Σήμερα στη Βουλή η τροπολογία με τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ - Η έκπτωση για τα ξενοίκιαστα δεν θα ξεπερνά το 20% - iefimerida.gr

Σήμερα στη Βουλή η τροπολογία με τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ - Η έκπτωση για τα ξενοίκιαστα δεν θα ξεπερνά το 20%

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατατίθεται, εκτός απροόπτου, σήμερα στη Bουλή η τροπολογία με τις διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Στην τροπολογία θα προβλέπεται η έκπτωση του φόρου για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 20% καθώς και η μείωση του φόρου για τα ακίνητα στις 4.000 περιοχές εντός σχεδίου πόλεως και εκτός αντικειμενικού συστήματος στις οποίες κατά την πρώτη εκκαθάριση προέκυψαν πολύ μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Στις περιοχές αυτές, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα ισχύσουν οι τιμές που είχαν ληφθεί υπόψη πέρυσι για τον υπολογισμό του ΦΑΠ προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το ύψος του φόρου που πρέπει να καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό της έκπτωσης για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα «κλείδωσε» χθες σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαϊδου όπου εξετάσθηκαν οι λεπτομέρειες της νομοθετικής ρύθμισης με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες κενών και χωρίς ρεύμα ακινήτων θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να δουν την έκπτωση φόρου στα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και αφορούν στον ακριβή καθορισμό αλλά και στον εντοπισμό των κτισμάτων που θα τύχουν της συγκεκριμένης έκπτωσης.

Έτσι λόγω των προβλημάτων αυτών, η διάταξη που θα προβλέπει τη μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά, ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, αλλά εκ των υστέρων. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που κατέχουν αυτά τα ακίνητα θα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις του φόρου (η πρώτη θα καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου) και αργότερα με την επανεκκαθάριση του φόρου που θα γίνει για την έκπτωση των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα αφαιρεθεί το σχετικό ποσό από τις τελευταίες δόσεις (π.χ. τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2015).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ