Η Τζολί έκανε την αρχή: Εξ αιτίας της οι γυναίκες εξετάζονται για καρκίνο - Διπλασιάστηκαν οι προληπτικές εξετάσεις - iefimerida.gr

Η Τζολί έκανε την αρχή: Εξ αιτίας της οι γυναίκες εξετάζονται για καρκίνο - Διπλασιάστηκαν οι προληπτικές εξετάσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανακοίνωση μέσω ενός άρθρου της στους New York Times τον Μάιο του 2013, με τίτλο «My Medical Choice» (Η ιατρική μου επιλογή), πως εξ αιτίας του γεγονότος πως βρισκόταν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για να εμφανίσει καρκίνο του μαστού, αλλά και ωοθηκών, η Αντζελίνα Τζολί υπεβλήθη σε προληπτική μαστεκτομή, έσκασε σαν βόμβα.

Στο άρθρο της τόνιζε ότι είχε βεβαρυμένο ιστορικό, αφού έχασε τη μητέρα της από καρκίνο του μαστού και λίγο μετά τη δημοσίευση του άρθρου και τη θεία της, η ίδια υποβαλλόταν συχνά σε εξετάσεις, μεταξύ άλλων και γενετικές. Ετσι, πέρυσι, ο προσωπικό της γιατρός της πρότεινε την προληπτική μαστεκτομή, καθώς είχε σχεδόν 9 στις 10 πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του μαστού και 50% να εμφανίσει καρκίνο στις ωοθήκες.

Σήμερα, περίπου ενάμιση χρόνο μετά την αποκάλυψη από την αμερικανίδα ηθοποιό, αποδεικνύεται ότι ολοένα και περισσότερο γυναίκες ευαισθητοποιήθηκαν και καταφεύγουν σε αυτό που συστήνουν όλοι οι γιατροί: στις τακτικές προληπτικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τη γαλλική Madame Figaro, έπειτα από το άρθρο της βραβευμένης με Οσκαρ Τζολί οι γενετικές εξετάσεις (BRCA1 και BRCA2) και οι μαστογραφίες έχουν διπλασιαστεί σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το περιοδικό που επικαλείται μία έρευνα η οποία παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στο Αμερικανικό Ογκολογικό Συνέδριο αναφορικά με τον αντίκτυπο που είχαν οι αποκαλύψεις Τζολί, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η επίδραση ήταν τεράστια, δεδομένης της θεαματικής διαφοράς στον αριθμό των εξετάσεων έξι μήνες πριν από το άρθρο και έξι μήνες μετά. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στις ΗΠΑ, έξι μήνες μετά η αύξηση που καταγράφηκε στο ποσοστό των γυναικών που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις άγγιζε το 90%! Σε άλλη έρευνα, τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Breast Cancer Research» (Ερευνα για τον Καρκίνο του Μαστού), διαπιστώνεται διπλασιασμός των γενετικών εξετάσεων και των μαστογραφιών σε 12 κλινικές και εννέα εξεταστικά κέντρα στη Μεγάλη Βρετανία. Αύξηση καταγράφεται και στη Γαλλία,καθώς σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 40%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ