H Τουρκία έκανε πράξη την απειλή της: Στην κυπριακή ΑΟΖ το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» - iefimerida.gr

H Τουρκία έκανε πράξη την απειλή της: Στην κυπριακή ΑΟΖ το ερευνητικό «Μπαρμπαρός»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Τουρκία έκανε πράξη την απειλή της. Στις 6.30 το πρωί το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από δύο υποστηρικτικά πλοία, εισήλθε στη βόρεια περιοχή, που παρανόμως έχει δεσμευτεί, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το κυπριακό sigmalive.com, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ο ίδιος καταδίκασε την τουρκική ενέργεια, η οποία, όπως είπε, είναι κατάφωρα προκλητική και παράνομη, παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις»

Ανεξάρτητα από τις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε ο κ. Φωκαΐδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει απρόσκοπτα στον ενεργειακό της σχεδιασμό. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη, είπε, να κλιμακώσει πλέον τις αντιδράσεις της, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σύμφωνα με τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν εκπονηθεί.

Η υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών ήταν ένα από τα σενάρια που μελετούσαμε, ήταν κάτι το αναμενόμενο, και δεν μας αιφνιδιάζει, είπε, ότι η Τουρκία εκανε πράξη την απειλή της.

Ο Υπουργός Άμυνας υπέδειξε ότι αυτή την ώρα χρειάζεται εθνική ομοψυχία, συναίνεση, σύνεση και ορθοφροσύνη και να μην παρασυρθούμε σε λάθη, είτε μέσα από ενστικτώδεις αντιδράσεις. Η Τουρκία, δήλωσε, έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται ως ένας ατίθασος ταραξίας της περιοχής και θέλει να παρουσιάζεται ως περιφερειακός χωροφύλακας. Η προκλητική της στάση, ωστόσο, επεσήμανε ο Υπουργος Άμυνας δε στρέφεται μόνο εναντίον της Κύπρου, αλλά εναντίον και των γειτονικών χωρών, καθώς και του κοινού συμφέροντος και της προοπτικής για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ