Μετά το αλαλούμ νέα σενάρια για «ξήλωμα» στον ΕΝΦΙΑ και αύξηση των εκπτώσεων - iefimerida.gr

Μετά το αλαλούμ νέα σενάρια για «ξήλωμα» στον ΕΝΦΙΑ και αύξηση των εκπτώσεων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Κατόπιν εορτής» χαρακτηρίζονται από κυβερνητικά στελέχη, οι διορθώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, αφού η πολιτική ζημιά που προκάλεσαν τα λάθη και οι στρεβλώσεις είναι δύσκολα αναστρέψιμη. Με αυτό το δεδομένο, το... ξήλωμα του ΕΝΦΙΑ και η επανεξέταση του πλαισίου για το 2015, θεωρείται μονόδρομος.

Μεταξύ των σεναρίων για το «κούρεμα» του φόρου ακινήτων την επόμενη χρονιά είναι η αύξηση της έκπτωσης για τα ξενοίκιαστα ακίνητα έως 50%, η μεγαλύτερη μείωση φόρου στα ημιτελή κτίσματα με αλλαγή στο συντελεστή απομείωσης (συντελεστής 0,3 αντί 0,4), η επανεξέταση των συντελεστών για τα οικόπεδα σε αστικές περιοχές με στόχο να γίνει πιο «φτηνή» η αγορά γης αλλά και των συντελεστών για τον υπολογισμό του Συμπληρωματικού Φόρου, εάν αυτός τελικά διατηρηθεί. Όπως σημειώνουν, πάντως, παράγοντες της κτηματαγοράς, οι όποιες ελαφρύνσεις περνάνε απαραιτήτως μέσα από την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών, το ταχύτερο δυνατόν και όχι βέβαια το... 2017.

«Ψαλιδισμένα» έως και 90% τα νέα εκκαθαριστικά για τα οικόπεδα

Στο... μέτωπο των διορθώσεων, τα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν στο TAXIS και αφορούν στα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος, είναι «ψαλιδισμένα» έως και 90%.

  • Για οικόπεδο 900 τ.μ. σε χωριό της Εύβοιας με αποθήκη 25τ.μ., το αρχικό εκκαθαριστικό εκδόθηκε με φόρο 143 ευρώ, αλλά το νέο εκκαθαριστικό αναρτήθηκε με φόρο 58 ευρώ (- 59%).
  • Για οικόπεδο 1.520 τ.μ. σε άλλο χωριό της Εύβοιας, η αρχική εκκαθάριση κατέληξε σε φόρο 180,24 ευρώ, αλλά με τον επανυπολογισμό της αξίας γης ο φόρος προσγειώθηκε στα 35 ευρώ (- 80%)
  • Για οικόπεδο 680 τ.μ. σε χωριό του Νομού Αχαΐας, το αρχικό εκκαθαριστικό εκδόθηκε με φόρο 113,43 ευρώ, ενώ το νέο εκκαθαριστικό αναρτήθηκε με φόρο 20,40 ευρώ (- 82%).

Τι έγινε με την Κεφαλλονιά

Ειδικά όσον αφορά στην Κεφαλλονιά, μια προσεκτική ματιά στα νέα εκκαθαριστικά των υπόχρεων δείχνει ότι εξαιρέθηκαν τα ακίνητα από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά η αξία αυτών των ακινήτων προσμετρήθηκε κανονικά για τον υπολογισμό του Συμπληρωματικού Φόρου, στις περιπτώσεις όπου η συνολική αξία ξεπερνά τις 300 χιλιάδες ευρώ.

Στην πραγματικότητα, αυτό αφορά κυρίως όσους έχουν ακίνητα και σε άλλες περιοχές (π.χ. Αθήνα), με αποτέλεσμα ενώ περίμεναν- μάλλον εσφαλμένα- να γλιτώσουν τον Συμπληρωματικό Φόρο, να διαπιστώνουν ότι τελικά έγινε κανονικά η χρέωση. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ στην Αθήνα και 150.000 ευρώ στην Κεφαλλονιά, το TAXIS προσθέτει τις αξίες κι αφού ξεπερνάνε τις 300.000 ευρώ, υπολογίζει κατ' αρχήν τον Συμπληρωματικό Φόρο και στη συνέχεια αφαιρεί το μέρος που αναλογεί στα ακίνητα της Κεφαλλονιάς- δηλαδή στις 150.000 ευρώ- χρεώνοντας στο εκκαθαριστικό τον υπόλοιπο.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δικαιούνται της μείωσης φόρου 20% για ξενοίκιαστα ακίνητα, όπως και οι ευπαθείς ομάδες που δικαιούνται έκπτωσης 50% ή πλήρους απαλλαγής, θα πρέπει να περιμένουν έναν μήνα ακόμα για τα "ψαλιδισμένα" εκκαθαριστικά τους, ενώ όσοι θέλουν να κάνουν διορθώσεις στο Ε9, θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει η εφαρμογή εντός του Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ