8 μήνες με αναστολή στον άντρα των ΜΑΤ που χτύπησε την φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη [εικόνες] - iefimerida.gr

8 μήνες με αναστολή στον άντρα των ΜΑΤ που χτύπησε την φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επί δικαίων και αδίκων χτυπούσαν τα ΜΑΤ το 2011, στις μαζικές διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα. Ανάμεσα στα «θύματά» τους και η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη.


Σε μια από τις διαδηλώσεις, αστυνομικοί διμοιριών των ΜΑΤ που «επιχειρούσαν» στην επάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος επί της Αμαλίας και επί της οδού Οθωνος φρόντισαν να θυμήσουν στους δημοσιογράφους ότι είναι «ανεπιθύμητοι» όταν καταγράφουν περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και όχι μόνο - από τα πολλά που συνέβησαν και κατά το συλλαλητήριο αυτό.

Δύο ήταν τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά: Το ένα συνέβη στη διασταύρωση των οδών Αμαλίας και Οθωνος όταν αρκετοί άνδρες των ΜΑΤ χτυπούσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν διαδηλωτή ο οποίος είχε πέσει στο έδαφος. Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι επιχειρούσαν να καταγράψουν το περιστατικό και ξαφνικά οι αστυνομικοί γύρισαν προς το μέρος τους και με τη χρήση ασπίδων και γκλομπ επιχείρησαν να τους απομακρύνουν βίαια με αποτέλεσμα μια φωτορεπόρτερ που εργάζεται σε ξένο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης να τραυματιστεί στο πρόσωπο και να χάσει ένα δόντι...

Λίγο αργότερα το σκηνικό επαναλήφθηκε μερικά μέτρα μακρύτερα. Αστυνομικοί των ΜΑΤ άρχισαν να απομακρύνουν με τις ασπίδες τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ και όταν εκείνοι διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν τους επιτρέπουν να κάνουν τη δουλειά τους, αστυνομικός χειροδίκησε εναντίον της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη με αποτέλεσμα να την τραυματίσει. Και παρά το γεγονός ότι τόσο η ίδια όσο και οι συνάδελφοί της αλλά και οι δημοσιογράφοι έκαναν διαρκώς γνωστή την ιδιότητά τους δείχνοντας τις επαγγελματικές ταυτότητες τους.

Τι έγινε στη δίκη

Το δικαστήριο έκρινε τον 27χρονο αστυνομικό ένοχο για πρόκληση απλής σωματικής βλάβης, ενώ τον απάλλαξε από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της υποστήριξε ότι το χτύπημα σε βάρος της φωτορεπόρτερ δεν ήταν χτύπημα απώθησης, όπως ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, αλλά για σκόπιμο και βίαιο χτύπημα στο πρόσωπο μιας γυναίκας εργαζόμενης.

Στην απολογία του ο αστυνομικός υποστήριξε ότι το θύμα τον προκάλεσε προσπαθώντας να του βγάλει το φίλτρο από το πρόσωπο, ωστόσο 5 αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν ανέφεραν ότι την στιγμή του χτυπήματος όλα ήταν ήσυχα, δεν έπεφταν χημικά, τα επεισόδια είχαν λήξει, ενώ χαρακτήρισαν αναίτια την επίθεση σε βάρος της συναδέλφου τους.

Μάλιστα επέδειξαν φωτογραφίες στο δικαστήριο από τη στιγμή της επίθεσης με μία φωτογραφία να δείχνει την Τατιάνα Μπόλαρη να τινάζεται στον αέρα.
Ο πρόεδρος των φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος κατέθεσε ότι για πρώτη φορά τιμωρείται ματατζής που χτυπά φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα και πως οι Έλληνες φωτορεπόρτερ έκαναν έκθεση στις Βρυξέλλες με θέμα τα χτυπήματα που έχουν δεχθεί από τα ΜΑΤ κατά την διάρκεια διαδηλώσεων και επεισοδίων και μένουν ατιμώρητοι.

Από τους μάρτυρες τονίστηκε ακόμη ότι η Τ. Μπόλαρη δεν έχει προκαλέσει ποτέ την αστυνομία και πως την ημέρα του περιστατικού είχαν καταγραφεί δύο τουλάχιστον κρούσματα βίας από τους άνδρες των ΜΑΤ σε φωτορεπόρτερ.


Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της κατήγγειλε τις δηλώσεις του τότε εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. που έγιναν στο πλαίσιο έρευνας των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα», με τις οποίες προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αντιδράσεις των αστυνομικών των ΜΑΤ όταν επιτίθενται σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Ο Αθ. Κοκκαλάκης είπε μεταξύ άλλων «όταν ένας αστυνομικός βλέπει έναν δημοσιογράφο μπροστά του, όχι συγκεκριμένα αυτόν που βρίσκεται εκεί, αλλά μόνη η παρουσία του δημοσιογράφου μπορεί να του θυμίσει συναισθηματικά καταστάσεις και περιπτώσεις όπου θεώρησε ότι έτυχε άδικης μεταχείρισης από τα Μέσα Ενημέρωσης».

Με απόφαση δικαστηρίου επεβλήθη ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή στον άντρα των ΜΑΤ που χτύπησε την φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ