Πούλησαν γυναίκα και το παιδί της για 12 δολάρια -Το σκλαβοπάζαρο των τζιχαντιστών - iefimerida.gr

Πούλησαν γυναίκα και το παιδί της για 12 δολάρια -Το σκλαβοπάζαρο των τζιχαντιστών

Πούλησαν γυναίκα και το παιδί της για 12 δολάρια -Το σκλαβοπάζαρο των τζιχαντιστ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόσο αξίζει μία ανθρώπινη ζωή; Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό. Δεν μπορεί κανείς να κοστολογήσει έναν άνθρωπο, μία ψυχή. Κι όμως. Στον κόσμο του Ισλαμικού κράτους, ακόμη κι αυτό έχει μία τιμή. Δώδεκα δολάρια.

Για τόσο πούλησαν την Αμσα. Η τιμή της ήταν χαμηλή. Αλλες γυναίκες και κορίτσια πουλήθηκαν πολύ πιο ακριβά. Ομως εκείνη είχε «ελαττώματα»: έναν μικρό γιο και το μωρό στην κοιλιά της, καθώς ήταν ξανά έγκυος. Αφού είδε τους τζιχαντιστές να σκοτώνουν το σύζυγό της μπροστά στα μάτια της, η Αμσα έπρεπε να χάσει και την αξιοπρέπειά της. Την πούλησαν σαν να ήταν κάποιο ζώο, όπως τόσες και τόσες γυναίκες.

«Ενας 50χρονος άνδρας με μούσι ήρθε και με αγόρασε. Από εκείνη την ημέρα δεν ήθελα πλέον να ζήσω», λέει μιλώντας στην εφημερίδα Guardian η Αμσα, μία από τις εκατοντάδες γυναίκες Γεζίντι από το βόρειο Ιράκ, τις οποίες άρπαξαν οι ένοπλοι του Ισλαμικού κράτους. Εκείνες που κατάφεραν να το σκάσουν διηγούνται πώς τις κρατούσαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις πουλούσαν.

Σε πρόσφατο άρθρο του στο διαδίκτυο, το Ισλαμικό κράτος υπερηφανευόταν για το πώς αναβίωσε το έθιμο που θέλει να σκλαβώνονται οι εχθροί και να αναγκάζονται οι γυναίκες να γίνονται σύζυγοι μαχητών.

Για την Αμσα, το μόνο έλεος που έδειξαν ήταν ότι της επέτρεψαν να κρατήσει το 21 μηνών γιο της. Τον κρατά σφικτά στην αγκαλιά της όσο διηγείται τα όσα φρικτά έζησε τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι ένοπλοι του Ισλαμικού κράτους εισέβαλλαν στην πόλη της στις αρχές του Αυγούστου. Εκατοντάδες διέφυγαν στο κοντινό βουνό, ενώ όσοι δεν πρόλαβαν ήρθαν αντιμέτωποι με την τραγική τους μοίρα. Ανάμεσα στους τελευταίους εκείνη και ο σύζυγός της.

«Ξεχώρισαν τους άνδρες, τους είπαν να πέσουν στο έδαφος με το πρόσωπο στο χώμα. Ο σύζυγός μου και ο αδερφός του ήταν δίπλα δίπλα. Νόμιζα ότι θα τους λήστευαν. Αλλά τους σκότωσαν. Τους πυροβόλησαν στο κεφάλι έναν- έναν», λέει με τα δάκρυα να τρέχουν στο πρόσωπό της.

Ολα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια της. Και μετά την ανάγκασαν, μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες και τα κορίτσια, να μπει στα λεωφορεία που τις πήγαν στη Μοσούλη, όπου τις κρατούσαν φυλακισμένες. Θα έφευγαν από εκεί μόνο αν τις αγόραζαν κάποιοι.

Κάθε ημέρα, έμπαιναν στο κελί τους άγνωστοι και διάλεγαν εκείνη που ήθελαν. Ακόμη και κορίτσια δέκα ετών. Ο 50χρονος που επέλεξε την Αμσα, τη χτυπούσε όποτε δεν υπάκουε στις εντολές του. Κάποια στιγμή κατάφερε να το σκάσει, με το παιδί της αγκαλιά. Ενας άγνωστος τη βοήθησε και τη φυγάδευσε από τη Μοσούλη. Μπορεί να ξέφυγε, αλλά δεν θα ξεχάσει ποτέ τα όσα πέρασε. Και όπως λέει, πλέον, δεν θέλει να ζει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ