Οι ταινίες της εβδομάδας -Τι θα δούμε στον κινηματογράφο [κριτική & τρέιλερ] - iefimerida.gr

Οι ταινίες της εβδομάδας -Τι θα δούμε στον κινηματογράφο [κριτική & τρέιλερ]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κινηματογραφικά πλούσια είναι η εβδομάδα που διανύουμε με ταινίες « για όλα τα γούστα». Εμείς ξεχωρίζουμε τέσσερις που αξίζουν την προσοχή σας λίγο περισσότερο. Καταρχήν το ψυχολογικό θρίλερ «Το Κορίτσι που εξαφανίστηκε» του τρομερού Ντέιβιντ Φίντσερ με πρωταγωνιστή τον Μπεν Αφλεκ κι ύστερα το prison drama «Γροθιές στους τοίχους» που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η ταινία της εβδομάδας. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η «Xenia» του Πάνου Κούτρα, και τέλος η κωμωδία απ' την Αργεντινή «Ιστορίες για Αγρίους» του Νταμιάν Σιφρον.

  • Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε  -Αμερικανικό ψυχολογικό θριλερ - 2014

Gone Girl

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φίντσερ

Παίζουν: Μπεν Άφλεκ, Ρόσαμουντ Πάικ, Νιλ Πάτρικ Χάρις, Μίσι Πάιλ, Τάιλερ Πέρι, Κιμ Ντίκενς.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας πατώντας ΕΔΩ.

Οι ταινίες της εβδομάδας -Τι θα δούμε στον κινηματογράφο [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 0

Τι συμβαίνει

Επιδέξιο θρίλερ, στριμωγμένο στα στενά όρια της οικογενειακής ζωής βασισμένο στο παγκόσμιο best seller της Guillian Flynn καταγράφει με στιλπνή επιδεξιότητα την επικίνδυνα σκοτεινή και λαβυρινθώδη πλευρά του γάμου στη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία. Τα media, η γειτονιά, η Αστυνομία, οι συγγενείς. Όλοι κάνουν την ίδια ερώτηση : Εχει σκοτώσει ο Νικ Ντουν (Αφλεκ) τη σύζυγό του; Το story ακολουθεί την αμερικανική τηλεοπτική φρενίτιδα αλλά ξετυλίγεται με σκηνοθετική οικονομία και ανατροπές που κάθε φορά μας παρουσιάζουν μια νέα πτυχή στην ιστορία. Αποτέλεσμα το ενδιαφέρον μας να παραμένει αμείωτο μέχρι το τέλος. Η ιστορία ξετυλίγεται μέσα απ τον κατεστραμμένο γάμο ενος ζευγαριού τη στιγμή που η γυναίκα αποφασίζει να εξαφανιστεί αφήνοντας συντριπτικές ενδείξεις οτι δολοφονήθηκε απ τον σύζυγό της. Αυτός θα προσπαθήσει να αποδείξει την αλήθεια παίζοντας το παιχνίδι της τηλεόρασης στην εντέλεια, με τη βοήθεια ένος "δικηγόρου". Η μοιραία Ποσαμουντ Πάικ, με λεπτές αποχρώσεις νουάρ στη φωνή και το στυλ, είναι καταπληκτική στο ρόλο της διαβολικής μεσοαστής που αποφασίζει να τα βάλει με την αντιπαθή γυναικεία φιγούρα του σύγχρονου αμερικανικού ζευγαριού, όσο και με τη φρενίτιδα της οικογενειακής τηλεόρασης. Σ αυτή τη μάχη με τα περίτεχνα ψέμματα και τις διαβολικές αποκαλύψεις, θα προσπαθήσει να κερδίσει τη θέση της φτάνοντας στα απώτατα άκρα της θηλυκής πανουργίας
Ο Φίντσερ προσθέτει ακόμα ένα λαμπερό κόσμημα στη συλλογή των σκηνοθεσιών του, πετυχαίνοντας χαριτωμένα εξαίσιες ερμηνείες τόσο απ τον babyface Αφλεκ όσο και από την παγωμένη Πάικ. Άξιζε τον κόπο.

Πιο πολλά

Ένα από τα καλύτερα λογοτεχνικά θρίλερ όλων των εποχών – που εξελίχθηκε σε απόλυτο must και πολυσυζητημένο μπεστ σέλερ – πέφτει στα χέρια του εικονοκλάστη μετρ,Ντέιβιντ Φίντσερ. Ο σκηνοθέτης που μας χάρισε κάποιες από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών, υπεύθυνος για κλασικά πλέον κινηματογραφικά αριστουργήματα όπως το «Se7en», το «Fight Club», το «The SocialNetwork», και το «Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», μας μεταφέρει γι’ ακόμη μια φορά στο δικό του μυστηριώδες και ελκυστικό σύμπαν που τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς δημιουργούς της γενιάς του.

Αυτή τη φορά, εκμεταλλευόμενος το μοναδικό ταλέντο των Μπεν Άφλεκ και Ρόζαμουντ Πάικ, μας οδηγεί σε μια άγρια διαδρομή που εξερευνά τη σύγχρονη κουλτούρα των media και της ενημέρωσης αλλά βουτάει την ίδια στιγμή, βαθιά, στα πιο σκοτεινά μέρη των ανθρώπινων σχέσεων και του γάμου – εκεί, όπου η μαύρη κωμωδία αντλεί τη θεματολογία της μέσα από κάλπικες υποσχέσεις και αναπόφευκτες πλάνες.

Το ζευγάρι που συναντάμε στο επίκεντρο των γεγονότων – ο πρώην Νεοϋορκέζος συγγραφέας Νικ Νταν με το αλλοτινό κουλ κορίτσι και γυναίκα του πλέον, Έιμι, που μετακόμισαν πρόσφατα στις μεσοδυτικές πολιτείες - έχουν όλες τις περγαμηνές και τα φόντα να αποτελέσουν το τέλειο δείγμα σύγχρονης συζυγικής ευτυχίας και γαλήνης. Όμως εντελώς ξαφνικά, η Έιμι εξαφανίζεται κατά την ημέρα της 5ης επετείου του γάμου τους, αφήνοντας να φανούν οι πρώτες ρωγμές στη σχέση και αποκαλύπτοντας σταδιακά έναν λαβύρινθο σκοτεινών σημείων και μυστικών που επισκιάζουν την επιφάνεια της καλογυαλισμένης τους, επίπλαστης, ευτυχίας.

Ο Νικ μετατρέπεται σε βασικό ύποπτο της εξαφάνισης, με ένα πέπλο μυστηρίου να καλύπτει την αλλόκοτη συμπεριφορά του. Η Έιμι γίνεται αντικείμενο φρενίτιδας για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία την αναζητούν - ζωντανή ή νεκρή, δεν έχει σημασία – προκειμένου να ταΐσουν τα μάτια του, διψασμένου για αποκαλύψεις, αδηφάγου κοινού.

  • Ιστορίες για Αγρίους -Αργεντινή /2014

Relatos salvajes

Σκηνοθεσία:Ντάμιαν Σιφρόν

Παίζουν: Ρίτα Κορτέζε, Ρικάρντο Νταρίν, Όσκαρ Μαρτίνεζ, Λεονάρντο Σμπαράλια, Έρικα Ριβάς, Ντάριο Γκραντινέτι,Τζουλιέτα Ζίλμπερμπεργκ.

Οι ταινίες της εβδομάδας -Τι θα δούμε στον κινηματογράφο [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 1

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας πατώντας ΕΔΩ.

Τι συμβαίνει

Ο Νταμιάν Σιφρόν κεντάει ένα λαμπερό, ευτράπελο, εργόχειρο της σύγχρονης αστικής κοινωνίας της Αργεντινής μέσα από μια σειρά από εύστοχα εξωφρενικές τοιχογραφίες καθημερινής τρέλας. Μια συλλογή από έξι ιστορίες που έχουν σα κοινό παρονομαστή παράδοξα γεγονότα της σύγχρονης ζωής. Άνθρωποι εξαγριωμένοι, καταπιεσμένοι, εξαθλιωμένοι, ταπεινωμένοι πολεμούν ο ένας τον άλλον στη πόλη προσπαθώντας να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον που τους απωθεί. Δυο οδηγοί πλακώνονται στη μέση μιας έρημης εθνικής οδού, η νύφη γίνεται τίγρης όταν ανακαλύπτει με ποια την απάτησε ο γαμπρός που πρόκειται να παντρευτεί. Η γκαρσόνα κόρη θέλει να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της από τον πελάτη που τον σκότωσε. Μικρές ιστορίες έξυπνα στημένες, άρτια φιλμαρισμένες που μιλούν για ανθρώπους που αποφασίζουν να ξεπεράσουν τα πολιτισμένα όρια συμπεριφοράς και να εκραγούν αποκαλύπτοντας μια κοινωνία που ζει το παράλογο σε κάθε στιγμή. Η ταινία διεκδίκησε το φετινό χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών. «Όλοι μπορούμε να βγούμε εκτός εαυτού»Τι θα γινόταν αν όλοι πράτταμε με βάση τις πραγματικές μας σκέψεις και ένστικτα; Την παραγωγή συνυπογράφει ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, δίνοντας το δικό του στίγμα και τοποθετώντας τη βάση για μία ταινία γεμάτη παιχνιδιάρικα ξεσπάσματα.

  • Καλώς Ηρθες Στη Νέα Υόρκη  -Αμερικανική  /  2014

Welcome To New York

Σκηνοθεσία: Εϊμπελ Φεράρα

Παίζουν: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ζακλίν Μπισέ, Ντρενα Ντε Νίρο, Νίκκι Τζέιμς.

Οι ταινίες της εβδομάδας -Τι θα δούμε στον κινηματογράφο [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 2

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας πατώντας ΕΔΩ.

Κολοσσιαίων διαστάσεων σάχλα που αφορά στη ζωή και το έργο του ανεκδιήγητου Στρος Καν που ευτυχώς δεν θα γίνει ποτέ πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ δεν υποδύεται , είναι ο ευυπόληπτος κύριος Ντεβερώ (Στρος Καν) στην πολύκροτη υπόθεση βίαιου πεοθηλασμού σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Ζωώδης και γουρουνίσιος πέρα απ τα όρια κάθε λογικής, συνοδεύει τον χαρακτήρα με μια βαριά ανάσα σε όλη τη διάρκεια του φιλμ που αφήνει στο τέλος μια άρρωστη γεύση η οποία φεύγει μόνο με ημίωρο γερό περπάτημα στην Πατησίων. Το story του φιλμ απολαύσαμε σαν ριάλιτι σόου στην διεθνή τηλεόραση πριν τρία χρόνια περίπου. Ο σκηνοθέτης εδώ θεωρεί καθήκον του να μας περιγράψει λεπτομερώς τα σεξουαλικά όργια του κυρίου Ντεβερώ, όποιος κάνει καν και καν με οποιοδήποτε κωλ γκερλ βρεθεί μπροστά του. Δεκάλεπτες σκηνές σεξουαλικών οργίων επιπέδου τσόντας και ο Ντεπαρντιέ ολόγυμνος στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης να προσπαθεί να βάλει τις κάλτσες του. Ο απερίγραπτος σκηνοθέτης μας πολυβολεί με βαριές δόσεις σαχλαμάρας, βαρετής τσόντας και αηδίας με ένα φιλμ που δεν θα έπρεπε να βγει απ τα κουτιά του ούτε για να πεταχτεί.

  • Ρίο, Σ' Αγαπώ

Rio, Eu Te Amo / Rio, I Love You

Σκηνοθεσία : Κάρλος Σαλντάνα, Πάολο Σορεντίνο, Βισέντε Αμορίμ, Γκιγιέρμο Αριάγα, Στέφαν Έλιοτ, Σανγκ Σου Ιμ, Ναντίν Λαμπακί, Φερνάντο Μερέγιες, Τζον Τουρτούρο, Αντρούτσα Ουάντινγκτον.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας πατώντας ΕΔΩ.

Στα χνάρια των σπονδυλωτών ταινιών «Paris Je T' Aime» ( 2006) και του «New York I Love You», που έκαναν την αρχή, κινείται και αυτό εδώ το επεισόδιο της «σειράς» . Σκόρπιες ιστορίες αγάπης που ξετυλίγονται στην καθημερινότητα του Ριο ντε Τζανέϊρο και δεν είναι πάντα ενδιαφέρουσες αλλά καλύπτουν το θέμα «love» μέσα σε ένα μείγμα πολιτισμών που είναι και το ζητούμενο στη ταινία. Η ταινία αποτελεί μια ρεαλιστική αφηγηματική απεικόνιση που δεν ενδιαφέρεται να πει κάτι σε ένα δεύτερο επίπεδο ούτε για την αγάπη ούτε για την πόλη την οποία αντιμετωπίζει με ένα εντελώς τουριστικό βλέμμα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τρεις ταινίες ξεχωρίζουν απ όλες κι αυτές είναι του Βραζιλιάνου γεννημένου στο Ριο, Αντριου Ουάντιγκτον με την γριά κλοσάρ, του μεξικανού Γκιγιέρμο Αράγια με τον μονόχειρα μποξέρ και της Λιβανέζας Ναντιν Λαμπακί με τον πιτσιρικά που τηλεφωνεί στο Θεό. Αντίθετα σχεδόν απογοητεύουν ο Τορτούρο και ο Σορεντίνο με δυο ιστορίες ανεκπλήρωτου έρωτα που δεν καταλήγουν πουθενά. Δεν ξέρω αν η ταινία έγινε με την ευκαιρία του Mundial πάντως δεν ψάχνει κάτι να πει για την αγάπη στη πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο, εκτός απ τα προφανή.

Οι Ιστορίες
-«Mrs Nobody»
Σκηνοθεσία: Αντρούτσα Ουάντινγκτον
Ηθοποιοί: Φερνάντα Μοντενέγκρο, Εντουάρντο Στέρμπλιτς

Η Ντόνα Φουλάνα μένει στους δρόμους από επιλογή. Ο εγγονός της, ο Λεονάρντο, την θεωρεί νεκρή μέχρι που την συναντά στον δρόμο. Ο Λεονάρντο προσπαθεί να την πείσει να γυρίσει σπίτι, αλλά η Ντόνα Φουλάνα θέλει να ζήσει ένα απελευθερωτικό ταξίδι στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

-«La Fortuna»
Σκηνοθεσία: Πάολο Σορεντίνο
Ηθοποιοί: Έμιλι Μόρτιμερ, Μπάζιλ Χόφμαν

Η Ντόροθι, ένα πρώην μοντέλο και ο κατά πολύ μεγαλύτερος της σύζυγός, ο Τζέιμς, φτάνουν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο για διακοπές, σε ένα καταπληκτικό σπίτι πάνω στη θάλασσα. Κουρασμένος από την καταπιεστική στάση της γυναίκας του, ο Τζέιμς, με λίγη τύχη θα προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματά του.

-«The Muse»
Σκηνοθεσία: Φερνάντο Μερέγιες
Ηθοποιοί: Βενσάν Κασέλ, Ντέμπορα Νασιμέντο

Ο Ζε κάνει γλυπτά στην άμμο, αναπαράγοντας παγκοσμίου φήμης έργα. Μέχρι που μία νεαρή γυναίκα που διασχίζει τον πεζόδρομο τον εμπνέει να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο έργο.

-«I think I'm in Love»

Σκηνοθεσία: Στέφαν Έλιοτ
Ηθοποιοί: Μαρσέλο Σεράδο, Μπεμπέλ Ζιλμπέρτο

Ο Τζέι είναι ένας διάσημος ηθοποιός, ο οποίος καταφθάνει στο φεστιβάλ του Ρίο με σκοπό την προώθηση της τελευταίας του ταινία. Εξουθενωμένος από το ταξίδι, η μόνη του σκέψη είναι να φτάσει στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστεί, αλλά ο οδηγός του, ο Σέλιο, επιμένει να κουβεντιάζουν. Μέχρι τη στιγμή που ο Τζέι αντικρίζει το Sugarloaf Mountain (γνωστό βουνό του Ρίο από γρανίτη και χαλαζία, ύψους 369 μέτρων, που ξεφυτρώνει μέσα από τη θάλασσα) και αισθάνεται την ανάγκη να το κατακτήσει.

-«When There is no More Love»

Σκηνοθεσία: Τζον Τορτούρο
Ηθοποιοί: Τζόν Τορτούρο, Βανέσα Παραντί

Ενας άντρας, μία γυναίκα, ένα σπίτι στο εξωτικό νησί Πακέτα. Μία ιστορία αγάπης που φτάνει στο τέλος με ένα τραγούδι αποχαιρετισμού.

-«Texas»

Σκηνοθεσία: Γκιγιέρμο Αριάγα
Ηθοποιοί: Τζέισον Άιζακς, Λαντ Βιεϊρά, Λόρα Νέιμπα

Ο Τέξας, ένας μποξέρ χάνει το χέρι του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Η γυναίκα του, η Μαρία, ένα όμορφο μοντέλο, που ήταν και εκείνη στο αυτοκίνητο, δε μπορεί πλέον να περπατήσει. Περιτριγυρισμένος από τύψεις, ο Τέξας, θα κάνει τα πάντα για να μαζέψει χρήματα για την εγχείρηση της Μαρία. Αρχικά, φαντάζει αδύνατο μέχρι τη στιγμή που θα γνωρίσει τον Γκρίνγκο, έναν αλλοδαπό που οργανώνει παράνομους αγώνες πυγμαχίας στο Ρίο.

-«The Vampire from Rio»
Σκηνοθεσία: Σανγκ Σου Ιμ
Ηθοποιοί: Τονίκο Περέιρα, Ρομπέρτα Ροντρίγκεζ

Η ιστορία του Φερνάντο, ενός σερβιτόρου που δουλεύει σε ένα τουριστικό εστιατόριο, ο οποίος είναι ερωτευμένος με την Ιζαμπέλ, μία αισθησιακή γυναίκα, που προσπαθεί να μεγαλώσει την κόρη της «πουλώντας» το κορμί της.

-«Pas de Deux»
Σκηνοθεσία: Κάρλος Σαλντάνα
Ηθοποιοί: Ροντρίγκο Σαντόρο, Μπρούνα Λιντζμέγιερ

Κατά τη διάρκεια της πρόβας για μία νέα παράσταση, ένα ζευγάρι χορευτών, περνά κρίση. Έχουν δεχτεί μία πρόσκληση για να χορέψουν στο εξωτερικό, αλλά διστάζουν να την αποδεχτούν, κάτι το οποίο βάζει τη σχέση τους σε δοκιμασία. Λίγα λεπτά πριν βγουν στη σκηνή η συζήτηση κλιμακώνεται. Η μόνη διέξοδος είναι ο χορός!

-«The Miracle»
Σκηνοθεσία: Ναντίν Λαμπακί
Ηθοποιοί: Ναντίν Λαμπακί, Χάρβεϊ Καϊτέλ

Δύο διεθνούς φήμης ηθοποιοί που συμμετέχουν σε μία ταινία στο Ρίο, πέφτουν πάνω σε ένα παιδί, που πιστεύει ότι δέχεται τηλεφωνήματα από τον Ιησού. Σύντομα, οι δύο ηθοποιοί θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτός ο «Ιησούς» δεν είναι αυτό ακριβώς που έχει στο μυαλό του το παιδί.

  • Ο Μικρός Νικόλας Πάει Διακοπές  -Γαλλία /2014  Μεταγλωτισμένο    

Les vacances du petit Nicolas

Σκηνοθεσία: Λοράν Τιράρ

Παίζουν: Βαλερί Λεμερσιέ, Καντ Μεράντ, Ντομινίκ Λαβάντ, Φρανσουά Ξαβιέ Ντεμεζόν, Μπουλί Λάνερς.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας πατώντας ΕΔΩ.

Ο αξιαγάπητος, σκανταλιάρης ήρωας εκατομμυρίων μικρών και μεγάλων επιστρέφει ολοζώντανος στη μεγάλη οθόνη με μια μεγάλη γαλλική παραγωγή, στα πρότυπα του κινηματογραφικού του ντεμπούτου που σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία σε όλον τον κόσμο το 2009. Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς, η σχολική χρονιά τελείωσε και οι διακοπές αρχίζουν. Ο Μικρός Νικόλας καταφθάνει σε ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο με τους γονείς και τη γιαγιά του και φροντίζει να κάνει γρήγορα καινούριους φίλους. Ανάμεσα τους ο ευρηματικός Μπλεζ, που δεν κάνει ακριβώς διακοπές καθώς μένει όλο το χρόνο στην περιοχή. Ο Φρικτιέ, από την άλλη, τρώει τα πάντα, συνεχώς και αδιακρίτως. Ο Μικρός Νικόλας θα συναντήσει ακόμα τον Τζότζο, που μιλάει ακαταλαβίστικα γιατί είναι Άγγλος, καθώς και τον κλαψιάρη Κρεπέν. Υπάρχει και ο Κομ, που είναι ενοχλητικά ισχυρογνώμων. Τέλος, ο μικρός μας ήρωας γνωρίζει την Ιζαμπέλ, που δεν τον χάνει στιγμή από τα γουρλωμένα της μάτια. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Όλοι τους θα κάνουν αξέχαστες διακοπές. Κι εμείς θα τις απολαύσουμε.

  • Γροθιές στους Τοίχους  -Μ. Βρεττανία/ 2013

Starred Up

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Μακένζι

Παίζουν: Τζακ Ο ' Κόνελ, Ρούπερτ Φρεντ, Μπεν Μέντελσον, Σαμ Σπρούελ, Σάιαν Μπρέκιν, Ντέιβιντ Αγιάλα, Άντονι Γουέλς

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας πατώντας ΕΔΩ.

Τι συμβαίνει

Τίμιο και «καθαρό» prison drama που μεταχειρίζεται τα κλισέ με τον καλύτερο τρόπο ξετυλίγοντας μια ιστορία προσέγγισης πατέρα και γιου. Ένας ταραγμένος και πολύ βίαιος έφηβος, ο Έρικ, μεταφέρεται σε φυλακή ενηλίκων δύο χρόνια πριν κλείσει τα 19 του χρόνια. Η ταινία ξεκινάει με την είσοδο του Εριλ Λαβ στα σπλάχνα της φυλακής, οπου η βία είναι έτοιμη να εκραγεί ανα πάσα στιγμή. Μπαίνουμε μαζί του και ταυτιζόμαστε απόλυτα με τον ήρωα καθώς ετοιμάζει τα της επιβίωσης φτιάχνοντας ένα όπλο από ξυράφια. Ξέρουμε τι θα επακολουθήσει. Και τίποτα δε μας διαψεύδει. Εκεί ο Ερικ θα συναντήσει τον εξίσου βίαιο νονό της φυλακής Νέβιλ που είναι ο πατέρας του. Ο νεαρός γρήγορα θα αποκτήσει εχθρούς ανάμεσα στους κρατούμενους αλλά και φίλους μέσα σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης θυμού όπου θα ενταχθεί. Ο Νέβιλ προσπαθώντας να αναπληρώσει τη χαμένη πατρική ευθύνη, θα πλησιάσει τον Ερικ και θα προσπαθήσει να τον συνετίσει ώστε να μείνει μακριά από μπελάδες, εκτελώντας επιτέλους τον χαμένο ρόλο του πατέρα. Όμως ο Έρικ δεν είναι τόσο εύκολο να ελεγχθεί τώρα πια και προπαντός να ακούσει τον πατέρα του από τον οποίο δεν έχει και πολλές όμορφες παιδικές αναμνήσεις. Τα βίαια επεισόδια εναλλάσσονται και ο μικρός επιτέλους βλέπει ποιός είναι ο πατέρας που δε γνώρισε ποτέ.

Με βάση τις εμπειρίες του πρώην θεραπευτή σε φυλακές Jonathan Ασσέρ – που κάνει το ντεμπούτο του ως σεναριογράφος - η ταινία είναι γεμάτη με λεπτές αποχρώσεις και λεπτομέρειες που κάνουν τους χαρακτήρες αν και βίαιους, εξαιρετικά ενδιαφέροντες. Στο τέλος ο νεαρός πρωταγωνιστής Τζακ O'Connell που υποδύεται υποδειγματικά τον εριστικό Ερικ, καταφέρνει να μας κάνει να συμπαθήσουμε αυτόν τον εξαιρετικά άγριο χαρακτήρα.

Ο Μακένζι διηγείται την ιστορία με απλότητα σε μια εφιαλτική εγγλέζικη φυλακή και εικονογραφεί με πάθος μια πορεία ενηλικίωσης σε μια day to day προσέγγιση πατέρα και γιου κάτω από συνθήκες κολάσεως. Εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα που ξεπερνάει τα κλισέ, δοσμένο με βρετανική ωμότητα που όμως δε σοκάρει, με κέντρο τον άνθρωπο και όχι τα εφέ ή τις εύκολες νικηφόρες λήψεις αντίστοιχων αμερικανικών prison dramas. Ένα must γι αυτή την εβδομάδα.

  • Xenia  -Road Movie/ 2014       

Σκηνοθεσία: Πάνου Χ. Κούτρα

Παίζουν: Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια, Ρομάνα Λόμπατς, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

Οι ταινίες της εβδομάδας -Τι θα δούμε στον κινηματογράφο [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 3

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας πατώντας ΕΔΩ.

Τι συμβαίνει

Μετά τον θάνατο της μητέρας τους, δύο αδέλφια, ο Ντάνυ και ο Οδυσσέας, 16 και 18 ετών αντίστοιχα, ταξιδεύουν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να εντοπίσουν τον πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε πριν χρόνια. Σκοπός τους να εξασφαλίσουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά και τη συμμετοχή του ταλαντούχου Οδυσσέα σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη. Στην πορεία, θα αντιμετωπίσουν εχθρούς και φίλους, θα κυνηγήσουν μια καλύτερη ζωή και θα ενηλικιωθούν χωρίς ποτέ να παραιτηθούν απ το δικαίωμα να ονειρεύονται.
Η ταινία συμμετείχε στο "Ενα κάποιο βλέμμα" στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών καθώς και στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Το σημείωμα του σκηνοθέτη

«Οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας θα μπορούσαν να είναι ήρωες ενός παραμυθιού, από αυτά που διηγούνται ιστορίες για παιδιά που χάνονται στο δάσος αναζητώντας καταφύγιο ή που προσπαθούν να μεγαλώσουν μόνα σε ένα κόσμο εχθρικό και άδικο, όπου οι «μεγάλοι», πριν τα εγκαταλείψουν, τα έχουν ήδη απαρνηθεί.
Μόνο που το «παραμύθι» του Ντάνυ και του Οδυσσέα είναι πραγματικό.

Γεννημένοι στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια του προηγούμενου αιώνα, τα δύο αδέρφια δεν έχουν ελληνική ταυτότητα. Σε μια χώρα όπου ισχύει ακόμη το δίκαιο «του αίματος», και όχι αυτό «του εδάφους», o Ντάνυ και ο Οδυσσέας είναι ξένοι. Και σαν ξένοι μεγαλώνουν και ενηλικιώνονται στην Ελλάδα της κρίσης, των βίαιων αλλαγών, του ρατσισμού.

Τα δύο αδέρφια θα μπορούσαν, ωστόσο, να ζουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης ή του κόσμου. Σαν τόσους άλλους που βρίσκονται χωρίς πατρίδα, παγιδευμένοι σε ένα νομικό κενό, στερούμενοι βασικών δικαιωμάτων. Σε ένα κόσμο που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες και να παραδεχτεί τα λάθη του, που αρνείται να ανταλλάξει τη φρούδα σιγουριά του παρελθόντος με την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Ένα κόσμο που αρνείται να ενηλικιωθεί.
Ο Ντάνυ και ο Οδυσσέας είναι η πρώτη γενιά του 21ου αιώνα.

Τους συναντάμε όταν ξεκινούν από το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας (και της Ευρώπης), την Κρήτη, για να διασχίσουν ολόκληρη την ενδοχώρα και να καταλήξουν στη Θεσσαλονίκη του Βορρά. Εκεί όπου πιστεύουν ότι τους περιμένει η υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, που όμως κανείς από τους δυο τους δεν ξέρει αν είναι έτοιμοι να ζήσουν.

Καθώς περιπλανώνται σε μία χώρα που μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά από ένα ισχυρό χτύπημα, τα δύο αδέρφια θα αναμετρηθούν με τις αντοχές και τις φοβίες τους, θα συναντήσουν εχθρούς και φίλους και θα έρθουν αντιμέτωποι με τον άγνωστο εαυτό τους όπως και με τον κόσμο που ποτέ δεν διάλεξαν να ζήσουν.
Πάνος Χ. Κούτρας».

  • Ησυχες Μέρες -Μεξικό  / 2013      

Las Horas Muertas

Σκηνοθεσία: Άαρον Φερνάντεζ Λεζούρ

Παίζουν: Κριστιάν Φερέρ, Αντριάνα Παζ

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας πατώντας ΕΔΩ.

Τι συμβαίνει

Ο Σεμπαστιάν, 18 χρονών, «τρέχει» μόνος του το μικρό Μοτέλ του θείου του, στην απομακρυσμένη τροπική ακτή της Βερακρούζ. Το Μοτέλ συχνά φιλοξενεί παράνομα ζευγάρια. Εκεί, ο Σεμπαστιάν γνωρίζει την Μιράντα, 35 χρονών, η οποία πηγαίνει στο Μοτέλ για να συναντήσει τον πλούσιο εραστή της, Μάριο. Καθώς ο Μάριο τις περισσότερες φορές καθυστερεί στα ραντεβού τους, η Μιράντα αναγκάζεται να περνάει πολλές ώρες μόνη της. Όλος αυτός ο ελεύθερος χρόνος της δίνει την ευκαιρία να γνωρίσει τον Σεμπαστιάν, με τον οποίο γρήγορα ξεκινά ένα παιχνίδι αποπλάνησης.

Περισσότερα για την ταινία

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Άαρον Φερνάντεζ Λεζούρ γράφτηκε στα πλαίσια του CINÉFONDATION RÉSIDENCE του Φεστιβάλ των Καννών και έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν.

H ταινία έχει αισθησιακό τόνο και η ατμόσφαιρα είναι απλή και εσωστρεφής, δίνοντας έτσι έμφαση στη σκιαγράφηση των δυναμικών χαρακτήρων και του νωχελικού τοπίου.

Κριτικές

«Δουλεύοντας με επιείκεια και υπομονή, ο κ. Φερνάντεζ κάνει την πεζή καθημερινότητα να φαντάζει απόλυτα μαγευτική», Jeannette Catsoulis - NEW YORK TIMES

«Ο Φερνάντεζ χειρίζεται αριστοτεχνικά την αφήγηση, τη δομή και το χαρακτήρα και καταφέρνει να τα συνδυάσει όλα αυτά αρμονικά σε ένα ατμοσφαιρικό παραμύθι», Jay Weissberg - VARIETY

«Η Παζ ζωντανεύει στην οθόνη χάρις στην απτή γοητεία της και τη φυσικότητα της, που διακόπτονται από στιγμές βαθιάς σύγχυσης και μοναξιάς», Jay Weissberg -VARIETY

«Μια προσεκτικά μελετημένη ταινία ενηλικίωσης που δίνει ζωή σε μια γνώριμη ιστορία», Zachary Wigon - LA WEEKLY

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

«Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία μου είναι μια ιστορία ενηλικίωσης με έντονα λυρική διάθεση. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από δύο μοναχικούς χαρακτήρες, απομονωμένους σε ένα τροπικό μέρος, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει και φαινομενικά δεν συμβαίνουν πολλά. Οι δύο ήρωες, ο Σεμπαστιάν και η Μιράντα μοιράζονται κάτι κοινό: τη μοναξιά και τον ελεύθερο χρόνο. Και κάπως έτσι, σιγά-σιγά, κάτι μεταξύ φιλίας, τρυφερότητας και σεξουαλικής έλξης αρχίζει να αναπτύσσεται ανάμεσά τους».

Πάνος Κοκκίδης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κινηματογράφος κριτική τρέιλερ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ