Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν: Ετοιμάζει νέο εποικισμό στα Κατεχόμενα - iefimerida.gr

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν: Ετοιμάζει νέο εποικισμό στα Κατεχόμενα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το βαρύ κλίμα από την πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, οδήγησε στην ψυχρή συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τώρα οδηγεί σε ένα ακόμα τετελεσμένο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, σε αδιέξοδο επιδιώκουν να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η Αγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι, ώστε να εφαρμόσουν το σχέδιο Β για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Αυτή είναι η εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης, την οποία εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδης. Μάλιστα έγινε γνωστό και έχει προκαλέσει αίσθηση ότι στα Κατεχόμενα ο κ. Ερντογάν κάλεσε τους επικεφαλής των τουρκοκυπριακών κομμάτων στην τουρκική «πρεσβεία» και τους ζήτησε να σταματήσουν να βάζουν εμπόδια στην αύξηση του πληθυσμού με «νέους πολίτες» από την Τουρκία. Το ότι η συνάντηση αυτή έγινε και η προκλητική αυτή απαίτηση ετέθη επιβεβαιώνονται από διπλωματικές πηγές.

Η εκτίμηση της κυπριακής πλευράς και του κ. Κασουλίδη είναι ότι η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να δυναμιτίσει τις συζητήσεις και να τις οδηγήσει σε αδιέξοδο και παράλληλα να αναβαθμίσει το καθεστώς των Κατεχόμενων.

«Αυτοί που υποστήριζαν ότι είχαν διαβεβαιώσεις για επίδειξη καλής θέλησης από τον Ερντογάν θα πρέπει να ζητήσουν από την Αγκυρα να ξεκαθαρίσει κατά πόσον επιθυμεί λύση ή αν προωθεί το περιβόητο σχέδιο Β, για αναβάθμιση του ψευδοκράτους», τόνισε ο Κύπριος υπουργός.

Οι δηλώσεις αποτελούν μια προειδοποίηση προς την τουρκική πλευρά να υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις – αλλιώς επωμίζεται την ευθύνη για την αποτυχία.

Ωστόσο, μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τις δηλώσεις του περί «λύσης δύο κρατών», που παραπέμπει σε συνομοσπονδία, η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκουν υπέρβαση του ισχύοντος, ομοσπονδιακού, πλαισίου των διαπραγματεύσεων. Στο πνεύμα αυτό έγιναν χθες δηλώσεις από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, κατά τον οποίο «η λύση του Κυπριακού περνάει μέσα από μια φόρμουλα η οποία βασίζεται στη συνεργασία δύο ιδρυτικών κρατών».

Το ανακοινωθέν εκπροσώπου του Ερογλου «υπενθυμίζει στην ελληνοκυπριακή πλευρά» ότι η λύση του Κυπριακού «θα πρέπει να βασιστεί στις ειδικές συνθήκες της Κύπρου και στα δύο ισότιμα, ιδρυτικά κράτη». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Τουρκοκύπριοι, έχοντας συναίσθηση ότι έτσι τορπιλίζουν τις διαπραγματεύσεις, επιχειρούν να ρίξουν την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στους Ελληνοκυπρίους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ