H Γαλλία σε σοκ: Το δημόσιο χρέος της ανέρχεται σε 2 τρισ. ευρώ - iefimerida.gr

H Γαλλία σε σοκ: Το δημόσιο χρέος της ανέρχεται σε 2 τρισ. ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν πιστεύουν στα αυτιά τους οι Γάλλοι πολίτες και ετοιμάζονται για τον πιο βαρύ χειμώνα στην πρόσφατη ιστορία τους: το δημόσιο χρέος της χώρας έφτασε τα 2023,7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στο 95,1% του ΑΕΠ.

Τα μεγέθη πάγωσαν τη Γαλλία αφού για πρώτη φορά το δημόσιο χρέος της χώρας ξεπερνάει τα 2 τρις ευρώ. Το χρέος αυξήθηκε κατά 28,7 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και εκπροσωπεί το 95,1% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά σε όλους τους τομείς: Το χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται στα 212,4 δις ευρώ στα τέλη Ιουνίου, στους ΟΤΑ ανέρχεται στα 179 δισ. ευρώ, και στους διάφορους κρατικούς οργανισμούς ανέρχεται στα 20,1 δισ. ευρώ.


Τα μεγέθη έγιναν γνωστά ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει τον προϋπολογισμό για το 2015 στο υπουργικό συμβούλιο. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εξήγησε στο Reuters ότι «η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει στο να σταματήσει την αύξηση του χρέους με την εξυγίανση των δημοσίων κονδυλίων και την εξοικονόμηση αφενός και με στρατηγική ανάπτυξης αφετέρου με το Σύμφωνο Αληλλεγγύης».

Ας σημειωθεί, βέβαια, ότι το δημόσιο χρέος της Γαλλίας δεν είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας και της Ιταλίας είναι μεγαλύτερα ενώ η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΑΕΠ, σημειώνουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Αντάρτικο στον προϋπολογισμό: Χωρίς λιτότητα το 2015 -Σε δύο χρόνια η επαναφορά του χρέους

Η κυβέρνηση Ολάντ, παρά τις ζοφερές προβλέψεις για το χρέος της, φαίνεται πως πετάει το γάντι στην Γερμανία και τους υπόλοιπους εταίρους, καθώς, ανακοίνωσε έναν προϋπολογισμό για το 2015 χωρίς λιτότητα, ενώ, τονίζει ότι θα επαναφέρει το χρέος της εντός των πλαισιών της ΕΕ δύο χρόνια αργότερα απ΄ ότι είχε υποσχεθεί.

Η ανακοίνωση από το Παρίσι ήρθε μερικές ώρες αφού έγινε γνωστό πως και η Ιταλία σχεδιάζει να χαλαρώσει το ρυθμό των επώδυνων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος σε μια προσπάθεια να αποφύγει άλλον έναν χρόνο ύφεσης.

«Λάβαμε την απόφαση να προσαρμόσουμε το ρυθμό της μείωσης του ελλείμματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Η οικονομική πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί πιο αργά απ' ό,τι σχεδιαζόταν λόγω των οικονομικών συνθηκών – πολύ ασθενής ανάπτυξη και πολύ ασθενής πληθωρισμός».

Βάσει του σχεδίου του γαλλικού προϋπολογισμού, το δημόσιο έλλειμμα πρόκειται να μειωθεί από 4,4% φέτος σε 4,3% την ερχόμενη χρονιά, σε 3,8% το 2016 και σε 2,8% το 2017 – κάτω από το καθορισμένο από την ΕΕ όριο του 3%.

Η Γαλλία είχε υποσχεθεί προηγουμένως στους εταίρους της στην ΕΕ πως θα κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι τον ερχόμενο χρόνο, μια προθεσμία που είχε ήδη παραταθεί από το 2013. Ωστόσο η γαλλική ανεξάρτητη αρχή που επιβλέπει τα δημόσια οικονομικά εξέφρασε αμφιβολίες για την επίτευξη ακόμη και των νέων στόχων.

Υποστηρικτές της δημοσιονομικής λιτότητας, πάντως, με επικεφαλής την Γερμανία πιστεύουν πως έχει έρθει η ώρα να δοκιμάσει και η Γαλλία τη δημοσιονομική λιτότητα και τις επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες υποβάλλονται ήδη οι νότιοι γείτονές της λόγω της κρίσης χρέους του 2009-2012.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία ΑΕΠ Δημόσιο Χρέος σοκ υψηλό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ