Πόρισμα-κόλαφος της Κομισιόν κατά της Apple -Κατηγορείται για φοροδιαφυγή και προνομιακή μεταχείριση από την Ιρλανδία - iefimerida.gr

Πόρισμα-κόλαφος της Κομισιόν κατά της Apple -Κατηγορείται για φοροδιαφυγή και προνομιακή μεταχείριση από την Ιρλανδία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκεται η φημισμένη εταιρεία Apple που φαίνεται πως δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες της. Από τη μια έχει να διαχειριστεί το σάλο με το προβληματικό iPhone 6 και από την άλλη, ποροσπαθεί να αποκρούσει το πόρισμα-φωτιά της Κομισιόν εναντίον της.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Apple κινδυνεύει με βαρύτατο πρόστιμο από τη στιγμή που κατηγορείται για παράνομη κρατική στήριξη από την Ιρλανδία. Μάλιστα, οι Βρυξέλλες αναφέρουν πως αυτή η... παράνομη σχέση δεν είναι τωρινή, αλλά κρατάει εδώ και δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Apple ευνοείται από παράνομες φορολογικές συμφωνίες που σύναψε με την Ιρλανδία. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, το προκαταρκτικό πόρισμα από την έρευνα της Κομισιόν στις φορολογικές υποθέσεις της Apple στην Ιρλανδία- όπου απολαμβάνει φορολογικό συντελεστή μικρότερο από 2%- υποστηρίζει ότι η εταιρεία της Silicon Valley ευνοήθηκε από παράνομη κρατική στήριξη μέσω των παρασκηνιακών συμφωνιών που σύναψε με τις αρχές της χώρας.

Από την μεριά της η Apple, που λειτουργεί στην Ιρλανδία από τη δεκαετία του 1980, υποστηρίζει ότι οι συμφωνίες με την Ιρλανδία δεν παραβιάζουν καμία νομοθεσία. «Δεν υπήρξε ποτέ ειδική συμφωνία, δεν υπήρξε ποτέ κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί ως κρατική στήριξη», δήλωσε ο Λούκα Μαέστρι, Chief Financial Officer της Apple στους Financial Times.

Να σημειωθεί πως πέρυσι στη Γερουσία των ΗΠΑ, ακολουθήθηκε ακροαματική διαδικασία, μέσω της οποίας διεφάνη πως η Apple διοχέτευσε κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ σε θυγατρικές στο εξωτερικό.

Από την μεριά της η Κομισιόν πήρε όλα τα στοιχεία που αφορούν τις σχέσεις της Apple με την Ιρλανδία, από το 1991 και εντεύθεν.

Fiat και Starbucks

Εκτός της Apple, στο στόχαστρο των Βρυξελλών έχουν μπει η Fiat και η Starbucks. Η πρώτη για αντίστοιχες συμφωνίες με την ολλανδική κυβέρνηση και η δεύτερη με την αντίστοιχη του Λουξεμβούργου.

Οι Ευρωπαίοι επιθεωρητές υποστηρίζουν ότι η Apple διαπραγματεύθηκε ειδική φορολογική μεταρρύθμιση στην Ιρλανδία εν αντιθέσει με όσα ισχύουν για άλλες επιχειρήσεις. «Απλώς προσπαθούσαμε να καταλάβουμε το σωστό ύψος φόρου που θα έπρεπε να πληρώνουμε στην Ιρλανδία», δήλωσε ο κ. Μαέστρι χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση της Apple «πολύ υπεύθυνη, διαφανή και συνετή».

Η κατηγορία ότι η Apple ανέβηκε στην κορυφή του πλούτου έχοντας συνολικά 137,7 δισ. δολ. σε μετρητά off shore με τη βοήθεια των Ιρλανδών φορολογούμενων θα αποτελέσει πλήγμα για μία εταιρεία που προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να βελτιώσει την εικόνα της όσον αφορά την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

«Πολύ ατυχής έρευνα»

Σε μία αποκλειστική συνέντευξη στους Financial Times πριν από την κοινοποίηση του πορίσματος, ο κ. Μαέστρι χαρακτήρισε την έρευνα «πολύ ατυχή».

Αρνήθηκε ότι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο συμφώνησε να φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ιρλανδία σε αντάλλαγμα την προνομιακή φορολογική μεταχείριση των θυγατρικών της στη χώρα.

«Γνωρίζουμε ότι δεν κάναμε κάτι που να είναι αντίθετο στο νόμο και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι μέσα από αυτήν την έρευνα θα φανεί ότι δεν υπήρξε επιλεκτική μεταχείριση προς όφελός μας οποιαδήποτε στιγμή», δήλωσε ο κ. Μαέστρι.

Η υπόθεση στηρίζεται σε δύο συμφωνίες μεταξύ της Apple και των φορολογικών αρχών της Ιρλανδίας, που η Επιτροπή υποστηρίζει ότι αποτελούν ειδική φορολογική μεταχείριση επειδή δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες μίας συμφωνίας που να σέβεται τον ανταγωνισμό.

Η Apple κατά τη δεκαετία του 1980 δρούσε στην Ιρλανδία χωρίς να υπόκειται σε φόρο και το 1991, μετά από μία νομοθετική αλλαγή, ζήτησε συνάντηση με τις φορολογικές αρχές, εξηγεί ο κ. Μαέστρι.

Η συμφωνία που ακολούθησε διήρκεσε μέχρι το 2007, ασυνήθιστα μεγάλο διάστημα για τέτοιου είδους συμφωνίες.

Το 2007, αφού οι πωλήσεις και οι δραστηριότητες της Apple είχαν επεκταθεί σημαντικά, η Ιρλανδία προσέγγισε την εταιρεία για να αναθεωρήσει τη φορολογική συμφωνία ώστε να αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη και τις νέες δραστηριότητες. Ο κ. Μαέστρι δηλώνει ότι και σε αυτήν την περίπτωση στόχος της εταιρείας ήταν να έχει μία «εκ των προτέρων γνώμη» που θα μπορούσε να παράσχει «απόλυτη βεβαιότητα» για τις φορολογικές της υποχρεώσεις.

Η εταιρεία, τα τελευταία χρόνια επένδυσε 100 εκατ. δολ. στις δραστηριότητές της στην Ιρλανδία, όπως σημείωσε, και είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Apple φοροδιαφυγή Ιρλανδία Κομισιόν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ