Ο Ρέγκλινγκ προσγειώνει τις προσδοκίες της Αθήνας για γενναία ελάφρυνση του χρέους - iefimerida.gr

Ο Ρέγκλινγκ προσγειώνει τις προσδοκίες της Αθήνας για γενναία ελάφρυνση του χρέους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Προς την Ουάσινγκτον «αλληθωρίζει» για ακόμη μία φορά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, σπεύδοντας να «προσγειώσει» τις προσδοκίες της Αθήνας για γενναία ελάφρυνση του χρέους. Με νέα συνέντευξή του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα από τους Ευρωπαίους διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, «μαλώνοντας» όσους επιμένουν να το εξετάζουν μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ!

Στην πραγματικότητα η αναφορά αυτή του επικεφαλής του ESM στοχεύει κατευθείαν στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, οι οποίοι σε όλες τις Εκθέσεις Βιωσιμότητας Χρέους επισημαίνουν ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, εν πολλοίς μη διαχειρίσιμα, εάν δεν γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις από τους Ευρωπαίους. Αυτή, άλλωστε, η προσέγγιση του Ταμείου έχει προκαλέσει πολλές φορές αντιδράσεις από το Βερολίνο, ειδικά έναντι διαρροών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι απαιτείται κούρεμα στις απαιτήσεις του επίσημου τομέα, δηλαδή των ομολόγων που διακρατούν τα κράτη-μέλη και οι κεντρικές τράπεζες.

«Το πεδίο είναι περιορισμένο, όπως περιορισμένη είναι η ανάγκη (ελάφρυνσης του χρέους). Το έχω πει πολλές φορές. Δεν υπάρχει "γωνία" χρέους στην Ελλάδα», τόνισε ο Κ. Ρέγκλινγκ στο πρακτορείο ΜΝΙ, συμπληρώνοντας ότι λόγω των χαμηλών επιτοκίων (1,5%) με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα αλλά και λόγω της μακροπρόθεσμης ωρίμανσης των δανείων από τον Μηχανισμό (32 έτη κατά μέσο όρο), η εξυπηρέτηση του Χρέους, δηλαδή οι ετήσιες δαπάνες για τόκους, υποχωρεί. Ο επικεφαλής του ESM εμφανίστηκε, μάλιστα, απρόθυμος ακόμα και στη προοπτική περαιτέρω επιμήκυνσης των λήξεων των ελληνικών ομολόγων στα 50 έτη, επικαλούμενος τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οποία το 2013 πληρώθηκαν για τόκους περίπου 8,6 δισεκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με το 2008.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στις τελευταίες εκθέσεις τους και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης, παρ' ότι αναγνώρισαν ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους έχει μειωθεί, το χρέος αυτό καθαυτό παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αποτελώντας ένα από τα ρίσκα για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ