Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων ΔΝΤ – κυβέρνησης για εργασιακά και ασφαλιστικό - iefimerida.gr

Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων ΔΝΤ – κυβέρνησης για εργασιακά και ασφαλιστικό

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τις εμμονές του με τις εργασιακές σχέσεις απέδειξε για μια ακόμα φορά το ΔΝΤ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του Ταμείου είναι αυτοί που επιμένουν στην ανάγκη αλλαγών στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων! Αν και το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο παραπέμπει σαφώς στη γνωμοδότηση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), η οποία τελικά ήταν θετική για τις ελληνικές θέσεις, το ΔΝΤ στις τελευταίες δύο συναντήσεις με το υπουργείο Εργασίας δεν εμφανίστηκε απλώς απρόθυμο να "ακούσει" αλλά σύμφωνα με πληροφορίες επέμεινε στη δική του γραμμή, δηλαδή στην πλήρη απελευθέρωση των διαδικασιών!

Από την ελληνική πλευρά, αν και δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τις εμμονές του Ταμείου, δεν δείχνουν να ανησυχούν, αφού οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται σαφώς πιο διαλλακτικοί και πιο "ανοικτοί" στα επιχειρήματα της Αθήνας, που πλέον ενισχύονται από τις θέσεις του ILO. Ως εκ τούτου, από το ελληνικό επιτελείο θεωρούν βέβαιο- όσο βέβαιος μπορεί να είναι κανείς με την Τρόικα- ότι δεν θα γίνουν αλλαγές ούτε στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων ούτε στο πλαίσιο των απεργιών, πλην εκείνων που μπορεί να συναποφασίσουν συνδικάτα και εργοδοτικοί φορείς.

Η εικόνα αντιστρέφεται πλήρως στις διαβουλεύσεις για το Ασφαλιστικό, καθώς οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που βάζουν θέματα προς συζήτηση. Το θετικό είναι ότι- σύμφωνα τουλάχιστον με την ελληνική πλευρά- ούτε το ΔΝΤ ούτε οι Ευρωπαίοι έχουν ανοίξει θέμα ορίων ηλικίας ή ποσοστού αναπλήρωσης, περιορίζοντας τις πιέσεις τους σε θέματα οργανωτικού χαρακτήρα, όπως οι ενοποιήσεις Ταμείων, οι οποίες δεν αποκλείεται, πάντως, να κρύβουν εκπλήξεις. Το ανησυχητικό είναι ότι στο τραπέζι βρίσκεται- με πρωτοβουλία των Ευρωπαίων και αφορμή σχετική Έκθεση του ΟΟΣΑ- το θέμα των κοινωνικών πόρων, όπου ζητείται σε πρώτη φάση η εξαντλητική καταγραφή τους, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα όταν θα ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του πλαισίου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Στην πραγματικότητα, αυτό που μπαίνει στο μικροσκόπιο είναι κυρίως το ΕΚΑΣ και οι κατώτερες συντάξεις προνοιακού χαρακτήρα, με τη λογική των δανειστών να είναι ότι αυτές οι παροχές θα πρέπει να συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αν και από το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι δεν θα δεχθούμε τελικά πιέσεις άμεσων αλλαγών στα ισχύοντα, δεν είναι μυστικό ότι για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι ύψους 1 δισ ευρώ, για την κάλυψη του 7% του πληθυσμού, θα απαιτηθεί η ανακατανομή των υπαρχόντων κοινωνικών πόρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ