Αναφορά στα stress test των τραπεζών και σύνδεση τους με την επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων έκανε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
«Αν όλα πάνε καλά με τα stress tests των τραπεζών θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες επίλυσης των κόκκινων δανείων και του ζητήματος της ρευστότητας της αγοράς», είπε ο κ.Χαρδούβελης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας για τον «αναβαλλόμενο φόρο».
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι με τη ρύθμιση αυτή που παρέχει ένα «κεφαλαιακό μαξιλάρι» ύψους 3 δις στις τράπεζες ενόψει των επικείμενων stress tests, εξασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και τα χρήματα των φορολογουμένων.
Επιτυγχάνεται ισχυροποίηση των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών, δυνατότητα να συνεχίσουν οι τράπεζες να λειτουργούν ισότιμα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, βοηθάει στη σταθερότητα τραπεζικού συστήματος ενώ καθιστά τις τράπεζες πιο ελκυστικούς επενδυτικούς στόχους.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να απαξιώσει πλήρως τα λεφτά που έβαλε το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και να περάσει «σε μία νύχτα με μαρουλόφυλλα τις τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια και ειδικότερα σε ξένα funds».