Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: «Μπαρούτι» στη Βουλή με καταγγελίες για διαφθορά - iefimerida.gr

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: «Μπαρούτι» στη Βουλή με καταγγελίες για διαφθορά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κλίμα μεγάλης έντασης ξεκίνησε από τα πρώτα κιόλας λεπτά η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση, με τους εκπροσώπους των κομμάτων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιδίδονται σε σφοδρές κόντρες και αντεγκλήσεις.
Την αρχή έκανε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος «κήρυξε» την έναρξη της τριήμερης συζήτησης ως αντικαταστάτης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και εκτόξευσε σφοδρά πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Υγείας απάντησε στον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτη Λαφαζάνη αναφορικά με την απουσία Σαμαρά από τη συνεδρίαση. Ουσιαστικά, την... έναρξη της συζήτησης έκανε άτυπα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, πριν καν αρχίσουν οι ομιλίες, σημείωσε ότι η απουσία του πρωθυπουργού είναι μέγα πολιτικό ατόπημα και προσβολή προς την Βουλή.

Απαντώντας ο Μάκης Βορίδης σημείωσε «Σας είπε κανείς ότι δεν θα έρθει ο πρωθυπουργός στη συζήτηση; Θα είναι εδώ, θα έχετε τη χαρά να τον ακούσετε και θα απαντήσει σε όλα» για να προσθέσει «Ολα τα υπόλοιπα δυστυχώς δημιουργούν ακόμη μια φορά συζήτηση χωρίς πραγματικό έρεισμα».

«Επειδή άκουσα και διάφορα περί αναπληρώσεως του πρωθυπουργού τα συνδυάζω με το ότι τελευταία επιλέγετε πολιτικούς αντιπάλους, λέτε με ποιον θέλετε να διαλέγεστε, λέτε ότι δεν πρόκειται να συζητάτε με κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ΝΔ. Μήπως θέλετε να σας στέλνουμε σορτ λιστ για να επιλέγετε εσείς ποιους θα ορίσει η ΝΔ; Να παίρνουμε την έγκρισή σας; να σας ρωτάμε; θα ήταν κωμικό αν δεν ήταν τόσο σοβαρό» σημείωσε με νόημα ο κ. Βορίδης.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για «συγκεκριμένη νοοτροπία» σημειώνοντας ότι αυτή «ακυρώνει μια αντίληψη δημοκρατίας. Δεν επιλέγουμε στη δημοκρατία τους αντιπάλους μας ούτε προσπαθούμε να τους εξοντώσουμε πολιτικά μέσα από διαδικασία φιμώσεως αυτό το κάνουν άλλα καθεστώτα».

Το πολιτικό μίσος, οι ύβρεις και οι απειλές

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Βορίδης στο ζήτημα της πολιτικής ομαλότητας σημειώνοντας ότι όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης δεν έγιναν σε ομαλό περιβάλλον.

«Με δυο λόγια, η αξιωματική αντιπολίτευση έπαιξε το ρόλο της; αυτόν που την προστάζει να παίξει το σύνταγμα; να αντιπολιτευτεί ναι, να ασκήσει κριτική, ναι. Να θυμίσω ύβρεις, απειλές, τρομοκρατία, κρεμάλες, δοσίλογους; όταν εδώ μέσα οι βουλευτές της προσπαθούσαν να κρατήσουν όρθια την πατρίδα;» είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε «Να θυμίσω κάτι άλλο. Ο λόγος του μίσους έχει συνέπειες. Ξεχνάτε πόσο κοντά ήρθαμε στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις απόλυτης αποσταθεροποίησης με πιθανόν τρομακτικές συνέπειες για την πορεία των πραγμάτων. Είχαμε πολιτικές δολοφονίες αυτό το διάστημα; θα σας απαντήσω ναι. Όχι 1 ή 2 αλλά τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ακριβώς αφενός εγκληματικών οργανώσεων που δρούσαν με τη μορφή κοινοβουλευτικού κόμματος και αφετέρου της τρομοκρατίας της άκρας αριστεράς. Τρεις άνθρωποι. Κι αν δεν επενέβαινε κυβέρνηση δεν ξέραμε πού θα έφτανε αυτός ο κύκλος βίας και μίσους».

Βόμβες Δραγασάκη και επεισόδιο με Σταμάτη

Το θερμόμετρο, ωστόσο, ανέβηκε κατακόρυφα όταν στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Γιαννης Δραγασάκης, ο οποίος προέβη σε απίστευτες καταγγελίες μιλώντας για επιχειρηματίες που αλλάζουν νόμους και καταργούν πρόστιμα.

Ειδικότερα ο κ. Δραγασάκης ανέφερε «Σήμερα αρκεί ένας επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης, ένας φίλος του πρωθυπουργού να πάρει ένα τηλέφωνο για να ακυρωθεί ένα πρόστιμο, για να αλλάξει ένας νόμος».

Η φράση αυτή προκάλεσε ένταση στα κυβερνητικά έδρανα και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, κάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τα ονόματα στην δημοσιότητα.

«Ο αντιπρόεδρος της Βουλής διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό. Μία βαριά κατηγορία ή συκοφαντία και είναι στο χέρι του να αποδείξει αν είναι το πρώτο ή το δεύτερο. Ονοματεπώνυμα κ. Δραγασάκη. Μπορεί να έχουμε διαφορές αλλά ο καθένας έχει μία εκτίμηση για τον κάθε βουλευτή. Σήμερα μας απογοητεύσατε» απάντησε ο Δ. Σταματης

Ο Γ. Δραγασάκης ανταπάντησε «Το πότε θα πω τα ονόματα θα το καθορίσω εγώ. Δείτε τις ρυθμίσεις που έφερνε ο κ. Μπαλτακος». Ο Δ. Σταμάτης πήρε το λόγο και κάλεσε για μία ακόμα φορά να πει ονόματα «πρόκειται για βαρύτατη ύβρη και συκοφαντία απέναντι στην κυβέρνηση».

Στο... χορό και ο Ρήγας, αλλά με αιχμές και για Βορίδη

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, από την πλευρά του χαρακτήρισε απαράδεκτα τα όσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αιτιάται περί δυσαρμονίας της σημερινής Βουλής και του λαϊκού αισθήματος, μίλησε για πρωτοφανείς ισχυρισμούς και «κομματικό μικρομεγαλισμό» όταν με βάση τις δημοσκοπήσεις υποστηρίζει ότι ο ελληνικός λαός αποφάνθηκε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ρήγας, σχολιάζοντας τις αναφορές του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «προσβλητικές» για τη Βουλή και είπε προς τον αντιπρόεδρο της Βουλής: «Είναι απαράδεκτο να λασπολογείτε εναντίον των συναδέλφων σας».

Πέταξε, ωστόσο, και ένα καρφί προς την πλευρά του Μάκη Βορίδη ο οποίος είχε αναφέρει ότι τα τελευταία δύο χρόνια υποστήκαμε λοιδορίες, προπηλακισμούς και ύβρεις. Ο Παναγιώτης Ρήγας «διόρθωσε» τον συνάδελφό του και έκανε λόγο για πέντε χρόνια σημειώνοντας ότι «τα προηγούμενα τρία χρόνια οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μόνοι τους υπέστησαν τα πάνδεινα στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση «όταν κάποιοι τροφοδοτούσαν την αγανάκτηση μέσα από λάθος συνταγές».

Επεται... συνέχεια

Σε ανάλογα τεταμένο ύφος ήταν και οι τοποθετήσεις των εισηγητών των υπολοίπων κομμάτων προετοιμάζοντας, όπως όλα δείχνουν, το έδαφος και «φτιάχνοντας» κλίμα για τις επόμενες δύο ημέρες όπου αναμένεται να ακολουθήσουν αντίστοιχες καταστάσεις με αποκορύφωμα την Παρασκευή όπου θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σημειωτέον, ότι, παρά το γεγονός πως η συζήτηση σχετίζεται με την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, οι αναφορές των εισηγητών στο κυβερνητικό έργο, την οικονομική κατάσταση και την πορεία της χώρας ήταν δυσανάλογα μικρές σε σχέση με τις «μπηχτές» προς τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ