Χειροπέδες με μέτρο και συλλήψεις με ευγένεια -Οδηγίες του Αρείου Πάγου για τους οφειλέτες του Δημοσίου - iefimerida.gr

Χειροπέδες με μέτρο και συλλήψεις με ευγένεια -Οδηγίες του Αρείου Πάγου για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Χειροπέδες με μέτρο και συλλήψεις με ευγένεια -Οδηγίες του Αρείου Πάγου για τους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χειροπέδες με....φειδώ ζητεί να μπαίνουν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής στους κατηγορουμένους για φοροδιαφυγή ή για οφειλές βεβαιωμένων χρεών. Αφορμή για την εγκύκλιο του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού προς τους αστυνομικούς, αποτέλεσε αναφορά διαμαρτυρίας μιας δικηγόρου για την παραπομπή 80χρονου οφειλέτη που εμφανίστηκε αυτοβούλως στις διωκτικές αρχές για να οδηγηθεί στο αυτόφωρο και παρά τις διαμαρτυρίες του και την....ηλικία του δεσμεύθηκε με χειροπέδες.


Στην εγκύκλιο του ο αντεισαγγελέας κος Παντελής σημειώνει ότι το άρθρο του κώδικα ποινικής δικονομίας για σύλληψη σε περίπτωση αυτοφώρου πρέπει να ερμηνεύεται σε συνάρτηση με το ότι ο κανόνας είναι η προστασία της προσωπικής ελευθερίας (άρθρο 6 του Συντάγματος) και η στέρησή της η εξαίρεση.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, τα αρμόδια όργανα πρέπει να συμπεριφέρονται με κάθε δυνατή ευγένεια κατά τη σύλληψη, να μη μεταχειρίζονται βία παρά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη και να δεσμεύουν τον κατηγορούμενο εάν αντιστέκεται ή αν είναι ύποπτος φυγής. Και σημειώνει ότι στην πράξη οι υπαίτιοι ειδοποιούνται συχνά από τις διωκτικές αρχές έτσι ώστε να τους παρέχεται η εύλογη προθεσμία να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.

Για όσους εξ αυτών βρίσκονται σε αδυναμία ή οι υποθέσεις τους δεν είναι δεκτικές τακτοποίησης και εμφανίζονται αυτοβούλως στις διωκτικές αρχές (κατά κανόνα αστυνομικές) θέτοντας εαυτούς στη διάθεσή τους για να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, είναι προφανές ότι εκλείπουν οι προϋποθέσεις που επιβάλλουν αλλά και δικαιολογούν το πέρασμα των χειροπέδων, λέει ο εισαγγελικός λειτουργός. Και καταλήγει ότι η αυτόφωρη διαδικασία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της πολιτείας.

Ωστόσο, συμπληρώνει ότι δεν είναι λίγοι οι .....μπαταχτσήδες, οι οποίοι υπό την απειλή της σύλληψης σπεύδουν να τακτοποιήσουν την οφειλή τους, την οποία όμως πληρώνουν για έναν ή δύο μήνες και μετά.... μην τον είδατε.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ