Εξαπλώνονται οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια - iefimerida.gr

Εξαπλώνονται οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις κινητοποιήσεις φοιτητών ενάντια στην εφαρμογή του νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω των καταλήψεων, εισήλθαν τρία νέα τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ύστερα από απόφαση των γενικών συνελεύσεων των Συλλόγων τους.

Το δρόμο των καταλήψεων άνοιξε αρχικά το τμήμα Αρχιτεκτονικής, ενώ αργά χθες το απόγευμα προστέθηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Πολιτικών Μηχανικών και Φυσικού, που θα μείνουν κλειστά μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση.

Εντός της εβδομάδας, εξάλλου, αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους στις κινητοποιήσεις του φοιτητικού κόσμου και άλλοι σύλλογοι, ενώ την Παρασκευή προγραμματίζεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στις 12.00 από το Πολυτεχνείο.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο ενιαίος φοιτητικός σύλλογος θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ έχουν διακοπεί οι εξετάσεις μαθημάτων για την τρέχουσα εβδομάδα.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια, ενώ σήμερα συνεδρίασαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι πρόεδροι των ΤΕΙ και μεθαύριο (Παρασκευή) αναμένεται να συνεδριάσουν οι πρυτάνεις στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.

Όπως ανακοινώθηκε από τη σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ, η βασική διεκδίκησή τους, για την οργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών στα ιδρύματα για την απονομή διδακτορικών διπλωμάτων, παρά τις ρητές δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας, τελικά δεν πέρασε στα νέα μέτρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

"Η Σύνοδος ομόφωνα αποφαίνεται ότι ο νέος Νόμος, σε ό,τι αφορά τον Τεχνολογικό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεν διασφαλίζει μια ενιαία, ποιοτική Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν δίδει διέξοδο ολοκληρωμένης ανάπτυξης στα ΤΕΙ και δεν επιλύει σοβαρά συσσωρευμένα προβλήματα. Αντ' αυτού, με την πολιτική που εφαρμόζεται επιδεινώνονται πολλά από αυτά", λένε οι επικεφαλής των ΤΕΙ.

Οι Πρόεδροι των ΤΕΙ επεσήμαναν ότι τα Ιδρύματα αντιμετωπίζουν πλέον ιδιαίτερα προβλήματα, με τη δραματική μείωση των προϋπολογισμών, με την έλλειψη διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού και τη μείωση, κατά 55%, του αριθμού του έκτακτου προσωπικού των ιδρυμάτων.

Η Σύνοδος των Προέδρων ΤΕΙ, δηλώνει, τέλος, ότι ξεκινά αγώνα, "με συμπαράταξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα εκκρεμή ζητήματα που έχουν ήδη γίνει εκρηκτικά, αλλά και για να μειωθεί η οικονομική αφαίμαξη της ελληνικής οικογένειας από τη φυγή των νέων στο εξωτερικό και από τον προσανατολισμό τους στα ιδιωτικά «κολλέγια».

Οι φοιτητές βρίσκονται σε "τροχιά" καταλήψεων των σχολών τους και ήδη τελούν υπό κατάληψη σχολές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο, στο πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και στην Πάτρα. Παράλληλα, έχουν μεταφερθεί οι εξεταστικές περίοδοι στα Πανεπιστήμια: Ε.Μ.Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοκρίτειο Θράκης και Ιωαννίνων.

Οι φοιτητές ετοιμάζονται για συλλαλητήριο αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Φοιτητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το ξενοδοχείο όπου βρίσκονται οι Πρόεδροι των ΤΕΙ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους, εναντίον του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια.

Είναι χαρακτηριστικό οτι μία από τις παρατάξεις των φοιτητών που τάσσονται ανοιχτά υπέρ των καταλήψεων είναι η ΠΑΣΠ, ενώ φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία από τις λίγες φορές που υπάρχει ένα είδος σύμπνοιας των φοιτητικών παρατάξεων, καθώς η πλειοψηφία των μελών τους, ανεξαρτήτως εάν είναι υπέρ των καταλήψεων ή εναντίον, στηρίζουν κινητοποιήσεις.

Σήμερα, πρόκειται να συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ ήδη το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προτίθεται, σε συνεργασία και με άλλα ιδρύματα, να προβεί σε έλεγχο συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ