Η ομάδα Μαζιώτη ετοίμαζε χτύπημα κατά Μαρινάκη, Φέσσα, Βενιάμη & γραφεία της ΝΔ - iefimerida.gr

Η ομάδα Μαζιώτη ετοίμαζε χτύπημα κατά Μαρινάκη, Φέσσα, Βενιάμη & γραφεία της ΝΔ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μεγάλες αποκαλύψεις προέβησαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αναφορικά με τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής σε γκαράζ στο Βύρωνα, όπου διαπιστώθηκε ότι ασύλληπτα μέλη της ομάδας του Νίκου Μαζιώτη ετοίμαζαν μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στις 4 Οκτωβρίου.Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στόχοι ήταν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ο εφοπλιστής Θεόδωρος Βενιάμης και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας (και η γυναίκα του), οι εταιρείες Capital και Infoquest και τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Τα ευρήματα στο γκαράζ

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υπουργό και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. στο γκαράζ βρέθηκαν μια σχάρα αυτοκινήτου, μεταλλικά αντικείμενα καθώς και τα κλειδιά του Nissan Sunny που είχε κλαπεί και είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση κατά της Τράπεζας της Ελλάδας από τον Επαναστατικό Αγώνα.

Το γκαράζ βρισκόταν υπό παρακολούθηση τις τελευταίες δέκα ημέρες και το βράδυ της Τετάρτης, οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής είδαν έναν άνδρα 25 -30 ετών να προσπαθεί να μπει στο γκαράζ.

Αφού τον συνέλαβαν βρήκαν πάνω του κλειδιά για το γκαράζ έναν ταξιδιωτικό σάκο, μπουφάν, γυαλιά, και ένα μπλοκ με ιδιόχειρες σημειώσεις. Επίσης πάνω του έφερε και ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα του λιμανιού του Πειραιά. Το πλέον ανησυχητικό είναι η σημείωση ότι στις 3/10 ήταν πρόβα και στις 4/10 θα ακολουθούσε χτύπημα. Σε σημείωση υπήρχε ιδιόχειρη σημείωση για φιάλες οξυγόνου και ασετυλίνη, ένωση που φέρει χειρότερο από έκρηξη αποτέλεσμα.

Στις σημειώσεις του υπήρχαν αναλυτικές αναφορές για τον Ευάγγελο Μαρινάκη, τον Θεόδωρο Φέσσα και τηλέφωνα της Ενωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών, πρόεδρος της οποίας είναι ο Θεόδωρος Βενιάμης. Βρέθηκαν ακόμα αναφορές στη Νέα Δημοκρατία, τις εταιρείες Siemens και Capital, αλλά και αποκόμματα εφημερίδων από συγκεκριμένα γεγονότα.

«Υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά στις 3 Οκτωβρίου για πρόβα και στις 4 Οκτωβρίου για το χτύπημα» σημείωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως Βασίλης Κικίλιας. Χαρακτηριστικά στις σημειώσεις του αναγράφονταν συγκεκριμένες ημερομηνίες:

1 Οκτωβρίου και 2 Οκτωβρίου: κατόπτευση

3 Οκτωβρίου: πρόβα τζενεράλε

4 Οκτωβρίου: τάπερ, ποδήλατα, λουκάνικα (δηλαδή εκρηκτικά)

Από την έρευνα βρέθηκαν αποτυπώματα του Νίκου Μαζιώτη στο μισθωτήριο του γκαράζ, ενώ είχε χρησιμοποιήσει ταυτότητα Ελληνα πολίτη, ο οποίος είναι υπαρκτό πρόσωπο, αλλά δεν είχε κάνει αίτηση κλοπής.

Υπάρχει ένα καταγεγραμμένο δρομολόγιο διάρκειας 16 λεπτών από τον Βύρωνα στη λεωφόρο Αμφιθέας. Εκεί κοντά είναι και τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Επεισοδιακή η σύλληψη του 30χρονου

Στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, ο 30χρονος εμφανίστηκε στον Βύρωνα και μιλώντας σε ιδιοκτήτη καφενείου απέναντι από το γκαράζ, του είπε ότι έχει φέρει τα κλειδιά. Ο ιδιοκτήτης του καφενείου τον ρώτησε «ποια κλειδιά» και ο άνδρας του απάντησε «έχω φέρει τα κλειδιά από το απέναντι γκαράζ».

Εκείνη την ώρα, εντός του καφενείου υπήρχαν δύο άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με πολιτικά ρούχα και παρήσταναν τους θαμώνες. Αμέσως μόλις ο 30χρονος είπε πως έχει φέρει τα κλειδιά από το γκαράζ, οι δύο άνδρες όρμηξαν επάνω του και τον συνέλαβαν. Εκείνος αντιστάθηκε σθεναρά, όμως οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν.

Το άτομο που συνελήφθη κατηγορείται για:

Ο συλληφθείς είναι πρωτοεμφανιζόμενος στον χώρο και δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις Αρχές, ενώ αρνείται να μιλήσει και να δώσει ονόματα.Αναλυτικά οι ανακοινώσεις Κικίλια -Τσακνάκη

Ανακοινώσεις για την υπόθεση έκαναν νωρίτερα την Πέμπτη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης οι οποίοι μάλιστα έδωσαν ονόματα που περιλαμβάνονταν σε σημειώσεις τις οποίες είχε στην κατοχή του ο συλληφθείς. Συγκεκριμένα, οι ιδιόχειρες σημειώσεις περιελάμβαναν στοιχεία για τον εφοπλιστή και πρόεδρο της 'ΠΑΕ Ολυμπιακός' Ευάγγελο Μαρινάκη, τον επιχειρηματία και πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα και τη σύζυγό του Μαρία Τσελέντη, τηλέφωνα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, πρόεδρος της οποίας είναι ο εφοπλιστής Θεόδωρος Βενιάμης, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, υπήρχαν ακόμα αναφορές για τη ΝΔ, και για τις εταιρείας Capital, Siemens, και Info Quest.

Επίσης, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι υπήρχαν και συγκεκριμένες ημερομηνίες μεταξύ των οποίων 3 Οκτωβρίου που θα γινόταν "πρόβα τζενεράλε" ενώ το χτύπημα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου. "Όπως γνωρίζετε αυτή την ημερομηνία είναι η επέτειος της ίδρυσης της ΝΔ. και είναι προγραμματισμένη και συγκεκριμένη επετειακή εκδήλωση" υπογράμμισε ο υπουργός και συνέχισε: " όπως αντιλαμβάνεστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία κάποιοι προγραμμάτιζαν συγκεκριμένα χτυπήματα με απώτερο στόχο την υπονόμευση των θεσμών και την οικονομική και κοινωνική μας συνοχή".

Ο κ. Κικίλιας, συνέδεσε εμμέσως την υπόθεση και με την αίτηση για κατ' οίκον εγκλεισμό του Σάββα Ξηρού, που εξετάζεται στις 14 Οκτωβρίου, επειδή οι σημειώσεις είχαν πολλές αναφορές κυρίως στον Πειραιά.

Σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ ανέφερε τα εξής: Το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της έρευνας της αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα, και άλλων ασύλληπτων μελών της ομάδας Μαζιώτη εντοπίστηκε ένα γκαράζ αυτοκινήτων στον Βύρωνα το οποίο είχε νοικιάσει ο Νίκος Μαζιώτης τον Ιούνιο του 2013. Στο μισθωτήριο συμβόλαιο βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμα του Νίκου Μαζιώτη ενώ αναγνωρίστηκε και από τον ιδιοκτήτη του γκαράζ. Το γκαράζ νοικιάστηκε με πλαστή ταυτότητα που έφερε στοιχεία υπαρκτού προσώπου από την επαρχία, το οποίο όμως δεν έχει χάσει την ταυτότητά του, γι' αυτό εκτιμάται ότι η πλαστή ταυτότητα καταρτίστηκε με υφαρπαγή των στοιχείων.

Μέσα στο γκαράζ βρέθηκαν μία σχάρα αυτοκινήτου με τα μεταλλικά στηρίγματά της, που ανήκε στο κλεμμένο Νισάν Σάνι το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την ισχυρή έκρηξη στην Τράπεζα Ελλάδος στην οδό Αμερικής στην Αθήνα. Βρέθηκαν και τα κλειδιά του συγκεκριμένου αυτοκινήτου. Στο γκαράζ, που παρακολουθούνταν όλες αυτές τις ημέρες, μετέβη χθες το βράδυ ένα άτομο 30-32 ετών το οποίο και συνελήφθη αφού προέβαλε σθεναρή αντίσταση. Όπως είπε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο συλληφθείς αρνείται να πει οτιδήποτε γι' αυτό δεν έχουν βρεθεί τα στοιχεία του, αφού και δακτυλοσκοπικά προκύπτει ότι δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις αρχές. Οπότε αναμένεται η άδεια του εισαγγελέα για να προχωρήσουν στην αναγνώριση του, μέσω βιομετρικών δεδομένων. Στο σακίδιο του συλληφθέντα, εκτός από τα σημειώματα υπήρχαν ρούχα, καπέλα και άλλα αντικείμενα, ενώ αναφέρονταν σε κάποια από τα σημειώματα οι ημερομηνίες 1, 2, 3 και 4 Οκτωβρίου με ασαφή αναφορά στις 3 Οκτωβρίου για "πρόβα τζενεράλε" και στις 4 Οκτωβρίου για το χτύπημα με τις κωδικές επισημάνσεις "τάπερ", "ποδήλατο", "λουκάνικο". Ακόμα υπήρχε απόκομμα της Εφημερίδας των Συντακτών με ρεπορτάζ με τίτλο "ενώ τα κορόιδα πληρώνουν οι εφοπλιστές σαλπάρουν" και υποσημείωση "24 καράβια στον Πειραιά, κανένα με ελληνική σημαία". Εκείνο πάντως που προβληματίζει την πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας είναι ένα σχεδιάγραμμα που αναφέρεται σε διαδρομή από τη λεωφόρο Αμφιθέας μέχρι το νοικιασμένο γκαράζ στο Βύρωνα που έχει χρονομετρηθεί 16 λεπτά. Κοντά στο σημείο στην Αμφιθέα είναι τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ γεγονός που δημιουργεί υποψίες ότι πιθανόν να ήταν στόχος του χτυπήματος.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής προκύπτει ότι εκτός των άλλων, ο συλληφθείς και οι άγνωστοι συνεργοί του αναζητούσαν να αγοράσουν φιάλες ασετιλίνης και οξυγόνου υπογραμμίζοντας ότι η ένωση αυτών των δύο στοιχείων δημιουργεί ένα εξαιρετικά ισχυρό εκρηκτικό μείγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει μακελειό. Τόσο αυτός όμως όσο και ο υπουργός αρνήθηκαν να δώσουν άλλα στοιχεία, λέγοντας ότι οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι έρευνες διεξάγονταν υπό πλήρη μυστικότητα και για την πορεία τους είχε τακτική ενημέρωση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε "η καταπολέμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας είναι ένας διαρκής και επίπονος αγώνας που έχει άμεση συνάρτηση με το αίσθημα ελευθερίας και ασφάλειας των πολιτών, την ποιότητα της δημοκρατίας, την ομαλότητα στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και τη διεθνή εικόνα της χώρας"

Καταλήγοντας, ο κ. Κικίλιας τόνισε: "Η προσπάθεια για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση προϋποθέτει σε σημαντικό βαθμό την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η διασφάλιση του αποτελεί εθνικό χρέος και πρωταρχική κυβερνητική προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό, θα εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".Φωτογραφίες ΑΠΕ-ΜΠΕ /Αλέξανδρος Μπελτές

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ