Αρχαιολόγοι του καναπέ: Πώς το Google Earth συνέβαλε στις μεγαλύτερες ανακαλύψεις - iefimerida.gr

Αρχαιολόγοι του καναπέ: Πώς το Google Earth συνέβαλε στις μεγαλύτερες ανακαλύψεις

Αρχαιολόγοι του καναπέ: Πώς το Google Earth συνέβαλε στις μεγαλύτερες ανακαλύψει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο όρος «αρχαιολόγος του καναπέ» μπορεί να ακούγεται υποτιμητικός, ωστόσο αποτελεί μία πολύ πρακτική και χρήσιμη μέθοδο η οποία έχει συμβάλει σε απίστευτες ανακαλύψεις.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Καθημερινή, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελετητές αξιοποιούν τις υψηλής ευκρίνειας εικόνες του Google Earth για να χαρτογραφήσουν αρχαιολογικούς χώρους ή να εντοπίσουν νέα σημεία στα οποία μία αρχαιολογική ανασκαφή θα ήταν επικίνδυνη ή εξαιρετικά δαπανηρή.

Με τον τρόπο αυτό μάλιστα βρέθηκαν οι περισσότερες από τις 50 μεγάλης κλίμακας γεωγραφίες στο βόρειο Καζαχστάν, τα οποίαν δημιούργησαν οι προϊστορικοί κάτοικοι της περιοχής και δεν είναι ορατά σε ανθρώπους που βρίσκονται στο σημείο, παρά μόνο με αεροφωτογραφίες.

Επίσης το περασμένο καλοκαίρι, η εξ' αποστάσεως αρχαιολογία συνέβαλε στην ανακάλυψη της αρχαίας πόλης Λαγκουνίτα των Μάγια, αλλά και στους 2.000 αρχαίους τύμβους στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας, σε μία περιοχή όπου οι ανασκαφές αντιμετωπίζονται με καχυποψία και οι αεροφωτογραφίες απαγορεύονται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ