Λίνα Μενδώνη: Η Ακρόπολη δεν καταρρέει -Δεν υπάρχουν κίνδυνοι - iefimerida.gr

Λίνα Μενδώνη: Η Ακρόπολη δεν καταρρέει -Δεν υπάρχουν κίνδυνοι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε δηλώσεις της την Πέμπτη η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πέρα από την Αμφίπολη και τα νέα ευρήματα, αναφέρθηκε και στην Ακρόπολη με αφορμή τη μελέτη μηχανικών που φιλοδοξεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της πτώσης βράχων, μια είδηση που μετέφερε το βρετανικό περιοδικό Times ως «Η Ακρόπολη καταρρέει, προειδοποιούν έλληνες μηχανικοί».

Αναφερόμενη στην Ακρόπολη η κυρία Μενδώνη επεσήμανε ότι «στην Ακρόπολη γίνεται ένα μείζον αναστηλωτικό έργο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Τα μνημεία έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί και έχουν αναστηλωθεί. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά, όμως ήρθε η στιγμή στον ίδιο τον βράχο που αποτελεί μέρος του μνημείου και τα τείχη της Ακρόπολης να τα αντιμετωπίζουμε με τη σοβαρότητα που αναλογεί σε ένα τόσο σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπήρχαν μικρές καταρρεύσεις όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις των βράχων. Δεν υπάρχουν ούτε κίνδυνοι, ούτε η Ακρόπολη καταρρέει. Το ελληνικό κράτος δείχνει τη μέριμνά του ακριβώς στο να προστατέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με όλες τις αρχές της επιστήμης και της δεοντολογίας το πολύ σημαντικό αυτό μνημείο το οποίο διαθέτει».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι πριν από δυο ημέρες πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μια μελέτη που αφορά τη στερέωση των βραχωδών πρανών στη νότια πλευρά της Ακρόπολης. «Η συγκεκριμένη μελέτη είναι από τις πολλές που τελευταία έχουν απασχολήσει το υπουργείο Πολιτισμού, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως και φυσικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο», πρόσθεσε.

«Τα ευρήματα στο λόφο Καστά επιβεβαιώνει το πόσο σημαντική είναι η Αμφίπολη»

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε και στη σημαντικότητα του ευρήματος στον λόφο Καστά. «Το πάρα πολύ σημαντικό εύρημα στο λόφο Καστά επιβεβαιώνει το πόσο σημαντική είναι η Αμφίπολη στη μακρά ιστορική της διάρκεια. Η Αμφίπολη από τη στιγμή που ιδρύεται από τους Αθηναίους είναι μια ακμάζουσα πόλη με πολλούς φυσικούς πόρους, άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που οι Αθηναίοι επέλεξαν να ιδρύσουν την αποικία και η σημαντικότητά της συνεχίστηκε και μέχρι τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η Λίνα Μενδώνη, υπογράμμισε ότι «την Αμφίπολη, το υπουργείο Πολιτισμού δεν την ανακάλυψε όπως κάποιοι θέλουν να λένε, τώρα. Είναι πολλά χρόνια που ασχολείται. Απόδειξη τα έργα του ΕΣΠΑ στο αρχαίο γυμνάσιο και στο βυζαντινό πύργο. Περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για τα δύο αυτά μνημεία. Η δημοσιότητα και η προβολή του συγκεκριμένου μνημείου, προφανώς η ύπαρξή του, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για την αναπτυξιακή προοπτική αυτού του τόπου, ένα μοναδικό περιβάλλον, ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην τοπική και εθνική οικονομία».

Διαβάστε το δημόσιευμα του Times πατώντας ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ