Δεν ησυχάζει ο Ολάντ: «Αντάρτες» βουλευτές απειλούν να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - iefimerida.gr

Δεν ησυχάζει ο Ολάντ: «Αντάρτες» βουλευτές απειλούν να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Δεν ησυχάζει ο Ολάντ: «Αντάρτες» βουλευτές απειλούν να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μία κίνηση που θα μπορούσε να απειλήσει την κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία προσανατολίζονται κάποιοι εκ των βουλευτών του κυβερνώντος γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι «αντάρτες» βουλευτές μπορεί και να απέχουν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ανασχηματισμένη κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις ενός εξ αυτών.

«Κατευθυνόμαστε προς μια ομαδική αποχή. Πιστεύουμε πως είναι αδύνατο να επιβληθεί αυτή η επιφανειακή ομοφωνία στο σοσιαλιστικό σχηματισμό», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Κριστιάν Πολ, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών βουλευτών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση.

Η ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εκτός από τη χαμηλή δημοτικότητά του, έχει να αντιμετωπίσει και την οργή μέσα στις τάξεις του κόμματος για την ολοένα και πιο κεντρώα πορεία του.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Ολάντ δεν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε θα αναγκαστεί να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές, σενάριο που κορυφαία στελέχη των Σοσιαλιστών εξακολουθούν να θεωρούν απίθανο.

Με τις 289 έδρες του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει πλειοψηφία μιας έδρας στο κοινοβούλιο και μπορεί να αναμένει ότι θα εξασφαλίσει τις ψήφους του σχηματισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και διαθέτει 17 έδρες. Έτσι η ψηφοφορία αρχίζει να γίνεται πραγματικά αβέβαιη από τις 30 αποχές και πάνω.

Ο Ζαν-Μαρί Λε Γκεν, υφυπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, ανέφερε στο τηλεοπτικό κανάλι Φρανς 2 ότι: «Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μια πολύ, πολύ άνετη πλειοψηφία σοσιαλιστών βουλευτών που θα στηρίξει τον Μανουέλ Βαλς».

Η δημοτικότητα του Ολάντ στις δημοσκοπήσεις έχει πέσει στο 13% εξαιτίας της αποτυχίας του να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση, και επειδή πολλοί Γάλλοι ψηφοφόροι δεν τον θεωρούν αξιόπιστο ηγέτη. Μεγάλο ρόλο στη βουτιά της δημοτικότητάς του έπαιξε και το βιβλίο που κυκλοφόρησε από την πρώην σύντροφό του Βαλερί Τριερβελέρ.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα ο πρόεδρος της χώρας έχει την εξουσία να συνεχίσει ως το τέλος της πενταετούς θητείας του, κυβερνώντας με διατάγματα αν είναι απαραίτητο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ