Διεθνείς επενδυτές εγκαταλείπουν τη Βρετανία -Φοβούνται το «ναι» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας - iefimerida.gr

Διεθνείς επενδυτές εγκαταλείπουν τη Βρετανία -Φοβούνται το «ναι» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Διεθνείς επενδυτές εγκαταλείπουν τη Βρετανία -Φοβούνται το «ναι» για την ανεξαρτ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σημαντικοί διεθνείς επενδυτές εγκαταλείπουν τις αγορές της Βρετανίας, αποσύροντας δισεκατομμύρια από την οικονομία της χώρας, υπό τον φόβο ότι η Σκωτία θα μπορούσε να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Τα στοιχεία από την επενδυτική τράπεζα Societe Generale δείχνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών μείωσε την οικονομική του έκθεση στη Βρετανία, έπειτα από την παρότρυνση της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας, Nomura, η οποία προειδοποίησε τους πελάτες της για μία πιθανή κατάρρευση της λίρας.

Η τιμή της στερλίνας υποχώρησε σημαντικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς τα αποτελέσματα μίας δημοσκόπησης έδειξαν ότι είναι πολύ πιθανό να υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα. Η τιμή της έπεσε εκ νέου σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Societe Generale,η αποχώρηση των επενδυτών από τις βρετανικές αγορές έχει επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα και σε χρήματα αυτό μεταφράζεται σε μία απώλεια περίπου 12 δισεκατομμυρίων λιρών.

Το ύψος των πόρων που επενδύονται είναι εξαιρετικά χαμηλό και η Societe Generale ενημέρωσε τους πελάτες της ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί με την προοπτική του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Στην ανάλυση της μάλιστα η επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι οι ανησυχίες σχετικά με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπαιξαν επίσης σημαντική ρόλο στην απόφαση των επενδυτών.

Στο άρθρο που δημοσιεύει ο Independent, αναφέρει επίσης ότι η Nomura συμβούλεψε τους πελάτες της όχι μόνο να τραβήξουν τα χρήματά τους από τις βρετανικές επενδύσεις, αλλά να αποσύρουν τα χρήματά τους από τα βρετανικά κρατικά ομόλογα καθώς και από τις μετοχές των βρετανικών τραπεζών.

Ο Jordan Rochester, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Nomura, δήλωσε στην εφημερίδα The Telegraph ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις των hedge funds έχουν αρχίσει εδώ και μερικό διάστημα, ωστόσο τώρα επιδεινώθηκαν λόγω των ανησυχιών που αυξάνονται.

Ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Paul Krugman προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη χώρα. Στη στήλη του στους New York Times έγραψε: «Το ρίσκο του να ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία είναι μεγάλο για τη ίδια τη χώρα. Μπορεί να σκέφτεστε ότι η Σκωτία θα μπορούσε να γίνει Καναδάς, αλλά θα καταλήξει να γίνει σαν την Ισπανία, χωρίς τη λιακάδα της όμως».

Η μεγαλύτερη ανησυχία του Krugman είναι ο κίνδυνος να χάσει η Σκωτία τον έλεγχο του νομίσματός της: «Ο συνδυασμός της πολιτικής ανεξαρτησίας με ένα κοινό νόμισμα είναι μία καταστροφική συνταγή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ