Γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο έβαλε φρένο στην επένδυση στο Ελληνικό: Ποιες παραβιάσεις διαπίστωσε - iefimerida.gr

Γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο έβαλε φρένο στην επένδυση στο Ελληνικό: Ποιες παραβιάσεις διαπίστωσε

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως απρόσμενη εξέλιξη χαρακτηρίστικε το «στοπ» που έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο στην επένδυση-ανάπλαση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, καθώς, το Ζ' κλιμάκιο διαπίστωσε παραβιάσεις συγκεκριμένων αρχών.Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε τη διαδικασία, καθώς έκρινε ότι παραβιάστηκαν οι αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού κατά τον προέλεγχο της σύμβασης και της διαδικασίας ανάθεσης στην Lamda Development.

Σύμφωνα με το Ζ΄κλιμάκιο η συμμετοχή στη διαδικασία περιορίστηκε σε φορείς που διαθέτουν νομική προσωπικότητα (εταιρείες ή κοινοραξίες) κάτι που σήμανε τον αποκλεισμό της συμμετοχής φυσικών προσώπων είτε αυτοτελώς είτε ως ένωση. Σημειώνεται, ακόμη, ότι ο αποκλεισμός αυτός έγινε, «χωρίς να προκύπτει καμία επίκληση ή συνδρομή συγκεκριμένου λόγου δημοσίας τάξης ή δημοσίας ασφαλείας ή δημόσιας υγείας ή άλλου επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί έναν τέτοιας ένστασης περιορισμό»

Επιπλέον, κατά την δεύτερη φάση του διαγωνισμού υπήρξε τροποποίηση σε 2 ουσιώδεις όρους, ενώ, ταυτόχρονα η διαδικασία ήταν σε προχωρημένο στάδιο και η υποβολή νέων προσφορών από επενδυτές που είχαν αποκλειστεί δεν ήταν δυνατή.

Τέλος, από το Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνεται ότι κατά πλειοψηφικά κρίθηκε, ότι νόμιμα δεν έγινε η αποτίμηση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» και των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί των ακινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν πριν από την έναρξη της ελεγχόμενης από το Ελεγκτικό Συνέδριο διαδικασίας για την αξιοποίησή τους, καθώς αυτό επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του ΤΑΙΠΕΔ σε ποιο ακριβές χρονικό σημείο θα γίνει.

Όμως, η πρόεδρος Αγγελική Μαυρουδή, εξέφρασε αντίθετη άποψη στο θέμα της αποτίμησης, τονίζοντας ότι η αποτίμηση του προς αξιοποίηση ακίνητου έπρεπε να διενεργηθεί πριν την έναρξη της ελεγχόμενης από το Ελεγκτικό Συνέδριο διαδικασίας.

Επιπρόσθετα, η κ. Μαυρουδή αναφέρει, ότι δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις του συμβουλίου εμπειρογωμόνων και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ για τη «διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος και την εφαρμογή της χρηστής δημοσιονομικής διοικήσεως, καθώς και ως προς το αν η ελεγχόμενη από το Ελεγκτικό Συνέδριο συναλλαγή είναι επωφελής και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο».

Η απάντηση της Lamda Development

Η εταιρεία Lamda Development SA, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρει ότι «ενημερώθηκε το απόγευμα της 9ης Σεπτεμβρίου 2014 από το ΤΑΙΠΕΔ ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ζ' Κλιμάκιο - Δ' Διακοπών) κωλύει προσωρινά την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.».

Η Εταιρεία ενημερώθηκε επίσης από το ΤΑΙΠΕΔ ότι αυτό θα ασκήσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης στο αρμόδιο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερών, όπως ακριβώς έχει πράξει και σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα κωλύματα.

Η Εταιρεία, η οποία εξ αρχής είχε γνωστοποιήσει ότι εκκρεμούσε ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα μελετήσει προσεκτικά την απόφαση, επιφυλασσόμενη όλων των δικαιωμάτων της και θα ενεργήσει σύμφωνα με το νόμο, ενημερώνοντας παράλληλα αμελλητί το επενδυτικό κοινό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ