Συνάντηση με την Μέρκελ: Η τελευταία ελπίδα του Σαμαρά για να κρατηθεί η κυβέρνηση και να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας - iefimerida.gr

Συνάντηση με την Μέρκελ: Η τελευταία ελπίδα του Σαμαρά για να κρατηθεί η κυβέρνηση και να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως την ύστατη ελπίδα του για την προοπτική παράτασης της κυβερνητικής του θητείας αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός την αυριανή συνάντηση του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δύο στόχους: Έναν ουσιαστικό, την ελάφρυνση του χρέους και έναν επικοινωνιακό, την έξοδο από το Μνημόνιο με το τέλος της τρόικας από την Ελλάδα.

Για το πρώτο, αναμένεται να ακούσει ένα ευγενικό « nein» από την γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία θα παραπέμψει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους για το μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες.

Δεδομένου ότι από την ελάφρυνση του χρέους (στο οποίο όλοι συγκλίνουν ότι δεν είναι βιώσιμο) συναρτάται σε μεγάλο βαθμό και η όποια προοπτική εξόδου από την κρίση, καθίσταται σαφές ότι θα πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα για την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Στο επίπεδο των εντυπώσεων, τα πράγματα μοιάζουν πιο θετικά – λένε οι πληροφορίες από Μαξίμου και Χ. Τρικούπη. Το περίφημο «τέλος της τρόικας», το οποίο επιθυμεί διακαώς ο Πρωθυπουργός -και ασφαλώς θα επιχειρήσει να το αξιοποιήσει στο έπακρο ως ένα επικοινωνιακό ατού για την εσωτερική πολιτική σκηνή, μπορεί να πλησιάζει.

Ο Πρωθυπουργός έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη, έχει εκτεθεί δημοσίως, λέγοντας ότι φθάνει το τέλος της τρόικας. Αντίστοιχη δήλωση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο Μνημόνιο έκανε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Γίνεται αντιληπτό, ότι εφόσον ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιστρέψει με... άδεια χέρια από το Βερολίνο, ο πολιτικός του χρόνος είναι μετρημένος.

Πού στηρίζονται οι ελπίδες Σαμαρά λοιπόν; Ότι θα έχει συνυπολογίσει την κατάσταση που επικρατεί και σε γειτονικές χώρες (πχ. Ιταλία) και ότι έχει ήδη ως δεδομένη την πρώτη ελπιδοφόρα έξοδο της χώρας μας στις αγορές για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια.

Αν λοιπόν η Ανγκελα Μέρκελ δει θετικά το αίτημα Σαμαρά (φυσικά η επιτήρηση στην Ελλάδα θα παραμείνει) και αυτό συνοδευτεί με μια δήλωση στήριξης προς την ελληνική οικονομία, τότε μπορεί και να οδηγηθούμε σε ένα «βελούδινο διαζύγιο» με την τρόικα. Βέβαια από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να διαμηνύσει πως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για μια προοπτική της Ελλάδας χωρίς μνημόνιο.

Ωστόσο αυτό, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, «εντάσσεται στο πλαίσιο επικοινωνιακών παιγνίων για να ασκηθεί πίεση».

Ό,τι και να συμφωνηθεί μεταξύ Μέρκελ - Σαμαρά αυτό δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η Γερμανίδα Καγκελάριος αν πει το «ναι» θα γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση να ολοκληρωθούν θετικά τα stress-tests των ελληνικών τραπεζών, κάτι που αναμένεται να γίνει το Νοέμβριο. Αν όλα πάνε καλά εκεί, δεν αποκλείεται να δώσει το «πράσινο φως».

Στην περίπτωση αυτή, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εμφανιστεί θριαμβευτής με ένα διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό (ίσως και στο πρωτοχρονιάτικο καθιερωμένο μήνυμα) και να διατυμπανίσει ότι «έδιωξε την τρόικα». Ένα επιχείρημα-πυροτέχνημα που είναι προφανώς καθαρά και μόνο επικοινωνιακό καθώς η επιτήρηση και η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία θα παραμείνουν σύμφωνα με τα όσα έχουν υπογράψει όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 που μπήκαμε στο πρόγραμμα επιτήρησης και εντεύθεν.

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει δι' αυτού του τρόπου να επιμηκύνει τον εκλογικό χρόνο της κυβέρνησής του. «Το ΠΑΣΟΚ και ο Παπανδρέου μας έβαλαν στο Μνημόνιο, εγώ έδιωξα την τρόικα από τη χώρα» θα είναι grosso modo το επιχείρημα με το οποίο θα απευθυνθεί προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (κυρίως τους ΑΝΕΛ, τους ανεξάρτητους βουλευτές, και την ΔΗΜΑΡ) για να τους πείσει, μήπως και μπορέσει να διασφαλίσει τους πολυπόθητους 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση φυσικά, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι θα βρει τους πρόθυμους, αλλά «τουλάχιστον έτσι έχουμε μια ελπίδα, αλλιώς, αν δεν πάρουμε ούτε απομείωση του χρέους, ούτε έξοδο από τα Μνημόνια ,ούτε φοροελαφρύνσεις, καλύτερα να πάμε μόνοι μας σε εκλογές ή ακόμη καλύτερα να δώσουμε τα κλειδιά του Μαξίμου στον... Αλέξη» λένε με νόημα κυβερνητικά στελέχη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ