Για πρώτη φορά: Αγγλοι βουλευτές καταγγέλλουν ότι τα Γλυπτά είναι κλεμμένα και ζητούν την επιστροφή τους στην Αθήνα - iefimerida.gr

Για πρώτη φορά: Αγγλοι βουλευτές καταγγέλλουν ότι τα Γλυπτά είναι κλεμμένα και ζητούν την επιστροφή τους στην Αθήνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φιλελεύθεροι και Εργατικοί βουλευτές της Βρετανίας χαρακτήρισαν ντροπή και κλοπή την κατοχή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και απαίτησαν την επιστροφή τους στην γενέτειρά τους, ζητώντας από την κυβέρνηση να φανεί γενναιόδωρη. Ωστόσο η υφυπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι τα γλυπτά ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο. Παρέπεμψε δε στο αόριστο μέλλον να απαντήσει για την πρόταση διαμεσολάβησης της Ουνέσκο. Ο Τζώρτζ Άντριου, βουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, επεσήμανε στην ερώτησή του στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι «η παρέλαση κλεμμένων λαφύρων από το κατά τ' άλλα εξαιρετικό Βρετανικό Μουσείο, αποτελεί ντροπή γι' αυτή τη χώρα». Κάλεσε δε το Ηνωμένο Βασίλειο «να συμμετέχει εποικοδομητικά, να ενεργήσει γενναιόδωρα και να αναγνωρίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν: «Τα αντικείμενα αυτά έχουν βασικά κλαπεί από τους Ελληνες. Υπάρχουν πολύ δυνατά συναισθήματα γι' αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Πιθανότατα οι σχέσεις μας με την Ελλάδα να βελτιωθούν αν υιοθετήσουμε εποικοδομητικά τη θέση επιστροφής κάποιων, αν όχι όλων των αντικειμένων» είπε χαρακτηριστικά.Απαντώντας, η υφυπουργός Πολιτισμού, Έλεν Γκραντ, αρκέστηκε να πει ότι «η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η Ουνέσκο θέλει να μεσολαβήσει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Θα λάβουμε υπόψη μας αυτήν την πρόταση και θα απαντήσουμε εν καιρώ». Εσπευσε να προσθέσει πάντως πως «είναι ξεκάθαρο ότι τα γλυπτά ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι και μάλιστα δωρεάν» και ότι δεν δέχεται πως τα αντικείμενα αυτά έχουν κλαπεί και κατέληξε: «Αλλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδα και της Βρετανίας. Το θέμα συζητήθηκε πολύ πρόσφατα, στις αρχές Οκτωβρίου, στα κεντρικά γραφεία της Ουνέσκο στο Παρίσι».





Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ