Παραιτήθηκε ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών -Οι αιχμές που αφήνει στην επιστολή του για κατασπατάληση πόρων - iefimerida.gr

Παραιτήθηκε ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών -Οι αιχμές που αφήνει στην επιστολή του για κατασπατάληση πόρων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tην παραίτησή του στον υπουργό Παιδείας υπέβαλε ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών Μάριος Σπηλιόπουλος. Στην επιστολή παραίτησή του ο πρύτανης αφήνει σοβαρές αιχμές και επισημαίνει ότι ο ίδιος κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει την κατασπατάληση πόρων στην ΑΚΣΤ. Σημειώνεται ότι η παραίτησή του έρχεται στον απόηχο μιας επιστολής που είχε αποκαλύψει το iefimerida και έκανε λόγο για διαφθορά στην Καλών Τεχνών. Την επιστολή αυτή, μετά τη δημοσιοποίησή της, η Διοίκηση της Σχολής την κατήγγειλε ως πλαστή.

Σύμφωνα με την Εspresso, ο πρύτανης, ο οποίος σημειωτέων είχε αναλάβει καθήκοντας μόλις την 1η Σεπτεμβρίου, στην παράιτηση που υπέβαλε τη Δευτέρα στον υπουργό Παιδείας και το συμβούλιο του Ιδρύματος, επικαλείται «προσωπικούς λόγους» για την παραίτησή του, αλλά αφήνει αιχμές για ίδρυση εσωτερικών εταιρειών στο εσωτερικό του Ιδρύματος, η δραστηριότητα των οποίων αφήνεται ως «κληρονομιά» στον διάδοχό του, τον οποίο προτρέπει να ελέγξει τη νομιμότητά τους.

Αιχμές για την ίδρυση εταιρειών

«Το πρόβλημα της δικής μας Σχολής είναι ότι αντί να φτιάξει ΝΠΙΔ που μας ζητούσε η Πολιτεία, επέλεξε να ιδρύσει το ίδιο διάστημα δύο εταιρείες!», υπογραμμίζει ο κ. Σπηλιόπουλος και συνεχίζει: «Συγκεκριμένα, στις 10.07.2014, δηλαδή μετά τις εκλογές που με ανέδειξαν Πρύτανη, και πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου,ιδρύθηκε ένας ''Φιλόμουσος Οργανισμός Εκπαίδευσης και Καινοτομίας της ΑΣΚΤ'' με τη μορφή μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας που αποτελεί εμποριή εταιρεία. Τη στιγμή δηλαδή που έπρεπε να στήσουμε το ΝΠΙΔ που μας καλούσε η Πολιτεία, εμείς, όντας ιδεολογικά αντίθετοι στον νόμο πλαίσιο, διότι τάχα προάγει την εμπορευματοποίηση των ΑΕΙ, προτιμήσαμε να στήσουμε μια άλλη εμπορική εταιρεία στη θέση του! Λίγους μήνες νωρίτερα, στήθηκε και μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΜΚΕ για την υλοποίηση του έργου μεταφοράς σε κτίριο, νέας βιβλιοθήκης του ΑΣΚΤ. Στο μεταξύ, διαπίστωσα πως ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας χρηματοδοτούσε έργα που μικρή σχέση είχαν με το ερευνητικό πεδίο της Σχολής».

Οι προσπάθειες του κ. Σπηλιόπουλου να αντιμετωπίσει όλα αυτά επιβάρυναν, όπως ο ίδιος επισημαίνει, την «ήδη κλονισμένη υγεία μου (...) Είμαι υποχρεωμένος να παραιτηθώ, εις τρόπον ώστε ένας νέος πρύτανης να διενεργήσει έναν ενδελεχή οικονομικό, διαχειριστικό και νομικό έλεγχο, ο οποίος θα αποκαταστήσει το κύρος της ΑΣΚΤ. Γνωρίζω ότι μπορεί να κατηγορηθώ ως ρίψασπις και ανάξιος της εμπιστοσύνης των συναδέλφων που με τίμησαν με την ψήφο τους και στήριξαν πάνω μου τις ελπίδες τους για την αναβάθμιση της Σχολής. Το προτιμώ από το να μην μπορέσω να φέρω ο ίδιος σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο».

Την απόφασή του δε αυτή, την χαρακτηρίζει «οριστική και αμετάκλητη».

Ανέλαβε την 1 Σεπτεμβρίου, δεν ξαναεμφανίστηκε στη σχολή από τις 13 του μήνα

Σημειώνεται ότι ο κ. Σπηλιόπουλος, όπως σημειώνει η Ελευθεροτυπία, ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ από τις 13 του μήνα, δηλώνοντας ασθένεια, δεν εμφανίστηκε ξανά στη σχολή και χρέη υπηρεσιακού πρύτανη εκτελούσε ο αντιπρύτανης Αγγελος Αντωνόπουλος.

Πρώην πρυτανης ΑΣΚΤ: Με την επιστολή αυτή ενοχοποιεί τον εαυτό του

Η Ελευθεροτυπία εντόπισε τον πρώην πρύταν της Σχολής Καλών Τεχνών, Γιώργο Χαρβαλιά, ο οποίος αρκείται στη λακωνική δήλωση: «Με την επιστολή αυτή ο κ. Σπηλιόπουλος ενοχοποιεί τον εαυτό του». Ο κ. Χαρβαλιάς χαρακτηρίζει «φασιστική εκτροπή» την «ψευδεπίγραφη συκοφαντική επιστολή», κατά της ΑΣΚΤ επί της δικής του πρυτανείας, που «ανωνύμως διακινείται» ταχυδρομικά σε sites και έντυπα, πλαστογραφώντας τους διοικητικούς υπαλλήλους της Καλών Τεχνών και καταγγέλοντας τη «χαρεμοποίησή της» μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, την πρόσληψη από το Ιδρυμα με παράτυπες διαδικασίες γυναικών υπαλλήλων και την κατασπατάληση 36.926 ευρώ.

Είπε επίσης ότι προτίθεται να προσφύγει μαζί με το δ.σ. του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στη Δικαιοσύνη. «Είμαστε στα χέρια κουκουλοφόρων» προσθέτει οργισμένος ο κ. Χαρβαλιάς. «Μιλάμε για κατοχικούς κουκουλοφόρους. Θέλεις να δολοφονήσεις τον απέναντί σου; Γίνεσαι συκοφάντης, πλαστογραφείς τα ονόματα διοικητικών υπαλλήλων και προσδίδεις στους φορείς ροζ σκάνδαλα για να "τσιμπήσει" ο κόσμος. Σήμερα είμαι εγώ που έπεσε η λάσπη επάνω μου και διαπομπεύτηκα στο Διαδίκτυο. Φανταστείτε τι θα πάθει ένας έρημος καθηγητής που θα σηκώσει τη φωνή να πει οτιδήποτε!».

Ο επικεφαλής του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, όπως σημειώνει η Ελευθεροτυπία, θεωρεί ότι η «καλά ενορχηστρωμένη λασπολογία» προέρχεται από «εκείνους στους οποίους κόψαμε το μεγάλο φαγοπότι».

Μάλιστα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το δ.σ. του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού «φωτογραφίζονται» ως αυτουργοί της επιχείρησης να πληγεί το κύρος του διοικητικού συμβουλίου παράγοντες που «συνδέονται τόσο με το παρελθόν του Ιδρύματος όσο και με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Είναι, άραγε, τυχαίο ότι οι ανώνυμες καταγγελίες εμφανίζονται αμέσως μετά την έναρξη της διαδικασίας απογραφής των οικονομικών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και της διαδικασίας εκκαθάρισης των προγραμμάτων του, μεταξύ των οποίων και η αναφερόμενη στο δημοσίευμα "Φιλαναγνωσία";».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ