Το κραχ στο Χρηματιστήριο «παγώνει» την κυβέρνηση: «Φταίει ο Τσίπρας»! - iefimerida.gr

Το κραχ στο Χρηματιστήριο «παγώνει» την κυβέρνηση: «Φταίει ο Τσίπρας»!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης και μέσα σε ένα εξαιρετικά «τοξικό» πολιτικό κλίμα συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να μεταδώσει έναν... τόνο αισιοδοξίας στους υπουργούς του.Μπορεί το Μαξίμου να επιχείρησε να περάσει ως σημαντική επιτυχία την πολυπόθητη (αλλά μόνο με τις αναμενόμενες ψήφους) ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την επίσκεψη Αλαμουντίν και την ανακίνηση του ζητήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα, ωστόσο, ούτε αυτές οι «θετικές» ειδήσεις φαίνεται πως έσωσαν την κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θέλουν να προβάλουν ένα κλίμα αισιοδοξίας, αλλά και να καθησυχάσουν τους υπουργούς τους πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχει απομακρυνθεί και πως το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι συμπαγές, ωστόσο, το κραχ στο Χρηματιστήριο εντείνει την ανησυχία στο επιτελείο του πρωθυπουργού.

Αγωνία για την έξοδο από το Μνημόνιο - Οι αγορές «τιμωρούν» τον Σαμαρά και όχι τον Τσίπρα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του παρακολουθούν την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κάτι που δείχνει πως η στρατηγική πρόωρης εξόδου από το Μνημόνιο εξελίσσεται σε άνευ προηγουμένου καταστροφή.

Οι αγορές σφυροκοπούν και «τιμωρούν» την Αθήνα με τα spreads να έχουν «τρελαθεί» και τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση φθάνοντας σε επίπεδα παλαιότερων «σκοτεινών» εποχών».

Ωστόσο, εκείνο που διαφαίνεται από αυτό το κραχ είναι η αρνητική αντίδραση επενδυτών και αγορών στις μάλλον «άγαρμπες» κυβερνητικές προσπάθειες απεμπλοκής από τα προγράμματα στήριξης και όχι στην πολιτική αβεβαιότητα που φαίνεται να δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας.

Δεν «συμμορφώνεται» η κυβέρνηση -Τα ρίχνει όλα στον Τσίπρα

Η κυβερνητική στρατηγική διαχείρισης αυτής της νέας κρίσης, πάντως, δεν φαίνεται να αλλάζει, καθώς, γενικεύεται ξανά η προσπάθεια να πέσουν όλες οι ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και τις πρακτικές που ακολουθεί και όχι στο αίτημα για έξοδο από το Μνημόνιο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου έριξε όλο το «φταίξιμο» στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί την ανασφάλεια στις αγορές και δίνει την αίσθηση αναταραχής και αυξημένου πολιτικού ρίσκου.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί κλίμα πρόωρων εκλογών τώρα γιατί «ξέρουν ότι λίγο αργότερα θα είναι για αυτούς πολύ αργά».

Προσπάθησε, πάντως, να κατευνάσει τις αγορές σημειώνοντας «Ας το ακούσουν όλοι εντός και εκτός της χώρας: η κυβέρνηση δεν θα αφήσει και δεν θα επιτρέψει καμία παρέκκλιση από τη συνταγματική τάξη ούτε από τη δημοκρατική νομιμότητα ούτε από την πολιτική σταθερότητα ούτε από την οικονομική πολιτική εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων».

Η κα Βούλτεψη πρόσθεσε πως «».Στον ίδιο τόνο, νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «παίζει με το μέλλον των παιδιών των Ελλήνων» για να προσθέσει ότι «αφού μίλησαν για ''μέρες του 1965'', αφού αναφέρθηκαν σε ''κουμπαράδες και εξαγορές'', αφού κατήγγειλαν ''εκβιασμούς, πιέσεις με παροχές και ανταλλάγματα'' και ''εκτροπή με χρηματισμό βουλευτών'', αφού ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί σε ''σαφάρι εξαγοράς υποστήριξης ψήφων και εξαγοράς συνειδήσεων'', σήμερα ο εκπρόσωπός του με απίστευτο θράσος ψελλίζει ότι κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μιλήσει για αργυρώνητους βουλευτές παρά μόνο κυβερνητικά στελέχη». εκτός από τη γελοιότητα, το μόνο που προκύπτει είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δηλητηριάζει την πολιτική ζωή με αποκλειστικό του στόχο να δημιουργήσει πολιτική ανωμαλία, να αναστατώσει τις αγορές και να βυθίσει τη χώρα στην αστάθεια

Νωρίτερα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας, αναφορικά με το κραχ στο Χρηματιστήριο «Βλέπουμε τώρα σκηνές από ένα μέλλον που πρέπει να αποφύγει ο ελληνικός λαός. Βλέπουμε πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση και ότι όσο σημαντικό είναι το να είμαστε ενωμένοι και συστρατευμένοι για να πετύχουμε την έξοδο από το Μνημόνιο, άλλο τόσο είναι επικίνδυνο να μετατρέψουμε εσωτερικές μικροκομματικές αψιμαχίες σε επιχείρημα των αγορών εναντίον μας. Άρα, ο καθένας πρέπει να καταλάβει πως ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε εδώ στην Ελλάδα αμέσως εξάγεται και λειτουργεί, είτε υπέρ, είτε κατά της χώρας. Δυστυχώς, τώρα λειτουργεί κατά».

Σημειωτέον ότι ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας υποστήριζε ότι με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ανησυχία στις αγορές και γυρίζει τη χώρα πίσω στο 2010. «Εμείς ξέρουμε πως να πάμε τη χώρα μπροστά» σχολίαζε ο ίδιος παράγοντας.

Εκτός από την στρατηγική του «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» η κυβέρνηση φαίνεται και πως «ψάχνει» να ανακοινώσει ή να προαναγγείλει κάποιες ανάσες και φοροαπαλλαγές στην προσπάθεια να πείσει ένα τμήμα της κοινωνίας πως τα δύσκολα έχουν περάσει.

Σε αυτή την τακτική εντάσσεται και η «πανηγυρική» παρουσίαση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και την «ελπίδα» για επαναφορά του αφορολόγητου για όλους τους πολίτες.

Αλλωστε, εκτός από το σφυροκόπημα από Eurogroup, ΔΝΤ και, τελικά, από τις αγορές, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ αυξάνεται συνεχώς...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ