«Ετσι κάνουν όλες»: Η Λυρική θέτει μέσω του Μότσαρτ το θέμα της ερωτικής πίστης [εικόνες] - iefimerida.gr

«Ετσι κάνουν όλες»: Η Λυρική θέτει μέσω του Μότσαρτ το θέμα της ερωτικής πίστης [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
«Ετσι κάνουν όλες»: Η Λυρική θέτει μέσω του Μότσαρτ το θέμα της ερωτικής πίστης [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η πρώτη παράσταση της χρονιάς για τη Λυρική δεν είναι άλλη από την περίφημη όπερα του Μότσαρτ «Ετσι κάνουν όλες». Πρόκειται για κωμωδία, που όμως έχει τις ρίζες της βαθιά στην ανθρώπινη καταδυνάστευση και στον πόνο που εκκινεί από τον έρωτα, την εξουσία, την κτητικότητα. Η όπερα κάνει πρεμιέρα στο «Ολύμπια» την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, με εξαιρετικούς λυρικούς τραγουδιστές και μια Ελληνίδα σκηνοθέτιδα που διαπρέπει στο εξωτερικό και σκηνοθετεί για δεύτερη φορά στη χώρα μας: τη Ροδούλα Γαϊτάνου.

Η ίδια η σκηνοθέτις, που ζει στο Λονδίνο και επί τουλάχιστον ένα χρόνο μελετούσε την προσέγγιση, τα στρώματα της όπερας που ήθελε να αναδυθούν, πιστή στο αρχικό όραμα τόσο του Μότσαρτ όσο και του Ντα Πόντε (που έγραψε το λιμπρέτο), η Ροδούλου Γαϊτάνου, αποκαλύπτει με ένα γραπτό κείμενο τον συλλογισμό της στο κοινό:

«Τυχερός όποιος βλέπει τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά. Αυτή είναι η συμβουλή του Ντα Πόντε στο φινάλε της όπερας "Έτσι κάνουν όλες". Όταν οι δοκιμασίες της ανθρώπινης περιπέτειας κλονίζουν το οικοδόμημα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης ο μόνος δρόμος για να συνεχίσει κανείς να πορεύεται είναι με χιούμορ κι αισιοδοξία. Πώς αλλιώς, άλλωστε, να μπορέσει κανείς να πορευτεί χωρίς να χάσει την εμπιστοσύνη του στους συνανθρώπους;

«Ετσι κάνουν όλες»: Η Λυρική θέτει μέσω του Μότσαρτ το θέμα της ερωτικής πίστης [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Εντρυφώντας κανείς σε αυτή τη μοτσάρτεια σπουδή πάνω στην απιστία διαπιστώνει ένα μεγάλο παράδοξο: ενώ το λιμπρέτο του Ντα Πόντε έχει όλα τα στοιχεία μιας παρωδίας πάνω στον κόσμο των ανθρώπινων συναισθημάτων, η μουσική του Μότσαρτ έχει τόσο απόλυτη συναισθηματική ειλικρίνεια που αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται τελικά για μία αναπαράσταση της τραγωδίας των ανθρωπίνων σχέσεων.


Η δράση του έργου τοποθετείται κάπου στη Ευρώπη του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, την εποχή που η βιομηχανική επανάσταση καλπάζει, οι φροϋδικές θεωρίες συγκλονίζουν την επιστημονική κοινότητα, η φωτογραφική τέχνη αλλάζει τα δεδομένα της απεικόνισης, οι εφευρέσεις και οι νέες θεωρίες προετοιμάζουν τον κόσμο για τον 20ό αιώνα. Βρισκόμαστε στο cabinet of curiosities του ευγενή Ντον Αλφόνσο, εραστή της εντρύφησης, της ίντριγκας και της καινοτομίας.

«Ετσι κάνουν όλες»: Η Λυρική θέτει μέσω του Μότσαρτ το θέμα της ερωτικής πίστης [εικόνες] | iefimerida.gr 2
«Ετσι κάνουν όλες»: Η Λυρική θέτει μέσω του Μότσαρτ το θέμα της ερωτικής πίστης [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Το cabinet of curiosities ή Kunstkammer ή Kunstkabinett είναι μία ιδιωτική συλλογή από ιδιαίτερα αντικείμενα, ο πρόγονος ενός μουσείου. Πρόκειται για μία εκλεκτική παρουσίαση του κόσμου όπως αυτός αντανακλάται μέσα από τα μάτια του συλλέκτη. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ο Αλφόνσο καταγράφει την παράδοξη σχέση μεταξύ αλήθειας και ψευδαίσθησης και ενορχηστρώνει ένα πείραμα ανθρώπινης χημείας και έλξης με συστατικά δύο ζευγάρια ετερώνυμων «στοιχείων» τα οποία ορκίζονται, μεταξύ τους, ερωτική πίστη».

Μπορεί μια γυναίκα να είναι πιστή;
Η όπερα «Έτσι κάνουν όλες» αναγνωρίζεται ως ένα από τα δημοφιλέστερα κωμικά έργα του ρεπερτορίου του Μότσαρτ. Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία συνεργασία του Μότσαρτ με τον Λορέντσο ντα Πόντε, μετά τους «Γάμους του Φίγκαρο» και τον «Ντον Τζοβάνι». Το κείμενο είναι γεμάτο ανατροπές και απρόσμενες καταστάσεις και η υπόθεση του έργου αφορά τη γυναικεία πίστη: Ο έμπειρος κυνικός φιλόσοφος Ντον Αλφόνσο βάζει στοίχημα με τους νεαρούς ερωτευμένους Φερράντο και Γκουλιέλμο πως αν ακολουθήσουν τις υποδείξεις του, θα τους αποδείξει ότι οι αγαπημένες τους Φιορντιλίτζι και Ντοραμπέλα δεν είναι πιστές. Όχι επειδή οι συγκεκριμένες κοπέλες δεν έχουν σταθερά αισθήματα, αλλά επειδή όλες οι γυναίκες είναι άπιστες.


Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
Έτσι κάνουν όλες
Θέατρο Ολύμπια

24, 25, 26, 31 Οκτωβρίου 2014

1, 2, 8, 9 Νοεμβρίου 2014

Ώρα έναρξης: 20.00

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ