O Χαρδούβελης ζήτησε την απεμπλοκή από το ΔΝΤ -Λαγκάρντ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις - iefimerida.gr

O Χαρδούβελης ζήτησε την απεμπλοκή από το ΔΝΤ -Λαγκάρντ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον η ελληνική αντιπροσωπεία με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και η οποία εντάσσεσται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη «διαμόρφωση του πλαισίου για την επόμενη μέρα, μιας νέας σχέσης (με το ΔΝΤ) και μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα, χωρίς Μνημόνιο». «Η "βεντάλια" άνοιξε», ήταν η χαρκακτηριστική πρώτη δήλωσηςανώτερης κυβερνητικής πηγής, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.


Οι δηλώσεις Χαρδούβελη μετά το τέλος της συνάντησης

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά το τέλος της συνάντησης τόνισε ότι είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την κα Λαγκάρντ. Οπως είπε, η επικεφαλής του ΔΝΤ του έδωσε τα συγχαρητήριά της για την μεγάλη πρόοδο που κατέβαλε η Ελλάδα ενώ συνέστησε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ώστε αυτές να γίνουν κτήμα του ελληνικού λαού.

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κυρία Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης.

Στο τραπέζι η έξοδος από το Μνημόνιο

Οπως αναμενόταν, κεντρικό στοιχείο της συζήτησης και «βασική προϋπόθεση» των περαιτέρω ενεργειών είναι η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τη συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ «οι συζητήσεις ξεκίνησαν» και «το ΔΝΤ είναι θετικό γιατί συνέβαλε σ' αυτή την προσπάθεια».

Οπως υπογραμμίστηκε, «υπάρχουν πολλοί παράγοντες και πρωταγωνιστές σ' αυτή τη διαπραγμάτευση». Οσον αφορά τη συνεργασία με το ΔΝΤ, διατυπώθηκε η άποψη ότι «θα είναι μια μετεξέλιξη της σχέσης που όλοι θα κερδίσουν».

Η κυβερνητική πηγή πρόσθεσε δε ότι «στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «θέλουμε όλοι οι αγορές να πάρουν ένα θετικό μήνυμα. Είναι δύσκολο εγχείρημα», προσθέτοντας ότι «η "βεντάλια" άνοιξε».

Λίγο αργότερα ανώτερη κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας εκ νέου τη συζήτηση στο πλαίσιο του «βασικού στόχου» για έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, τόνισε ότι η ελληνική αποστολή αποχωρεί από την Ουάσινγκτον «με χαμόγελα» και πρόσθεσε πως «υπάρχει ικανοποίηση για τη θετική ανταπόκριση που υπήρξε από μέρους της κ. Λαγκάρντ».

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «η συζήτηση ξεκίνησε για την επόμενη μέρα» και ότι «τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας είχαν άγχος το πρωί και ήταν σκυθρωποί και τώρα αισθάνονται καλύτερα, υπάρχουν χαμόγελα, λόγω της θετικής ανταπόκρισης από μέρους της κ. Λαγκάρντ».

Στο σύνολό της η συνάντηση διήρκησε μισή ώρα, αλλά προηγήθηκε κατ' ιδίαν συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ για δέκα λεπτά.

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ

Από μέρους του Ταμείου, εκδόθηκε ανακοίνωση για τη συνάντηση Λαγκάρντ-Χαρδούβελη, στην οποία αναφέρεται:

«Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκα Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες τους για να συζητήσουν την πρόοδο του προγράμματος και τα ενδεχόμενα επόμενα βήματα. Η κυρία Λαγκάρντ συνεχάρη τις (ελληνικές) Αρχές για τη σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα και συνέστησε (στην Ελλάδα) να εφαρμόσει αποφασιστικά κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ευθυγραμμισμένες με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας, στην προσπάθεια συνέχισης επίτευξης των στόχων του προγράμματος».

Ποιοι συμμετείχαν στη συνάντηση

Στη συνάντηση, εκτός του κ. Χαρδούβελη και της κυρίας Λαγκάρντ συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας και από πλευράς του ΔΝΤ ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις.

Οι δυο επόμενοι βασικοί σταθμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από νωρίς, η σημερινή συνάντηση δεν θεωρείται το «τέλος του δρόμου», αλλά «εντάσσεται» στο πλαίσιο του «ξεκάθαρου στόχου» που έθεσε η κυβέρνηση και για τη «διαμόρφωση του πλαισίου για την επόμενη μέρα, μιας νέας σχέσης (με το ΔΝΤ) και μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα, χωρίς Μνημόνιο».

Δυο «βασικοί σταθμοί» για το επόμενο διάστημα θεωρούνται τα στρες τεστ των τραπεζών και η ολοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης και για τους οποίους πιστεύεται ότι η Ελλάδα «θα ανταπεξέλθει» και θα «προχωρήσει μπροστά».

Σήμερα, ολοκληρώνονται και οι εργασίες της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Η επόμενη ετήσια σύνοδος, τον Οκτώβριο του 2015, θα πραγματοποιηθεί στη Λίμα του Περού.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ