Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στο Χρηματιστήριο -Στο κόκκινο τα spreads - iefimerida.gr

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στο Χρηματιστήριο -Στο κόκκινο τα spreads

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε άνευ προηγούμενου καταστροφή εξελίσσεται η στρατηγική πρόωρης απεμπλοκής από το πρόγραμμα χρηματοδότησης, καθώς οι αγορές με την ανοχή- αν όχι προτροπή- των Ευρωπαίων, «τιμωρούν» την Αθήνα κυρίως για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα. Ήδη, στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών κάποιοι εκτιμούν ότι η έκδοση του 7ετούς ομολόγου κινδυνεύει να ματαιωθεί εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αν και υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν ότι η αγορά είναι... ρηχή και ότι οι ξένοι αντιδρούν... υπερβολικά.
Ξένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους το ελληνικό 10ετές χτύπησε «κόκκινο» φτάνοντας στο 7,78%, δηλαδή στα επίπεδα του περασμένου Φεβρουαρίου, προκαλώντας παράλληλα «κραχ» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που έφτασε να χάνει σχεδόν 10%, με κίνδυνο να απωλέσει και τις 800 μονάδες.

Ο βασικός λόγος είναι η μάλλον άγαρμπη διατύπωση της πρόθεσης απογαλακτισμού από τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, καθώς οι αγορές δεν πήραν την παραμικρή διαβεβαίωση από τους δανειστές της Ελλάδας ότι αυτή η έξοδος θεωρείται ασφαλής. Τουναντίον. Όλες οι δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους- κι ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες δηλώσεις από την Κ. Λαγκάρντ- συνέκλιναν στην άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να έχει κάποιας μορφής "δεσμού", που θα της διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση από τις αγορές, την ώρα που η Αθήνα εμφανιζόταν να επιμένει- αν και ομολογουμένως όχι πια τόσο έντονα- στην άποψη ότι δεν επιθυμεί νέα χρηματοδότηση, πόσο μάλλον εάν συνοδεύεται από όρους.

Ο δεύτερος λόγος είναι η πολιτική αβεβαιότητα που ενισχύεται από την προοπτική των πρόωρων εκλογών. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί το... αγαπημένο στοιχείο όλων των Εκθέσεων αναλυτών και Οίκων Αξιολόγησης του τελευταίου εξαμήνου, αφού συνδέεται ευθέως με την απροθυμία των κομμάτων να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις, που θεωρούνται αναγκαίες για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τις τελευταίες ώρες εκπέμπεται έντονα από το υπουργείο Οικονομικών το μήνυμα- προς όλες τις κατευθύνσεις- ότι είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί τάχιστα η αξιολόγηση χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ