Αιτήσεις από 600 επιχειρήσεις για ένταξη στο νέο καθεστώς ΦΠΑ - iefimerida.gr

Αιτήσεις από 600 επιχειρήσεις για ένταξη στο νέο καθεστώς ΦΠΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δηλώνουν ότι η αποδοχή του μέτρου από τις επιχειρήσεις είναι ικανοποιητική. Επιφυλακτικότεροι εμφανίζονται οι λογιστές, που υπογραμμίζουν τις αυξημένες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Περίπου 600 είναι οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ειδικό καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ κατά το χρόνο είσπραξής του μέσα στις έξι ημέρες που είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική εφαρμογή από το TAXIS.

Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον αριθμό των αιτήσεων, τονίζοντας ότι το ειδικό καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ έρχεται να δώσει απάντηση στα προβλήματα ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα από τις καθυστερήσεις εξόφλησης τιμολογίων τους και δεν αφορά όλες τις εταιρείες.

Ωστόσο, λογιστές επισημαίνουν ότι ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, αλλά οι περισσότερες επιχειρήσεις διστάζουν να ζητήσουν να ενταχθούν στο μέτρο εξαιτίας της μεγάλης γραφειοκρατικής διαδικασίας. Κι αυτό διότι όποιος ενταχθεί στο σύστημα πρέπει να τηρεί ξεχωριστά ειδικά βιβλία και όχι μόνο «εσόδων-εξόδων». Ειδικά για υπόχρεους με απλογραφικά στοιχεία (πρώην Β' Κατηγορίας βιβλία) το κόστος τήρησης των απαιτούμενων βιβλίων λειτουργεί αποτρεπτικά για την ένταξη στο ειδικό καθεστώς. Επιπλέον, την ίδια υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων έχει και όποιος συναλλάσσεται με επιχείρηση που έχει υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς. Σε πολλές περιπτώσεις, οι επιτηδευματίες φοβούνται ότι έτσι θα χάσουν πελάτες, που δεν θα θέλουν να συναλλάσσονται μαζί τους για να μην μπουν στη διαδικασία των πρόσθετων βιβλίων.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, οι φοροτεχνικοί συμφωνούν ότι επί της διαδικασίας το νέο σύστημα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά. Το μοντέλο που υιοθετήθηκε είναι αυτό που απορρέει από τη σχετική κοινοτική οδηγία ΦΠΑ, επί του οποίου δεν μπορούν να υπάρχουν παρεκκλίσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ