Νίκος Παππάς: Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - iefimerida.gr

Νίκος Παππάς: Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέχεια στις καταγγελίες από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα ότι μέσω του ΣΔΟΕ πιέζονται ανεξάρτητοι βουλευτές, ενόψει της προεδρικής εκλογής, έδωσε την Τετάρτη ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, επισήμανε πως υπάρχει η δυνατότητα να εξευρεθούν οι πόροι για να πάρει σάρκα και οστά το κυβερνητικό-οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως το εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Επίσης, μίλησε για την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Συγκεκριμένα είπε:

Για το κυβερνητικό-οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ

«Έχουμε καταδείξει στην πορεία των χρόνων ότι υπάρχουν δυνατότητες εξεύρεσης πόρων και μείωσης δαπανών. Είμαι γενικώς προσεκτικός στις διατυπώσεις μου, διότι είμαστε λίγα 24ωρα πριν από την ομιλία Τσίπρα. Εμείς, επισκεπτόμενοι το ΣΔΟΕ και έχοντας γνώση από τις Εφορίες, καθώς και ποιες είναι οι πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις που περνά η κυβέρνηση στη Βουλή, μπορούμε να διατυπώσουμε την άποψη ότι μπορούν να εξευρεθούν οι πόροι. Ερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ –και καλώς δημοσιογραφικά– πού θα βρει τα λεφτά, αλλά πρέπει να ερωτηθεί και ο κ. Σαμαράς πού θα βρει τα λεφτά των πλεονασμάτων έως το 2020, τα 60 δις, που είναι υπεσχημένα να πάνε για την εξυπηρέτηση ενός μη βιώσιμου χρέους. Εκτός και αν η επίσημη κυβερνητική γραμμή είναι ότι το χρέος είναι βιώσιμο, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος. Εδώ, προκύπτει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, διότι περί χρέους και εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης ακούμε πολλά ωραία που γίνονται κουραστικά κάποια στιγμή, αλλά εάν η επίσημη κυβερνητική γραμμή είναι πως το χρέος είναι βιώσιμο, δεν καταλαβαίνουμε ποιος ο λόγος της διαπραγμάτευσης.»

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τη σύνδεσή της με τις πρόωρες εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα την κριτική της κυβέρνησης

«Νομίζω ότι συνειδητοποιείται όλο και από ευρύτερο κόσμο που δεν ακουμπούσε στην Αριστερά μέχρι πρότινος ότι δημιουργούνται οι όροι μιας ιστορικής πολιτικής αναμέτρησης. Το αποτέλεσμα των εκλογών που θα έλθουν θα διαμορφώσει την Ελλάδα του 2020. [...]

Νομίζω ότι το θέμα της προεδρικής εκλογής κρίνεται και κρίθηκε από το γενικότερο πολιτικό κλίμα και αυτό αφορά το σύνολο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καμία δεν φαίνεται να συναινεί σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Συνεπώς, θα έλεγα να μην ψάχνουν για δαίμονες οι κυβερνητικοί, αλλά να ψάχνουν τους λόγους της κυβερνητικής τους αποσταθεροποίησης στον πολιτικό τους λόγο, ο οποίος είναι αδύνατον να προκαλέσει συναινέσεις. Συνεπώς, το θέμα της Προεδρίας πρέπει να το αποφασίσει μια Βουλή που ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίσθημα. Σε αυτήν την αξίωση συνηγορούν, όπως φαίνεται, και οι πολίτες, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να μιλάει για παιχνίδια με τους θεσμούς, όταν ο ίδιος έχει εμφανιστεί μόνο πέντε φορές στη Βουλή, όταν έχει φέρει 25 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όταν έχει απορρίψει τρεις Εξεταστικές Επιτροπές και όταν απέρριψαν χωρίς διαδικασία και συζήτηση, κατά παράβαση των θεσμών, το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτό δεν είναι καθόλου πειστικό. Αντιθέτως, θα σας έλεγα ότι ο συνταγματικός νομοθέτης, θέλοντας να διασφαλίσει ότι ο ΠτΔ είναι ο εγγυητής της λειτουργίας του πολιτεύματος, λέει ότι πρέπει να είναι προϊόν ευρύτερων συναινέσεων. Κάτι που είναι αδύνατον, ενόσω στην κυβέρνηση βρίσκονται κόμματα που έχουν ευρύτατα αποδοκιμαστεί από τη λαϊκή ψήφο.»

Για τους υπαινιγμούς στελεχών και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για πιέσεις στους βουλευτές, εν όψει της προεδρικής εκλογής, μέσω του ΣΔΟΕ

«Η Ελλάδα είναι μικρό πολιτικό χωριό και γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Και οι υπηρεσιακοί και οι κυβερνητικοί που αντέδρασαν έχουν καταλάβει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα σας έλεγα ότι αυτό το ερώτημα είναι κάτι που δεν είναι εύκολο να διαψευστεί και επιτρέψτε μου να μείνω σε αυτά. Είναι καθαρά τα μηνύματά μας.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ