Η Αμφίπολη αποκαλύπτει τα μυστικά της -Βρέθηκαν δύο Καρυάτιδες εξαιρετικής τέχνης - iefimerida.gr

Η Αμφίπολη αποκαλύπτει τα μυστικά της -Βρέθηκαν δύο Καρυάτιδες εξαιρετικής τέχνης

Η Αμφίπολη αποκαλύπτει τα μυστικά της -Βρέθηκαν δύο Καρυάτιδες εξαιρετικής τέχνη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Η Αμφίπολη αποκαλύπτει τα μυστικά της -Βρέθηκαν δύο Καρυάτιδες εξαιρετικής τέχνης | iefimerida.gr 0
Η Αμφίπολη αποκαλύπτει τα μυστικά της -Βρέθηκαν δύο Καρυάτιδες εξαιρετικής τέχνης | iefimerida.gr 1
Η Αμφίπολη αποκαλύπτει τα μυστικά της -Βρέθηκαν δύο Καρυάτιδες εξαιρετικής τέχνης | iefimerida.gr 2
Η Αμφίπολη αποκαλύπτει τα μυστικά της -Βρέθηκαν δύο Καρυάτιδες εξαιρετικής τέχνης | iefimerida.gr 3
Η Αμφίπολη αποκαλύπτει τα μυστικά της -Βρέθηκαν δύο Καρυάτιδες εξαιρετικής τέχνης | iefimerida.gr 4
Η Αμφίπολη αποκαλύπτει τα μυστικά της -Βρέθηκαν δύο Καρυάτιδες εξαιρετικής τέχνης | iefimerida.gr 5
Η Αμφίπολη αποκαλύπτει τα μυστικά της -Βρέθηκαν δύο Καρυάτιδες εξαιρετικής τέχνης | iefimerida.gr 6
Η Αμφίπολη αποκαλύπτει τα μυστικά της -Βρέθηκαν δύο Καρυάτιδες εξαιρετικής τέχνης | iefimerida.gr 7

Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να έρχονται στο φως στοιχεία για το μνημείο της Αμφίπολης, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο λόφο Καστά. Ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα όμως, υπήρχε μεγάλη προσμονή, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού είχε γνωστοποιήσει ότι την Κυριακή θα ανακοίνωνε κάτι σημαντικό. Και υπήρχε λόγος για τον ενθουσιασμό και την αδημονία, όπως αποδείχθηκε.

Με την αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων, στο χώρο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο του τύμβου, αποκαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο, ανάμεσα στις, επίσης, μαρμάρινες παραστάδες, δύο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες. Είναι από θασίτικο μάρμαρο, συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60 μέτρων.









Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το πρόσωπο της δυτικής Καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει. Οι Καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Δηλαδή, κάτι παρόμοιο με τις κεφαλές και τα φτερά των Σφιγγών.



Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις Καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Μπροστά από τις Καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, υπάρχει τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5 μέτρων. Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου.

Πριν από αυτό, την Παρασκευή, απομακρύνθηκαν τα χώματα, πίσω από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι γεωστατικές ωθήσεις των γαιών μεταξύ των δύο χώρων. Ετσι, αποκαλύφθηκε, σε απόσταση 2 περίπου μέτρων από τη θόλο και 4,5 μέτρων, περίπου, από το δάπεδο, μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4.2μ, πλάτους 1μ. και πάχους 0.21μ, σε άριστη κατάσταση. Εδράζεται οριακά σε πώρινο λίθο του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και στο ανώτερο τμήμα ορθομαρμάρωσης, το οποίο φέρει κυμάτιο. Στο κάτω μέρος της πλάκας υπάρχει γραπτός διάκοσμος σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, όπου παριστάνονται φατνώματα με ρόδακα στο κέντρο. Πρόκειται για τμήμα της οροφής του συγκεκριμένου χώρου.





Η Αμφίπολη αποκαλύπτει τα μυστικά της -Βρέθηκαν δύο Καρυάτιδες εξαιρετικής τέχνης | iefimerida.gr 8
Η Αμφίπολη αποκαλύπτει τα μυστικά της -Βρέθηκαν δύο Καρυάτιδες εξαιρετικής τέχνης | iefimerida.gr 9



Παράλληλα με τις ανασκαφές γίνονται και εργασίες στήριξης του μνημείου, αλλά και θωράκισής του από τις καιρικές συνθήκες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ