«Είστε άπειροι, άσχετοι και επικίνδυνοι» - iefimerida.gr

«Είστε άπειροι, άσχετοι και επικίνδυνοι»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τον κινδυνο να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το έλλειμμα και το χρέος το 2011, ακόμη κι αν εφαρμοσθούν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, μιλά σε έκθεσή του το νεοσύστατο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που μιλά για απειρία.

Αναλυτικότερα, στο «Μηνιαίο Δημοσιονομικό Δελτίο» του Γραφείου Προϋπολογισμού, που συστάθηκε με υπόδειξη της Τρόικας, αναφέρεται ότι «η απαρέγκλιτη και έγκαιρη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου είναι δυνατόν να περιορίσει σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλείψει πλήρως τις αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού»

Το σημαντικότερο σημείο είναι όμως η παρατήρηση ότι εάν δεν εφαρμοστούν εγκαίρως όλα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου τότε το έλλειμμα τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και της γενικής κυβέρνησης «είναι δυνατόν να υπερβούν τους στόχους».

Στη σελίδα 14 η αναφορά είναι πιο καθαρή καθώς εκτιμάται ότι «το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και με την υπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου (και αφορούν τον ΚΠ) καθώς και κάποια μέτρα που ελήφθησαν αργότερα, θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο ως το τέλος του έτους»!

Το γραφείο της Βουλής κάνει επίσης την εκτίμηση ότι «το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου» και συνεχίζει με το εξής: «Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου (μείωση επιτοκίων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας)»

Για απειρία μιλά ο Βενιζέλος

"Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είναι προφανές ότι δεν διαθέτει ακόμη τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα υπεύθυνων διεθνών οργανισμών. Το χθεσινό κείμενο, συνεπώς, δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων", είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε αντίθεση με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιον τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών.

Ο Βενιζέλος επικαλέστηκε και δήλωση του προέδρου της Βουλής, ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού.

Νέα Δημοκρατία: «Φαρσοκωμωδία»

Από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος τύπου, Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε:

«Η φαρσοκωμωδία της κυβέρνησης ξεπέρασε κάθε φαντασία. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί άπειρους και ανεύθυνους εκείνους, που ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε διορίσει στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, επειδή "ξεμπρόστιασαν" την οικονομική του πολιτική! Ο κ. Ρέππας, από την πλευρά του, αδειάζει δημόσια τον κ. Βενιζέλο, για την πρόθεσή του να αποπέμψει τα μέλη της Επιτροπής, λέγοντας ότι "εμείς θέλουμε θεσμούς να λειτουργούν και να ελέγχουν". Το κυβερνητικό σκορποχώρι σε όλο του το μεγαλείο! Το ερώτημα, όμως, είναι ένα: Υπάρχει, επιτέλους, Πρωθυπουργός σε αυτή τη χώρα;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ