η αντιπάθεια για τον Σαρκοζί [εικόνες]   | iefimerida.gr 1

Ο κολοσσός Total είναι ένας από τους κορυφαίους επενδυτές στη Ρωσία, αλλά το μέλλον της διαγράφεται νεφελώδες μετά την τραγωδία με το μαλαισιανό Boeing στην ανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, κάτι που επιδείνωσε τις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση και απείλησε με την επιβολή νέων κυρώσεων.

Τον περασμένο μήνα η Total ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις δεν θα σταματήσουν την πρόοδο του σχεδίου Yamal, μία επένδυση υψηλού ρίσκου 27 δισ. δολαρίων για την αξιοποίηση αποθεμάτων φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Σιβηρία, με στόχο να διπλασιάσει το μερίδιο της Ρωσίας στην αναπτυσσόμενη αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο Ντε Μαρζερί τότε είχε πει ότι η Ευρώπη δεν θα μπορεί να ζήσει χωρίς το ρωσικό αέριο, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει και λόγος να το κάνει.
Και εδώ είναι η τραγική ειρωνεία: ένας δεινός υποστηρικτής της Ρωσίας αφήνει την τελευταία του πνοή σε ρωσικό έδαφος...

Σενάρια συνωμοσίας για τον θάνατο του αφεντικού της Total -Η φιλία του με τον Πούτιν και τον Ολάντ, η αντιπάθεια για τον Σαρκοζί [εικόνες]   | iefimerida.gr 2

Ως άνθρωπος ήταν απλός, είχε καλό γούστο, μια κλασική «ατυπική» μορφή επιχειρηματία. Του άρεσε το καλό ουίσκι, οι συζητήσεις, η στρατηγική και η αίσθηση του μέτρου. Ήθελε οι κληρονόμοι του να ξεκινήσουν από τα χαμηλά της εταιρείας και να ανέβουν σταδιακά. Αν και μεγαλοαστός, από μια οικογένεια που είχε μετατρέψει τη σαμπάνια σε είδος πρώτης ανάγκης, η φυσιογνωμία και το προφίλ του πόρρω απείχαν από αυτό που λέμε «εστέτ φυσιογνωμία». Άλλωστε, και ο ίδιος ξεκίνησε από τα χαμηλά, για να ανέλθει σιγά-σιγά στην εταιρεία.

Ήταν ένας επιχειρηματίας που, εκτός από τη Ρωσία του Πούτιν («τι θα ήταν αυτή η χώρα χωρίς τον Βλαντιμίρ;», είχε πει), διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις και με τους Άραβες. Οι σχέσεις του με τον Φρανσουα Ολάντ και τον Μανουέλ Βαλς ήταν πάρα πολύ καλές -και ποτέ δεν τις έκρυψε. Αντιθέτως, ήταν δεδομένη η αντιπάθεια που έτρεφε για το πρόσωπο του Νικολά Σαρκοζί. Ακόμα και οι αντίπαλοί του, όμως, κυρίως οικολόγοι πολιτικοί, είχαν να λένε για την υψηλόφρονα μενταλιτέ του και για το επίπεδο των συζητήσεων που είχαν μαζί του. Ξεκινούσαν με θύελλα και κατέληγαν με άκρατο πολιτισμό.

Σενάρια συνωμοσίας για τον θάνατο του αφεντικού της Total -Η φιλία του με τον Πούτιν και τον Ολάντ, η αντιπάθεια για τον Σαρκοζί [εικόνες]   | iefimerida.gr 3

Στην πραγματικότητα, ο Ντε Μαρζερί άλλαξε το προφίλ της Total, που φαινόταν εχθρική και απόμακρη, και όταν εκείνος το 2007 ανέλαβε τα ηνία θέλησε να περάσει μια άλλη εικόνα προς τα έξω.

Ο θάνατος, όμως, τον περίμενε στη γωνία, με μια... εκδοχή που θυμίζει κάποιο από τα βιβλία του Τζον Λε Καρέ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ