ΕΛΣΤΑΤ: Χάνουμε τη διορία της ΕΕ για την αναθεώρηση ελλείμματος και χρέους - iefimerida.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Χάνουμε τη διορία της ΕΕ για την αναθεώρηση ελλείμματος και χρέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα χάνει τη διορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποστολή των αναθεωρημένων μετρήσεων για το έλλειμμα των δύο τελευταίων δεκαετιών, παρατείνοντας το μυστήριο για το κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση παραποίησε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ώστε να επιτύχει την ένταξη στο ευρώ.

Αυτό δήλωσε επί της ουσίας ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου τη Δευτέρα στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο οποίος αποκάλυψε πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν απέστειλε εγκαίρως στην ΕΛΣΤΑΤ στοιχεία για τους λογαριασμούς της Κεντρικής Κυβέρνησης για τα έτη 1995-2013, κάτι που δεν θα επιτρέψει στην στατιστική Αρχή να κοινοποιήσει σήμερα Τρίτη τα στοιχεία των αναθεωρημένων μετρήσεων για το έλλειμμα των δύο τελευταίων δεκαετιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ετσι, ο κ. Γεωργίου προχωρά σε έμμεσο άδειασμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα των «Greek Statistics». «Ήταν αδύνατο να τηρήσουμε την διορία εξαιτίας των καθυστερήσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αρχής, Ανδρέας Γεωργίου.

ΕΛΣΤΑΤ: Χάνουμε τη διορία της ΕΕ για την αναθεώρηση ελλείμματος και χρέους | iefimerida.gr 0

Σημειώνεται ότι ο όρος «greek statistics» έχει γίνει συνώνυμος με την εξαπάτηση αφότου η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., κατηγόρησε σε έκθεση της το 2010 την Αθήνα ότι έχει επανειλημμένα δώσει λανθασμένα νούμερα για το ΑΕΠ, το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ είχε δημοσίως ανακοινώσει από τον Φεβρουάριο του 2014 πως ανέμενε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στοιχεία της Κεντρικής Κυβέρνησης για τα έτη 1995‐2005 προκειμένου να υπολογίσει το έλλειμμα και το χρέος βάσει του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών (ESA 2010).

Τελικά, τα στοιχεία εστάλησαν τον Σεπτέμβριο, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της διορίας, με αποτέλεσμα η Αρχή να μην προλαβαίνει να έχει έτοιμες τις τελικές αναθεωρήσεις πριν από τον Ιανουάριο του 2015.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ