Το «γαλάζιο σπίτι»: Ενα διατηρητέο, απαράμιλλης ομορφιάς στην Κεφαλονιά που λατρεύουν οι τουρίστες [εικόνες&βίντεο] - iefimerida.gr

Το «γαλάζιο σπίτι»: Ενα διατηρητέο, απαράμιλλης ομορφιάς στην Κεφαλονιά που λατρεύουν οι τουρίστες [εικόνες&βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς του και της γραφικότητάς του, αποτελεί το «γαλάζιο σπίτι» που βρίσκεται στο χωριό Αθέρα στην Κεφαλονιά.

Το κτήμα του Αθέρα με τα κτίσματα και το οικόπεδο περισσότερο από 60 στρέμματα, έχει τίτλους ιδιοκτησίας από το 1855 μ.Χ. Οι ιδιοκτήτες που εμφανίζονται είναι η οικογένεια Γερασιμάτου με καταγωγή από την Ερισσο. Σήμερα το κτήμα είναι ιδιοκτησίας Σόνιας Σακκάτου - Κόκοτου, συζύγου του διάσημου μουσικοσυνθέτη Λίνου Κόκοτου.

Το κτίσμα αλλά και όλο το οικόπεδο μαζί με την παραλία του που επεκτείνεται σε όλο το μήκος του, έχει χαρακτηριστεί πολιτιστικό μνημείο, διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού και βρίσκεται υπό την εποπτεία του. Ουδεμία αλλαγή ή παρέμβαση επιτρέπεται τόσο στα οικήματα όσο και στον περιβάλλοντα χώρο και την παραλία του χωρίς την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου.

Πρόκειται για μια μεγάλη κληρονομιά της Κεφαλονιάς. Ένα μοναδικό κτίσμα που επέζησε σεισμών, πολέμων, εμφυλίων και ταυτόχρονα βρίσκεται σε μια προνομιακή θέση καθώς βρέχεται από τη θάλασσα του κόλπου του Αθέρα.

Το οίκημα, όπως αναφέρει το kefaloniapress.gr, φέρει τα αυθεντικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής μιας συγκεκριμένης εποχής και θα μπορούσε να αποτελέσει «δείγμα» τόσο για ιδιωτικές κατοικίες όσο και για τουριστικές υποδομές του νησιού. Βεβαίως είναι ένα κτίσμα που πρέπει να τύχει της μελέτης και της παρακολούθησης και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το «γαλάζιο σπίτι» είναι το δεύτερο μετά την παραλία του Μύρτου, σημείο της Κεφαλονιάς που αναγνωρίζεται ως αυθεντικό τοπίο και πολιτιστικό σημείο του νησιού. Το χρώμα του είναι έμπνευση της πρώτης νοικοκυράς του σπιτιού και έκτοτε όλες οι επόμενες γενιές γυναικών της οικογένειας το τηρούν πιστά. Είναι ένα μείγμα ασβέστη με λουλακί.. Αυτή η έμπνευση το έχει κάνει και τόσο μοναδικό!

Το «γαλάζιο σπίτι» του Πόρτο Αθέρα, είναι κληρονομιά της οικογένειας Σακκάτου-Κόκοτου, ταυτόχρονα είναι κληρονομιά όλης της Κεφαλονιάς, κομμάτι του παρελθόντος μας αλλά και του μέλλοντός μας καθώς το σημείο συγκεντρώνει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του σπιτιού, δόθηκε η άδεια φωτογράφισης των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων της ιδιοκτησίας.

Αεροφωτογραφία του 1935

Εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και όλος ο περιβάλλον χώρος. Το κτήμα καλύπτεται από αιωνόβιες ελιές, πουρνάρια, σκίνους, αγραπιδιές. Πάντα ήταν καλλιεργήσιμο όπως αποδεικνύουν και οι αεροφωτογραφίες που δημοσιεύει το kefaloniapress.gr. Οι ξερολιθιές , χαρακτηριστικό δείγμα επτανησιακής αρχιτεκτονικής εξωτερικών χώρων, επεκτείνονται σε όλη την έκταση προκειμένου να συγκρατούν τα χώματα. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει υποχρεώσει τους κληρονόμους να βάφουν τις ξερολιθιές με λευκό ασβέστη και έτσι γίνονται εύκολα ορατές συνθέτοντας παράλληλα και ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό τοπίο.

Το εσωτερικό του σπιτιού

Για πρώτη φορά έρχονται στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από το εσωτερικό του σπιτιού. Το εσωτερικό των κτιρίων είναι το χαρακτηριστικό των σπιτιών του 18ου αιώνα στο νησί. Στο ισόγειο ο λινός όπου γινόταν οι αγροτικές εργασίες και η αποθήκη, ενώ στον επάνω όροφο οι κάμαρες, όμως μπαλκόνια δεν υπάρχουν.

Κάθε «μεγάλη οικογένεια» εκείνης της εποχής είχε το δικό της παρεκκλήσι με τον δικό της Αγιο-προστάτη. Για την οικογένεια Σακκάτου, ο Αγιος Σπυρίδωνας είναι ο προστάτης τους. Η εκκλησία έχει και αυτή τίτλους ιδιοκτησίας από το 1855 μ.Χ..

Το πυροβολείο..

Η θέση του πυροβολείου είναι στρατηγική για την ιστορία της περιοχής. Εκτός από τους «πειρατές» περασμένων αιώνων, το πυροβολείο πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Παρακολουθούσαν κάθε κίνηση των κατακτητών στην περιοχή, και φυγάδευσαν αντάρτες. Η οικογένεια Γερασιμάτου είχε διωχθεί από τους κατακτητές και μέλη της είχαν φυλακιστεί.

Το αλιευτικό καταφύγιο και οι αμετάκλητες εντολές του υπουργείου που δεν εκτελέστηκαν ποτέ

Το 1993 παρά τις απαγορευτικές αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, δημιουργήθηκε στην παραλία της ιδιοκτησίας Σακκάτου το αλιευτικό καταφύγιο. Και τα προβλήματα άρχισαν.. Η ζωή για το οίκημα δυσκόλεψε με τα χρόνια..

Ο βραχίονας του αλιευτικού σπρώχνει τα νερά στον κόλπο, δεν επιτρέπει την έξοδό τους με αποτέλεσμα να λιμνάζουν κάτω από το «γαλάζιο σπίτι». Αυτή η χρόνια πίεση δημιούργησε κάτω από το ιερό της εκκλησίας σπηλιές με κίνδυνο κατάρρευσης της. Μεγάλο πρόβλημα για την οικία, μεγάλο μπλέξιμο με υπουργεία, κοινότητες και δήμο. Η αμετάκλητη εντολή το Υπουργείου Πολιτισμού να κατεδαφιστεί το αλιευτικό, δεν έχει εφαρμοστεί.

Οι πρόσφατοι σεισμοί του 2014 μεγάλωσαν το πρόβλημα. Η σπηλιά κάτω από το ιερό μεγάλωσε εξ αιτίας καθίζησης. Το ιερό του ναού είναι σχεδόν στον αέρα. Με εντολή του Υπουργείου Πολιτισμού «μπαζώθηκε» η σπηλιά και έκλεισε.. Όμως λίγες ώρες μετά από αυτή την απαραίτηση παρέμβαση, κάποιος «αγνωστος» προσπάθησε να καταστρέψει το έργο και να ξεμπαζώσει. Με καταγγελία της ιδιοκτήτριας επενέβη αμέσως η Αστυνομία Ληξουρίου η οποία διενεργεί ανακρίσεις για το συμβάν.

Το ταβάνι του ισογείου έχει «καπνιστεί» απο την φωτιά που άναβαν για να μαγειρέψουν

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ