Η αυτοκρατορία των Χίλτον: Πώς μία οικογένεια έγινε το όνομα σύμβολο των ξενοδοχείων [εικόνες] - iefimerida.gr

Η αυτοκρατορία των Χίλτον: Πώς μία οικογένεια έγινε το όνομα σύμβολο των ξενοδοχείων [εικόνες]

Η αυτοκρατορία των Χίλτον: Πώς μία οικογένεια έγινε το όνομα σύμβολο των ξενοδοχ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία αυτοκρατορία. Ενα όνομα σύμβολο. Και χιλιάδες ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο. Είναι από αυτές τις ιστορίες που μοιάζουν με κινηματογραφικά σενάρια, αλλά κάποιοι λίγοι και εξαιρετικά ικανοί τις έχουν «γράψει».

Η οικογένεια Χίλτον αποτελεί το όνομα- σύμβολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Εγιναν γνωστοί σε όλο τον κόσμο και κυρίως πάμπλουτοι. Και όλα αυτά, από το μηδέν. Ολα ξεκίνησαν όταν γεννήθηκε ο Αουγκούστους Χάλβορσεν Χίλτον, το 1854, στη φάρμα της οικογένειάς του, κοντά στο Κλόφτα του Ουλενσάκερ, στη Νορβηγία. Στα 16 του, αποφάσισε να φύγει για τις ΗΠΑ.

Ο Αουγκούστους παντρεύτηκε τη γερμανικής καταγωγής Μέρι Ζενεβιέν, με την οποία απέκτησε επτά παιδιά. Ανάμεσά τους και ο Κόνραντ ο οποίος έμελλε να γίνει εκείνος που θα ξεκινούσε την αυτοκρατορία των Χίλτον.

Ο Κόνραντ γεννήθηκε στο Νιου Μέξικο, το 1887 και έγινε ο πιο διάσημος από τους Χίλτον για το επιχειρηματικό δαιμόνιό του. Αρχικά ανέλαβε το παντοπωλείο του πατέρα του, αλλά μετά από το κολέγιο ασχολήθηκε με την πολιτική, ενώ η οικογένεια είχε ήδη κάνει το πρώτο βήμα στις... ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Κατά διαστήματα νοίκιαζαν δωμάτια του σπιτιού τους.



Ο ίδιος είχε και εμπειρία πολέμου. Ηταν υπολοχαγός των συμμαχικών δυνάμεων στη Γαλλία, με το καθήκον να προμηθεύει με καύσιμα, ρούχα και φαγητό το στρατό. Αποστρατεύτηκε το 1919, όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε σε τροχαίο.

Εκείνη την εποχή, έκανε και το πρώτο καθοριστικό βήμα. Μετακόμισε στο Τέξας και αγόρασε το πρώτο του ξενοδοχείο, όταν δεν τα κατάφερε να αποκτήσει μία τράπεζα όπως ήθελε. Ηταν το Mobley Hotel στο Σίσκο του Τέξας με 30 δωμάτια. Η επιτυχία του ήταν τέτοια, που αποφάσισε να μετατρέψει την τραπεζαρία σε επιπλέον δωμάτια, για να καλύψει τη ζήτηση. Δύο από εκείνα παραμένουν ίδια από το 1919, για ιστορικούς λόγους.



Αυξάνοντας την περιουσία του, το 1954 ο Κόνραντ κατάφερε να κάνει τη μεγαλύτερη κτηματομεσιτική αγορά της ιστορίας για την εποχή. Απέκτησε το Statler Hotel για 111 εκατομμύρια δολάρια. Κάπου εκεί άρχισε να αποκαλεί τον εαυτό του «ο ξενοδόχος του κόσμου».



Από τη στιγμή που ξεκίνησε, δεν σταμάτησε. Συνέχισε να αγοράζει ξενοδοχεία, όπως το Stevens Hotel στο Σικάγο και μετά το μεγαλύτερο τότε ξενοδοχείο στον κόσμο, το Waldorf-Astoria στη Νέα Υόρκη, το 1949, κάτι που επιθυμούσε διακαώς για καιρό, αλλά ο ιδιοκτήτης του δεν ήθελε να το πουλήσει σε κάποιον που είχε διαφορετικά επιχειρηματικά ενδιαφέρονται. Οταν διαπίστωσε ότι ενδιαφέρεται και κάποιος άλλος, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα δικά του χρήματα και όχι εκείνα της Hilton Hotel Corporation. Ενας από τους κατόχους του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών συμφώνησε στην πρότασή του να αγοράσει 249.024 μετοχές προς 12 δολάρια τη μία. Στο τέλος, πλήρωσε 3 εκατομμύρια για περίπου το 69% του ξενοδοχείου, αλλά με την επιμονή του αυτό πέρασε εξ' ολοκλήρου στα χέρια του λίγο αργότερα.



Οσο αγόραζε ξενοδοχεία, ο Κόνραντ Χίλτον ζούσε και μία έντονη ζωή, καθώς παντρεύτηκε τρεις φορές. Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η Ζα Ζα Γκαμπόρ. Η ηθοποιός είχε εννιά συζύγους- πήρε διαζύγιο επτά φορές και ο ένας γάμος ακυρώθηκε.



Ο Κόνραντ πέθανε το 1979, αφήνοντας την περιουσία του στα τρία του παιδιά. Οι δύο του γιοι πήραν από 500.000 δολάρια, ενώ η κόρη του μόλις 10.000, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν στο ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

Ο ένας του γιος, ο Ρίτσαρντ, δημιούργησε τη δική του κτηματομεσιτική εταιρεία, ενώ ο έτερος, ο Μπάρον, προσέβαλε τη διαθήκη του πατέρα του και πήρε μετοχές τεσσάρων εκατομμυρίων της ξενοδοχειακής αλυσίδας. Το 1966 έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Απέκτησε οχτώ παιδιά, ενώ είναι ο παππούς της Πάρις και της Νίκι Χίλτον, κόρες του Ρίτσαρντ Χίλτον.



Η Πάρις Χίλτον θεωρείται αυτή τη στιγμή η πιο διάσημη εκπρόσωπος της οικογένειας. Γεννήθηκε το 1981, ασχολήθηκε με το μόντελινγκ στην εφηβεία της και έγινε σταρ όταν δημοσιοποιήθηκε η sex tape της το 2003. Υπόθεση από την οποία έπειτα από πολλά δικαστήρια κέρδισε 400.000 δολάρια.



Εχει εμφανιστεί σε 13 ριάλιτι, έχει κάνει «πέρασμα» σε 22 ταινίες, ενώ σε επτά ακόμη έχει παίξει τον εαυτό της. Μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει τη δική της σειρά κοσμημάτων και ένα άρωμα.

Το 2007, η Blackstone αγόρασε τη Hilton Hotels για 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Πλήρωσε 47.40 για κάθε μετοχή, πάνω από 40% περισσότερο από την τιμή κλεισίματος της προηγούμενης ημέρας. Η συμφωνία περιελάμβανε και χρέη 7,5 δισεκατομμυρίων. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά που έχει κάνει η Blackstone, χάρη στην οποία απέκτησε σχεδόν 4.000 ξενοδοχεία.

Οσο για το Waldorf Astoria που τόσο πόθησε ο δημιουργός της αυτοκρατορίας των Χίλτον, αυτό το μήνα πουλήθηκε για 1,95 δισ. σε κινέζικη επενδυτική εταιρεία. Ηταν η μεγαλύτερη πώληση ξενοδοχείου. Η Hilton Worldwide θα συνεχίσει να έχει το μάνατζμεντ του ξενοδοχείου των 1.232 δωματίων, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ