Η εντυπωσιακή βίλα του πρώην υπουργού Κουτούπη αποκαλύπτει τα μυστικά της [εικόνες] - iefimerida.gr

Η εντυπωσιακή βίλα του πρώην υπουργού Κουτούπη αποκαλύπτει τα μυστικά της [εικόνες]

Η εντυπωσιακή βίλα του πρώην υπουργού Κουτούπη αποκαλύπτει τα μυστικά της [εικόν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα χρόνια η αναπαλαίωση της εντυπωσιακής βίλας του πρώην υπουργού και στενού συνεργάτη του Βενιζέλου, Θαλή Κουτούπη, στην Κηφισιά. Το κτίριο θα φιλοξενήσει την Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς και κρύβει εντυπωσιακά μυστικά.

Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κίμωνος και Κέδρου στην Κάτω Κηφισιά, κοντά στην εθνική οδό και ανήκε στον υπουργό και «δεξί χέρι» του Βενιζέλου Θαλή Κουτούπη, που καθιέρωσε για πρώτη φορά το 8ωρο εργασίας στην Ελλάδα και από το όνομα του οποίου βγήκε η γνωστή πλέον έκφραση «κουτούπωμα».

Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή και σύμφωνα με αρχεία του (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ, που το ανακήρυξε διατηρητέο το 1992, ο πύργος χτίστηκε περίπου στα 1910 και ιδιοκτήτης του ήταν ο Θαλής Κουτούπης, ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικό πρόσωπο της εποχής.

Συγκεκριμένα, ο Κουτούπης ήταν συνιδρυτής της «Ομάδας των Εννέα», μαζί με τον (μετέπειτα πρωθυπουργό) Αλέξανδρο Παπαναστασίου, που προετοίμασε το έδαφος για την «επανάσταση του 1909».

Μάλιστα, το 1909 ο Κουτούπης πρωτοστάτησε, ως μέλος της διοικούσας επιτροπής του Στρατιωτικού Συνδέσμου, στο Κίνημα στο Γουδί, το 1911 εξελέγη βουλευτής Λακωνίας και το 1913 εξέδωσε την ημερήσια εφημερίδα «Νέα Ελλάς», μαζί με τους Παπαναστασίου, Αραβαντινό και Σταμάτη.

Η εντυπωσιακή βίλα του πρώην υπουργού Κουτούπη αποκαλύπτει τα μυστικά της [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Επίσης το 1915 ο Θαλής Κουτούπης πρωτοστάτησε στην έξοδο της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων και στο «Κίνημα της Θεσσαλονίκης», υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Εγινε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας το 1916 στην προσωρινή κυβέρνηση Βενιζέλου και καθιέρωσε για πρώτη φορά το 8ωρο εργασίας, ενώ το 1923 επανεξελέγη βουλευτής Λακωνίας, με τη Δημοκρατική Ενωση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Το 1932 έγινε καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στην Πάντειο, ενώ παράλληλα είχε πλούσιο συγγραφικό έργο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το 1950, η οικογένεια Κουτούπη αποφάσισε να λειτουργήσει το κτίριο ως ξενοδοχείο για παράνομα ζευγάρια και λειτούργησε έτσι μέχρι τις αρχές του 1960.

Ωστόσο η έκφραση «κουτούπωμα» προέκυψε σε μια χαριτωμένη στιχομυθία στη Βουλή για τον Θαλή Κουτούπη και όχι από τη χρήση του σπιτιού ως ξενοδοχείου.

Πρόσφατα ο Δήμος Κηφισιάς υπέγραψε συμφωνία για την παραχώρηση -για ορισμένο χρονικό διάστημα- του κτιρίου που επικράτησε να αποκαλείται «βίλα Κουτούπη» στο υπουργείο Πολιτισμού για να φιλοξενήσει την Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς.

Το κτίριο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από την πολυετή του εγκατάλειψη, αλλά και τον σεισμό του 1999. Πριν από λίγα χρόνια δωρήθηκε από την οικογένεια Κουτούπη στον Δήμο Κηφισιάς και ανακαινίστηκε με χρηματοδότηση 2.200.000 ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ (μέσω της Περιφέρειας Αττικής, με προϊσταμένη αρχή τον Δήμο Κηφισιάς).

Εγκαινιάστηκε το 2010 και αρχικά προοριζόταν για πολιτιστικό κέντρο, τελικά όμως, επικράτησε η πρόταση να στεγάσει την Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς, που βρίσκεται σήμερα σε κτίριο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη συμβολή των οδών Γεωργαντά και Κασσαβέτη.

Η εντυπωσιακή βίλα του πρώην υπουργού Κουτούπη αποκαλύπτει τα μυστικά της [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ