Ο Ντράγκι «απασφάλισε»: Για να αγοράσει η ΕΚΤ τα ομόλογα «σκουπίδια» πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στο πρόγραμμα - iefimerida.gr

Ο Ντράγκι «απασφάλισε»: Για να αγοράσει η ΕΚΤ τα ομόλογα «σκουπίδια» πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στο πρόγραμμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα, χωρίς πρόγραμμα δεν θα γίνονται αγορές» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αναλύοντας τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας.Ουσιαστικά ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις αντιδράσεις, κυρίως από την Γερμανία, για τις κινήσεις της ΕΚΤ επισημαίνει ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να παραμείνουν σε πρόγραμμα.

Οπως εξήγησε ο Μάριο Ντράγκι, κάνοντας ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου, τις χώρες δηλαδή που τα ομόλογά τους έχουν διαβάθμιση χαμηλότερη του BBB, οι αγορές θα γίνονται με δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Η πρώτη είναι να υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που θα μειώνουν τα χρέη για τις συγκεκριμένες αγορές έτσι ώστε τα ομόλογα που θα αγοραστούν να έχουν τα ίδια ρίσκα με τα ομόλογα που θα αγοραστούν από αλλού.

Η δεύτερη είναι οι χώρες πρέπει να έχουν ένα πρόγραμμα με την Ευρωπαϊκη Ενωση το οποίο θα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι οι αγορές τιτλοποιήσεων δανείων (ABS) θα ξεκινήσουν το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και οι αγορές καλυμμένων ομολόγων στα μέσα Οκτωβρίου.

Τα προγράμματα αυτά, που θα έχουν διάρκεια δύο χρόνων, θα βοηθήσουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας εκτίμησε ο κ. Ντράγκι, προθέτοντας ότι ο αντίκτυπος των προγραμμάτων θα είναι σημαντικός για τον ισολογισμό της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ