Δημιουργείται ο... ΣΥΡΙΖΑ του Κέντρου: Συμμαχικό σχήμα με συνιστώσες που θα κατέβει στις εκλογές –Πρωτεργάτες Λυκούδης&Οικονόμου - iefimerida.gr

Δημιουργείται ο... ΣΥΡΙΖΑ του Κέντρου: Συμμαχικό σχήμα με συνιστώσες που θα κατέβει στις εκλογές –Πρωτεργάτες Λυκούδης&Οικονόμου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έντονες ζυμώσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς ενόψει των πρόωρων εκλογών που – πλέον – φαντάζουν πολύ κοντά, λόγω της στάσης της ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης προανήγγειλε και μέσω του iefimerida την δημιουργία κίνησης με στόχευση την σύμπηξη των δυνάμεων της ευρύτερης κεντροαριστεράς.Ο επίσης προερχόμενος από την ΔΗΜΑΡ ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Οικονόμου που έχει ήδη δημιουργήσει την κίνηση «Δημοκρατικός Σύνδεσμος» θα συνεργαστεί με την κίνηση Λυκούδη και φιλοδοξεί να σχηματιστεί ένας «ΣΥΡΙΖΑ της Κεντροαριστεράς», ένα συμμαχικό σχήμα δηλαδή που θα έχει τάσεις και θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές.
Ο Σπύρος Λυκούδης προγραμματίζει μετά την διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου, να κάνει δημόσια εκδήλωση στην οποία θα ανακοινώσει την συγκρότηση πολιτικού χώρου.

«Δεν ιδρύω κόμμα, μιλώ για πολιτικό σχηματισμό. Αν είχα πανελλαδική οργάνωση και χρήματα, προφανώς θα ήταν κόμμα» λέει μιλώντας στο iefimerida.

Αυτό το διάστημα ψάχνει... όνομα για την κίνηση που θα ιδρύσει.
Για τα επόμενα βήματά του είναι πιο προσεκτικός. «Θα δούμε, αναλόγως των εξελίξεων» λέει και διευκρινιζει ότι ο πολιτικός αυτός σχηματισμός θα έχει πάντα ως στόχευση την συσπείρωση της ευρύτερης κεντροαριστεράς.
Ο Σπύρος Λυκούδης διαψεύδει επισης τα σενάρια που ακούστηκαν σύμφωνα με τα οποία έχει δεχθεί πρόταση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Παράταξης.

«Δεν μου έχει κάνει καμία απολύτως πρόταση ο Βενιζέλος, όσα γράφονται δεν ισχύουν. Αν έχει πρόθεση να μου κάνει δεν το ξέρω, αλλά πρόταση δεν μου έχει κάνει» είπε κατηγορηματικά. Επιβεβαίωσε επίσης ότι συνομιλεί και είναι πολύ κοντά σε απόψεις με τον Την κίνηση Λυκούδη στηρίζουν οι Πάνος Σκοτεινιώτης, Αντώνης Μανιτάκης, Ευ. Μεϊμάρογλου κλπ προσωπικότητες αλλά και περί τα 120 στελέχη της ΔΗΜΑΡ που αποχώρησαν μαζί του.

Β. Οικονόμου: Στόχος να κατεβούμε στις εκλογές ως συμμαχικό σχήμα

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο Β. Οικονόμου επιβεβαίωσε ότι στόχος του είναι να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες με το χώρο του ριζοσπαστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς, ώστε να μπουν εμβόλιμα από το ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατική Παράταξη και το Ποτάμι.
Ο κ. Οικονόμου έχει ήδη διασφαλίσει την συμμετοχή προσωπικοτήτων και κινήσεων από το χώρο του κέντρου: Οι Δημήτρης Μπουραντάς και Στέλιος Φενέκος από την «Κοινωνία αξιών», ο Γιώργος Χατζημαρκάκης από τους «Έλληνες ευρωπαίους πολίτες», ο Μιχάλης Πολυζωίδης από τους Δημοκρατικούς, ο Σταύρος Καράμπελας από την ΕΔΗΚ, ο Σταύρος Καρβούνης από την «Ελλάδα Εμείς» κλπ.
Σε πρώτη φάση, επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα από δημοκρατικούς ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Σήμερα οι Δημοκρατικοί ανεξάρτητοι μετρούν 15 εκ των οποίων οι 9 προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι να ενταχθούν στην νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα – εκτός από τους Σπ. Λυκούδη και Β. Οικονόμου – άλλοι 5-7 ανεξάρτητοι βουλευτές, οι Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου, Πέτρος Τατσόπουλος, Νίκη Φούντα, Μάρκος Μπόλαρης, Μίμης Ανδρουλάκης, με τους οποίους γίνονται συζητήσεις.
Σε δεύτερο επίπεδο, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα συμμαχικό σχήμα, στα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ, με συνιστώστες, όπου ο καθένας θα συμμετάσχει με την κίνησή του και θα κατέβει στις εκλογές.

Σ' αυτό το σχήμα, εφόσον τελεσφορήσουν οι σχετικές προσπάθειες, πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει ασφαλώς ο Σπύρος Λυκούδης με νούμερο δύο τον Βασίλη Οικονόμου.

Όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης, ίσως για Πρόεδρο
Τόσο η πλευρά Λυκούδη, όσο και η πλευρά Οικονόμου, δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά επιφυλάσσονται για την στάση που θα κρατήσουν στην προεδρική εκλογή. «Δεν συνδέω αυτή την ψηφοφορία και αυτή την πολιτική μου στάση με το θέμα της εκλογής του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, όταν και όπως έρθει... Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει τη δύναμη να στηριχθεί στον εαυτό της. Εγώ δεν έχω κανένα πολιτικό λόγο να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πλειοψηφία, διότι δεν έχω κανένα λόγο -ακόμα και συμβολικά- να ενταχθώ πολιτικά σε αυτήν την κυβερνητική πλειοψηφία» είπε ο κ. Λυκούδης στον Αθήνα 9.84.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ