Ο Βενιζέλος συγκαλεί εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα - Τι θα πει στους αμφισβητίες του - iefimerida.gr

Ο Βενιζέλος συγκαλεί εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα - Τι θα πει στους αμφισβητίες του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξαιρετικά πιεσμένος εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με συνομιλητές του. «Αποφεύγει να ανοίξει συζητήσεις, μιλά μόνο υπηρεσιακά και εκπέμπει άγχος» είναι η αίσθηση που απεκόμισε ένας εξ αυτών.

Ο λόγος; Το εξαιρετικά βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση, η εν εξελίξει αξιολόγηση της τρόικας, το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και – κυρίως – η πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμούσε να εξαντλήσει την τετραετία της η κυβέρνηση και είχε μεταχειριστεί όλα τα σχετικά επιχειρήματα προς τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο οι ραγδαίες εξελίξεις και το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση, καθιστούν μακρινό όνειρο αυτή την προοπτική.

Η δε δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ότι βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι δεν είναι κακό να στηθούν κάλπες, ερμηνεύτηκε ως έμμεση προαναγγελία πρόωρων εκλογών το Φεβρουάριο και προκάλεσε την οργή του κ. Βενιζέλου ο οποίος φέρεται να σχολίασε ως «τυχοδιωκτική» τη στάση Κουβέλη.

«Είναι διαπιστωμένη η αδυναμία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας πλέον και μαθηματικά, όχι μόνο πολιτικά» έλεγε προς το iefimerida πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Όλοι στη Χ. Τρικούπη έχουν ως δεδομένο ότι θα στηθούν κάλπες με αφορμή την εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια, τον Φεβρουάριο. Ωστόσο δεν βάζει κανείς το χέρι του στη φωτιά, ότι δεν θα αιφνιδιάσει ο Πρωθυπουργός ακόμη και μέσα στο Νοέμβριο-Δεκέμβριο.

Τον τόνο θα δώσει το αποτέλεσμα της αποψινής συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα παραδώσει στον Πρωθυπουργό σχέδιο ανάταξης της κυβέρνησης και σε σχέση με την διαπραγμάτευση (τρόικα, αναδιάρθρωση χρέους) βήμα προς βήμα.

Ακόμη όμως και αν οι δύο άνδρες συμφωνήσουν, η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσει για πολύ ακόμη σε ένα κλίμα γενικευμένης αμφισβήτησης με εσωτερικές αντιπαραθέσεις. «Μοιάζει με το πουλόβερ που ξεχειλώνει» έλεγε κομματικός παράγοντας του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην κυβέρνηση και προσέθετε σκωπτικά: «Οι νεοδημοκράτες είναι σε πανικό γιατί είναι άμαθοι, εμείς στο ΠΑΣΟΚ τα έχουμε περάσει και το 2011 και το 2012 αυτά τα σύνδρομα...»

Βενιζέλος κατά «δελφίνων»

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει να αντιμετωπίσει - συν τοις άλλοις - και την εσωτερική αμφισβήτηση. Οι πρόσφατες δηλώσεις Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Θάνου ΜωραΙτη, ενόχλησαν το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ίδιο. Ετσι την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα Τετάρτη) συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, ως είθισται με αφορμή την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και το άνοιγμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Ωστόσο, συνεργάτες του τονίζουν ότι θα επιχειρήσει αρχικά να «μαζέψει το κλίμα» και στη συνέχεια να «ξεκαθαρίσει τα πράγματα» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. «Θα θέσει προ των ευθυνών τους όλους» λένε στη Χ. Τρικούπη και εξηγούν: Προτίθεται να θέσει το ερώτημα αν «υπάρχει η συναίσθηση της παράταξης ή όχι». Με άλλα λόγια «στηρίξτε την κυβέρνηση ή ρίξ'τε τη και πάρ'τε την ευθύνη».

Άγνωστο είναι ακόμη πώς θα αντιδράσουν οι «δελφίνοι» οι οποίοι αναμένουν την πρωτολογία Βενιζέλου. Ωστόσο, χαρακτηριστικό της ρευστότητας που επικρατεί είναι η φράση αρμόδιου κομματικού στελέχους όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει ο Βενιζέλος: «Μεσολαβεί μια εβδομαδα μέχρι την συνεδρίαση της ΚΟ. Με τόσο πυκνό πολιτικό χρόνο, ισοδυναμεί με ένα... εξάμηνο!».

Φυσικά σε μια τέτοια καμπή, σχεδόν κανείς δεν ασχολείται με το Συνέδριο.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε σήμερα να γίνει πριν τις εκλογές, ενώ ο γραμματέας της ΚΟ Τάκης Ρήγας εκτίμησε πως «αν οι εκλογές προκύψουν αιφνιδιαστικά και γίνουν τον επόμενο μήνα, προφανώς θα γίνει μια διαδικασία συνεδριακή, η οποία, όμως, δεν μπορεί να έχουμε τη φιλοδοξία να την πραγματοποιήσουμε όπως θέλουμε ούτε το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θέλουμε».

Φωτογραφία: fosphotos - Panayiotis Tzamaros

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ