O Πατρίκ Μοντιανό, ο νέος Νομπελίστας Λογοτεχνίας, είναι Ελληνας με ρίζες στη Θεσσαλονίκη - iefimerida.gr

O Πατρίκ Μοντιανό, ο νέος Νομπελίστας Λογοτεχνίας, είναι Ελληνας με ρίζες στη Θεσσαλονίκη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Kι όμως, ο Πατρίκ Μοντιανό έχει ρίζες και στην Ελλάδα. Προέρχεται από οικογένεια Σεφαραδιτών που ναι μεν είχε ρίζες στην Ιταλία, όμως οι πρόγονοι τους υπήρξαν για μεγάλο διάστημα κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά τους υπήρξαν και επιφανείς ραβίνοι της εβραϊκής κοινότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγοι Ευρωπαίοι συγγραφείς έχουν καταληφθεί και ασχοληθεί τόσο πολύ από την σύγχρονη εβραϊκή ιστορία όσο ο Γάλλος, Νομπελίστας πλέον Μοντιανό. O πατέρας του Αλβέρ Μοντιανό κατάγεται από Ιταλούς Εβραίους που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1945 σε προάστιο του Παρισιού και έζησε και στο Βέλγιο, αφού η μητέρα του ήταν Φλαμανδή.

Θυμίζουμε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει η περίφημη στοά Μοδιάνο.

Η μεγάλη οικογένεια των Εβραίων Μοδιάνο, η οποία δραστηριοποιήθηκε και δημιούργησε τον περασμένο αιώνα στη Θεσσαλονίκη, άφησε στην πόλη μοναδική πολιτιστική, αρχιτεκτονική κληρονομιά. Η παρουσία τους είναι έντονη σήμερα σε κάθε γωνιά της πόλης.

Οι Μοδιάνο όλου του κόσμου συναντιούνται κάθε δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη στην οποία έζησαν οι πρόγονοί τους, θυμούνται τους συγγενείς τους, συσφίγγουν τις σχέσεις τους, γνωρίζονται οι νεότεροι μεταξύ τους και δίνουν την υπόσχεση να διατηρήσουν αυτήν την ενότητα της οικογένειας στο μέλλον. Η Στοά Μοδιάνο ανεγέρθηκε το 1922 από τον πρόγονό τους μηχανικό Ελί Μοδιάνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ