Περιστέρη: Από σεισμό του 6ου αι. και οβίδες του Α' Βαλκανικού πολέμου προκλήθηκαν οι ζημιές στον τάφο - iefimerida.gr

Περιστέρη: Από σεισμό του 6ου αι. και οβίδες του Α' Βαλκανικού πολέμου προκλήθηκαν οι ζημιές στον τάφο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απαντήσεις για πολλά θέματα, αλλά και διευκρινίσεις για την πορεία των εργασιών στον τάφο της Αμφίπολης έδωσε η επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας, Κατερίνα Περιστέρη.Η αρχαιολόγος ρωτήθηκε και για τις ζημιές στον τάφο και τα πεσμένα μάρμαρα, ενώ, δημοσιογράφοι ανέφεραν πως αρχιτέκτονες τονίζουν ότι τα πεσμένα μάρμαρα μπορεί να προήλθαν από τις εργασίες αποχωμάτωσης.

Η απάντηση της κας Περιστέρη ήταν πως αποχωμάτωση με μηχανήματα δεν πραγματοποιήθηκε πάνω από τον τάφο, ενώ, ανέφερε ότι δύο είναι οι πιθανές αιτίες για τις καταστροφές.

Η μία είναι ένας σεισμός 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 60 μΧ αιώνα και ήταν τόσο ισχυρός που άλλαξε ακόμη και τον ρουν του Στρυμόνα προκαλώντας, επίσης ζημιά στον τάφο.

Δεύτερη αιτία είναι το γεγονός ότι το 1913 στην περιοχή υπήρχε μια μονάδα του βουλγαρικού στρατού και δίνονταν μάχες, ενώ, οι ερευνητές βρίσκουν ακόμη οβίδες που θα πιθανόν να προκάλεαν ζημιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ