Μπλόκο στη Μεσογείων -Ρομά άναψαν φωτιές έξω από το Νομισματοκοπείο αντιδρώντας στην κατεδάφιση του καταυλισμού τους - iefimerida.gr

Μπλόκο στη Μεσογείων -Ρομά άναψαν φωτιές έξω από το Νομισματοκοπείο αντιδρώντας στην κατεδάφιση του καταυλισμού τους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενταση επικρατεί από χθες στο Χαλάνδρι στο ύψος του Νομισματοκοπείου, καθώς Ρομά έχουν κλείσει το δρόμο (από μία λωρίδα της Μεσογείων διεξάγεται η κυκλοφορία των ΙΧ) και έχουν ανάψει φωτιές σε βαρέλια αντιδρώντας στην απόφαση του δήμου Χαλανδρίου για κατεδάφιση του καταυλισμού τους. Μάλιστα προειδοποιούν ότι δεν θα επιτρέψουν στα μηχανήματα του δήμου να προχωρήσουν στην κατεδάφιση.

Για τις 9 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισης του καταυλισμού των Ρομά, καθιστώντας άστεγους εκατοντάδες ανθρώπους και οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι και δεν σκοπεύουν να φύγουν από το σημείο.

Οι Ρομά αντικρούουν τις αιτιολογίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης περί αυθαίρετου καταυλισμού και καταπατήσεων ιδιοκτησίας, επισημαίνοντας ότι είναι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου και δικαιούνται, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία, να στεγαστούν στο Χαλάνδρι.

Ζουν από το 1970 στην περιοχή

Στον καταυλισμό στο Χαλάνδρι ζουν 74 οικογένειες Ρομά. Οι οικογένειες τους έχουν ζήσει στην περιοχή από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και πολλά από τα παιδιά πηγαίνουν στα τοπικά σχολεία . Η απόφαση να κατεδαφιστούν τα σπίτια των Ρομά ελήφθη από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, στις 8 Νοεμβρίου 2013, παρά τα ασφαλιστικά μέτρα της UNHRC (προσωρινά μέτρα). Η διαταγή του Μάιου 2013 προς τις ελληνικές αρχές ζητούσε τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της απώλειας στέγης οικογενειών Ρομά, ενώ μια ανακοίνωση σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στέγης της κοινότητας εξετάζεται από την Επιτροπή. Η εντολή αυτή επιβεβαιώθηκε από το UNHRC τον Αύγουστο του 2013 και τον Φεβρουάριο του 2014. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), οι οποίοι παρέχουν νομική βοήθεια σε οικογένειες Ρομά, η απόφαση επιδόθηκε στους Ρομά στις 10 Ιανουαρίου 2014.

Η πρόταση για τη μετεγκατάσταση τους στα Μέγαρα

Στις 8 Νοεμβρίου 2013, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αποφάσισε να μετεγκατασταθούν οι οικογένειες Ρομά από το Χαλάνδρι προς μια παλιά ΝΑΤΟϊκή βάση στην οποία υπήρχαν αμερικάνικα ραντάρ, στην κορυφή του όρους Πατέρα, κοντά στην πόλη των Μεγάρων.

Ωστόσο οι Ρόμα αντιτίθενται στη μετεγκατάσταση, καθώς είναι σε μια απομακρυσμένη περιοχή και θα ήταν δύσκολο για αυτούς να έχουν πρόσβαση σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας.

Φωτοπγραφίες: intimenews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ