Tι μου είπε ο Τσε Γκεβάρα πριν πεθάνει -Η αποκάλυψη κουβανού πράκτορα της CIA [εικόνες] - iefimerida.gr

Tι μου είπε ο Τσε Γκεβάρα πριν πεθάνει -Η αποκάλυψη κουβανού πράκτορα της CIA [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαράντα επτά χρόνια από τον θάνατό του, η ζωή του και η δράση του εξακολουθούν να είναι η επιτομή της επαναστατικότητας και του ταξικού αγώνα. Ο Τσε Γκεβάρα, που παραμένει ένα σύμβολο αντίστασης, στις 9 Οκτωβρίου του 1967 έπεσε νεκρός στη Βολιβία. Φαίνεται, όμως, πως η ψυχή του εξακολουθεί να ζει.

Ίσως γι' αυτό και οι λογής ερευνητές δεν έχουν σταματήσει να μελετούν τη ζωή του, αλλά και το πώς οι μυστικές υπηρεσίες τον εγκλώβισαν με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Το BBC μίλησε με τον κουβανό πρώην πράκτορα της CIA, Φελίξ Ροδρίγκες, που παρακολουθούσε από κοντά την επιχείσηση στη Βολιβία και αποκαλύπτει τα τελευταία λόγια του Τσε.

Tι μου είπε ο Τσε Γκεβάρα πριν πεθάνει -Η αποκάλυψη κουβανού πράκτορα της CIA [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Για την ιστορία, ο Τσε είχε εγκατασταθεί στην ορεινή περιοχή Νιανκαουασού όπου επρόκειτο να οργανωθεί ο πυρήνας του αντάρτικου στρατού, του οποίου τα μέλη είχαν εκπαιδευτεί νωρίτερα στην Κούβα.

Στις 8 Οκτωβρίου, η ομάδα των ανταρτών καθοδηγούμενη από τον Τσε Γκεβάρα, περικυκλώθηκε. Κατά τη διάρκεια της τελικής μάχης, στην περιοχή του φαραγγιού του Τσούρο, η ομάδα αναγκάστηκε να διασκορπιστεί και ο Γκεβάρα τραυματίστηκε στη δεξιά κνήμη, ενώ συγχρόνως το όπλο του αχρηστεύτηκε από έναν πυροβολισμό.

Tι μου είπε ο Τσε Γκεβάρα πριν πεθάνει -Η αποκάλυψη κουβανού πράκτορα της CIA [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Τελικά συνελήφθη και αργότερα μεταφέρθηκε στον πλησιέστερο οικισμό Λα Ιγκέρα. Την καταδίωξη του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία παρακολουθούσε επίσης η CIA, με επικεφαλής τον πράκτορα Φέλιξ Ροδρίγκες ο οποίος μετέφερε την πληροφορία της σύλληψής του στο αρχηγείο της υπηρεσίας του και σύντομα μετέβη ο ίδιος στη Λα Ιγκέρα.

Tι μου είπε ο Τσε Γκεβάρα πριν πεθάνει -Η αποκάλυψη κουβανού πράκτορα της CIA [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Tι μου είπε ο Τσε Γκεβάρα πριν πεθάνει -Η αποκάλυψη κουβανού πράκτορα της CIA [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ο Φέλιξ Ροδρίγκες

«Σε θαυμάζω, ήρθα να σου μιλήσω, όχι να σε ανακρίνω», αφηγείται ο Ροδρίγκες για την πρώτη του επαφή με τον Γκεβάρα.

«Στάθηκα μπροστά του, με κοίταξε με υπεροψία και μου είπε "κανείς δε μου μιλάει, κανείς δε με ανακρίνει"».

Όταν ο πράκτορας επέστρεψε για να τον ενημερώσει ότι τελικά θα εκτελείτο, του ζήτησε αν ήθελε να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στην οικογένειά του. «Με κοίταξε και μου είπε να πω στη γυναίκα του να παντρευτεί ξανά και να προσπαθήσει να γίνει ευτυχισμένη»...

Ο αιχμάλωτος δολοφονήθηκε, στις 9 Οκτωβρίου 1967, από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού Μάριο Τεράν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ CIA Τσε Γκεβάρα Βολιβία. δολοφονία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ