New York Times: Η Τρόικα θα χαλαρώσει το σχοινί στον Σαμαρά -Συνεργάζεται καλύτερα μαζί του από ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

New York Times: Η Τρόικα θα χαλαρώσει το σχοινί στον Σαμαρά -Συνεργάζεται καλύτερα μαζί του από ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έπειτα από τέσσερα χρόνια λιτότητας, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση τη Δευτέρα, ουσιαστικά, δίνει έναν τόνο προς την ανάπτυξη και μειώνει κατάτι το βάρος των φόρων. Στόχος να μειωθεί η ένταση των πολιτών, αλλά και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Κάπως έτσι σκιαγραφούν οι New York Times την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια, έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή που η Ιταλία και η Γαλλία πιέζονται από τη Γερμανία να ακολουθήσουν μια λογική λιτότητας, η Ελλάδα ελπίζει πως θα ξεφύγει από αυτό το δρόμο. Ωστόσο είναι δεδομένο πως ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκριθεί από την Τρόικα, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εφημερίδα σημειώνει πως αυτή η έγκριση -και γενικά η Τρόικα- δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο που βρίσκει μπροστά του ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς στο εσωτερικό θάλλει μια έντονη πολιτική διαμάχη η οποία τον οδήγησε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Ο στόχος του είναι διπλός: να κρατήσει τους δανειστές με το μέρος του και να αποκρούσει τις φήμες για πρόωρες εκλογές που ζητάει επιμόνως ο ΣΥΡΙΖΑ με προοπτική την εκλογή του νέου ΠτΔ.

Ανεξάρτητοι οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν πως ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση είναι φιλόδοξος και είναι πιθανό να αναθεωρηθεί από την Τρόικα, καθώς θα θεωρήσει πως τα στοιχεία της ανάπτυξης έχουν διογκωθεί. Από την άλλη, όμως, επειδή το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι έντονο, ενδέχεται να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις, κυρίως στις περικοπές των φόρων.

Όπως σημειώνει ο διευθυντής του Eurasia Group, με έδρα το Λονδίνο, Mujtaba Rahman: «Είναι πιθανό η Τρόικα να υπαναχωρήσει σε κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές και να χαλαρώσουν το σχοινό στον Σαμαρά. Ειδικά στις αλλαγές στην αγορά και στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα».

Για να συμπληρώσει ο κ. Rahman: «Είναι ευκολότερο για τους δανειστές να συνεργάζονται με τη Νέα Δημοκρατία από ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπάρχει η αίσθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει πλέον προς το χώρο του κέντρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ