Κάτοικοι της Αμφίπολης στο BBC: «Με τον τύμβο είναι σαν να κερδίσαμε το λόττο» [εικόνες] - iefimerida.gr

Κάτοικοι της Αμφίπολης στο BBC: «Με τον τύμβο είναι σαν να κερδίσαμε το λόττο» [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρχαιολόγοι, συνεργεία, δημοσιογράφοι, τουρίστες από όλο τον κόσμο, τηλεοπτικοί σταθμοί μεγάλης εμβέλειας και στη μέση οι κάτοικοι της Αμφίπολης. Η ανακάλυψη του τύμβου έχει αλλάξει ριζικά τις ζωές των κατοίκων – όχι προς το χειρότερο, φυσικά.

Το βρετανικό δίκτυο BBC προσπαθεί να δει πίσω από τις φαντασμαγορικές γραμμές του σημαντικού τάφου και να διερευνήσει, από μια άλλη οπτική γωνία, την καθημερινότητα της Αμφίπολης.

Από τις αρχές Αυγούστου, οπότε και η Κατερίνα Περιστέρη, έφερε στο φως τον τύμβο, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, αναφέρει το κείμενο που συνοδεύει το ρεπορτάζ του BBC.

Κάτοικοι της Αμφίπολης στο BBC: «Με τον τύμβο είναι σαν να κερδίσαμε το λόττο» [εικόνες]   | iefimerida.gr 0

Ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας μιλώντας στο βρετανικό μέσο λέει: «Παρακολουθούμε με δέος και με βαθιά συγκίνηση την ανασκαφή στην Αμφίπολη. Πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο εντυπωσιακών διαστάσεων. Τα πιο όμορφα μυστικά κρύβονται κάτω από τα πόδια μας».

Κάτοικοι της Αμφίπολης στο BBC: «Με τον τύμβο είναι σαν να κερδίσαμε το λόττο» [εικόνες]   | iefimerida.gr 1

Ο τύμβος φρουρείται 24 ώρες το 24ώρο, αναφέρει το άρθρο, αλλά αυτό δεν αποτρέπει τους πάντες να κάνουν προβλέψεις για ποιος μπορεί να βρίσκεται θαμμένος εντός. Υπάρχουν απόψεις που λένε πως πρόκειται για κενοτάφιο και άλλες -περισσότερο αισιόδοξες- ότι μέσα βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο 61χρονος αγρότης Αντώνης Παπαδόπουλος είναι σίγουρος: «Κανένας άλλος δεν θα άξιζε να έχει τέτοιο τάφο, εκτός από τον Μ. Αλέξανδρο. Το λέει η κοινή λογική. Η χλιδή και το μέγεθος του τάφου μιλούν από μόνα τους».

Κάτοικοι της Αμφίπολης στο BBC: «Με τον τύμβο είναι σαν να κερδίσαμε το λόττο» [εικόνες]   | iefimerida.gr 2

Μέχρι να γίνει η... έκρηξη με την ανακάλυψη του τύμβου, οι κάτοικοι της Αμφίπολης και της Μεσολακιάς ζούσαν μια χαλαρή, ήρεμη ζωή – τίποτα δεν τάραζε την καθημερινότητά τους. Τώρα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Ο Αθανάσιος Ζουρνατζής, κοινοτάρχης της Μεσολακιάς, λέει στο BBC: «Οι δημοσιογράφοι και οι επισκέπτες ξαφνικά άρχισαν να έρχονται κατά ομάδες στην περιοχή μας – τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Εμείς ήμασταν συνηθισμένοι να περπατάμε πάνω από το μνημείο καθημερινά πηγαίνοντας για τις δουλειές μας. Ξέραμε πως κάτι βρισκόταν εκεί, αλλά δεν περιμέναμε τον μαγνητισμό που ασκούν σε όλους αυτές οι σπουδαίες ανακαλύψεις».

Κάτοικοι της Αμφίπολης στο BBC: «Με τον τύμβο είναι σαν να κερδίσαμε το λόττο» [εικόνες]   | iefimerida.gr 3

Η ανακάλυψη στην Αμφίπολη έχει τονώσει τον πατριωτισμό και την υπερηφάνεια των Ελλήνων, σημειώνει το ρεπορτάζ, σε μια δύσκολη στιγμή έπειτα από έξι δύσκολα χρόνια.

Ο κάτοικος της Αμφίπολης Γιώργος Μπίκος πιστεύει πως αυτή ήταν μια σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα. Αυτό που ευελπιστούν οι κάτοικοι της Αμφίπολης και της Μεσολακιάς είναι τα καλά νέα να μην κρατήσουν προσωρινά, αλλά να διατηρηθούν για μεγάλο χρονιοκό διάστημα, έτσι ώστε να υπάρξει και αντίστοιχη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή λόγω του τύμβου. Κάτι που θα σημάνει και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Κάτοικοι της Αμφίπολης στο BBC: «Με τον τύμβο είναι σαν να κερδίσαμε το λόττο» [εικόνες]   | iefimerida.gr 4

Ο κ. Ζουρνατζής σημειώνει: «Όλοι νομίζουμε πς κερδίσαμε το λόττο». Από την μεριά του ο 92χρονος παπάς Κωνσταντίνος νιώθει εκστασιασμένος κάθε φορά που ακούει νέα για την Αμφίπολη. Οι κάτοικοι λένε πως ήδη τους έχουν προσεγγίσει για να πουλήσουν τη γη τους, αλλά επί του παρόντος ανθίστανται μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις των αρχαιολόγων.

Η Μένια Κυριακού, κάτοικος της Μεσολακιάς λέει, «μέχρι πρότινος η γη μας δεν άξιζε τίποτα. Τώρα πουλάει και μάλιστα πολύ καλά. Επί του παρόντος τα χωριά δεν έχουν καν δίκτυο σύνδεσης με το ίντερνετ...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ