Σόου στην ιταλική βουλή από υποστηρικτές του Μπέπε Γκρίλο: Φώναζαν και πέταξαν βιβλία κατά του προέδρου [βίντεο] - iefimerida.gr

Σόου στην ιταλική βουλή από υποστηρικτές του Μπέπε Γκρίλο: Φώναζαν και πέταξαν βιβλία κατά του προέδρου [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι εξασφάλισε τα ξημερώματα της Πέμπτης την ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική γερουσία. Υπέρ εκφράσθηκαν 165 γερουσιαστές, κατά 111, ενώ 2 επέλεξαν την αποχή. Η απαιτούμενη πλειοψηφία ήταν 161 ψήφων.

Υπενθυμίζεται ότι η ψήφος εμπιστοσύνης είχε συνδεθεί με την πρώτη αναγκαία έγκριση των μεταρρυθμίσεων του εργασιακού, οι οποίες προβλέπουν πιο ευέλικτες απολύσεις -με περιορισμένο δικαίωμα επαναπρόσληψης σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής- αλλά και προσπάθεια επέκτασης των συμβάσεων αορίστου χρόνου.

Κατάληψη της αίθουσας από τους γερουσιαστές του Γκρίλο

Κατά την χθεσινή ημέρα οι εκπρόσωποι του κινήματος Πέντε Αστέρων προχώρησαν το απόγευμα σε προσωρινή κατάληψη της ιταλικής γερουσίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ψήφου εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, για να εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις στο νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρόεδρος της γερουσίας Πιέτρο Γκράσο ζήτησε από τον εκπρόσωπο των Πέντε Αστέρων, Βίτο Πετροτσέλι, να εγκαταλείψει την αίθουσα. Πέντε γερουσιαστές, όμως, του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο δημιούργησαν με τα σώματά τους «ασπίδα» γύρω από τον Πετροτσέλι και οι υπάλληλοι της γερουσίας δεν μπόρεσαν να τον υποχρεώσουν να απομακρυνθεί.

Παράλληλα, μέλη του κινήματος του Γκρίλο διέκοψαν επανειλημμένα τον υπουργό Εργασίας Τζουλιάνο Πολέτι, ο οποίος, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν εργαζόμενους με συμβόλαια αορίστου χρόνου, αλλά και πιο εύκολες απολύσεις.

Μέχρι αργά το απόγευμα οι γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων βρίσκονταν εντός της κεντρικής αίθουσας του σώματος με αποτέλεσμα για αρκετή ώρα να διακοπεί η συνεδρίαση.

Απώλειες για τον Ρέντσι και από τους κόλπους των «δημοκρατικών»

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, πάντως, έχει προκαλέσει διαφοροποιήσεις και δυσαρέσκεια και στο εσωτερικό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος: δυο «δημοκρατικοί» γερουσιαστές επέλεξαν την αποχή, ένα τρίτος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά αμέσως μετά παραιτήθηκε, ενώ άλλοι τριάντα πέντε βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος του Ρέντσι ζητούν να βελτιωθεί το εν λόγω μέτρο, πριν την έγκρισή του από τη Βουλή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ