Πυροσβεστική παρέμβαση της ΤτΕ για τις δηλώσεις Ντράγκι -Δεν εννοούσε νέο Μνημόνιο - iefimerida.gr

Πυροσβεστική παρέμβαση της ΤτΕ για τις δηλώσεις Ντράγκι -Δεν εννοούσε νέο Μνημόνιο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Πάγωσαν» στην Αθήνα όταν άκουσαν την απάντηση που έδωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ για τους όρους υπό τους οποίους θα αγοράζει καλυμμένα ομόλογα με αξιολόγηση «σκουπίδια», καθώς ο Μάριο Ντράγκι επεσήμανε ότι αυτό θα γίνεται μόνο εάν η χώρα έχει υφιστάμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με προφανή, πρώτη ερμηνεία ότι και ο Σούπερ Μάριο πιέζει την Αθήνα για την υπογραφή νέου προγράμματος, που θα διατηρεί την Ελλάδα υπό την επιτήρηση των Ευρωπαίων, αναζητήθηκε η... αυθεντική ερμηνεία των όσων δήλωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης στη Νάπολη και αυτό που υποστηρίζουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας είναι ότι ο Μ. Ντράγκι δεν υπονοεί την υπογραφή νέου Μνημονίου.

Συγκεκριμένα, η ερμηνεία που δίνουν πηγές από την ΤτΕ είναι ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ εννοεί την ύπαρξη ενός πλαισίου, ανάλογο με αυτό που ήδη συζητά η Αθήνα για την επόμενη ημέρα του Μνημονίου, δηλαδή ένα modus vivendi από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά, το οποίο θα διασφαλίζει την προσήλωση της Ελλάδας στα όσα προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά χωρίς την ασφυκτική παρουσία/ εποπτεία της Τρόικα.

Οι δηλώσεις Ντράγκι δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία, τουλάχιστον για τα υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και της Τράπεζας της Ελλάδας, που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τους Ευρωπαίους εδώ και καιρό, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για πρόωρη απεμπλοκή από τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ δηλαδή για έξοδο από το Μνημόνιο ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μ. Ντράγκι είχε επισημάνει στον Γ. Στουρνάρα ότι εάν η Ελλάδα βγει από το Πρόγραμμα, η ΕΚΤ δεν θα νομιμοποιείται για δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία εξακολουθούν να έχουν αξιολόγηση junk, κάτι που θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο αυτή η συζήτηση δεν πήγε παραπέρα, με δεδομένο ότι η διαβούλευση της Αθήνας με τους Ευρωπαίους για την αποκαλούμενη επόμενη ημέρα (το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου), είναι μόλις στην αρχή...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ νέο Μνημόνιο Μάριο Ντράγκι ΤτΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ