Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ από το πρώτο κρούσμα Εμπολα στη χώρα -Ο Ομπάμα ζήτησε άμεση ενημέρωση για τον θανατηφόρο ιό - iefimerida.gr

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ από το πρώτο κρούσμα Εμπολα στη χώρα -Ο Ομπάμα ζήτησε άμεση ενημέρωση για τον θανατηφόρο ιό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμερικανοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας επιβεβαίωσαν την Τρίτη (ξημερώματα Τετάρτης -ώρα Ελλάδος) ότι εντοπίστηκε στη χώρα ο πρώτος ασθενής που έχει προβληθεί από τον ιό Εμπολα, τονίζοντας την απειλή πως η επιδημία που μαστίζει χώρες της Δυτικής Αφρικής θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ασθενής, ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Λιβερία, ανέπτυξε συμπτώματα αρκετές ημέρες αφότου επέστρεψε στο Τέξας των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Ο ασθενής εισήχθη σε μονάδα απομόνωσης στο νοσοκομείο του Ντάλλας Health Presbyterian.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC) επιβεβαίωσε τη διάγνωση.

Το τμήμα Υπηρεσιών Υγείας του Τέξας ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με το CDC, το τοπικό τμήμα υγείας και το νοσοκομείο προκειμένου «να διερευνηθεί η υπόθεση και να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου». «Το νοσοκομείο έχει εφαρμόσει σχετικά μέτρα ελέγχου λοιμώξεων ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νοσοκομεία των ΗΠΑ έχουν περιθάλψει αρκετούς ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τον θανατηφόρο ιό στη Δυτικής Αφρική. Οι προηγούμενοι ασθενείς ήταν Αμερικανοί που εργάζονταν είτε στον τομέα της υγείας είτε ήταν εθελοντές στην ανθρωπιστική βοήθεια και διαγνώστηκαν με τον ιό ενώ βρίσκονταν ακόμα στη Δυτική Αφρική.

Τα συμπτώματα του Εμπολα εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 2 και 21 ημερών μετά τη μόλυνση, γεγονός που αφήνει μεγάλο περιθώριο στο άτομο που έχει προβληθεί από τον ιό να διαφύγει του εντοπισμού.

Ο διευθυντής του CDC, Τόμας Φρίντεν (φωτό άρθρου), δήλωσε ότι τα αμερικανικά νοσοκομεία είναι επαρκώς προετοιμασμένα για να χειριστούν ασθενείς που έχουν προβληθεί από τον Έμπολα, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε το κοινό ότι ο ιός δεν πρόκειται να αποτελέσει την ίδια απειλή στις ΗΠΑ όπως συμβαίνει στη Δυτική Αφρική. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό αυτό αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Έμπολα στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συζητά την πιθανή χορήγηση πειραματικών φαρμάκων ή πλάσμα αίματος ως ενδεχόμενη θεραπεία στον ασθενή.

Κορυφαίος αξιωματούχος στον τομέα της υγείας ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με το πρώτο κρούσμα του θανατηφόρου ιού Έμπολα στις ΗΠΑ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε συνομιλία με τον διευθυντή του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC), Τόμας Φρίντεν, σχετικά με τα «αυστηρά πρωτόκολλα απομόνωσης» για τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης περισσοτέρων κρουσμάτων του ιού Εμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς στο Ντάλλας του Τέξας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο επικεφαλής «συζήτησαν σχετικά με τα εν λόγω πρωτόκολλα σύμφωνα με τα οποία ο ασθενής υπόκεινται σε θεραπεία και οι προσπάθειες που γίνονται για τον εντοπισμό ανθρώπων που είχαν επαφή με τον ασθενή προκειμένου να μετριαστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο Δρ. Φρίντεν δήλωσε επίσης ότι το CDC είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την υπόθεση και τόνισε ότι υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ